«Από τη Δευτέρα είναι πια βέβαιο, ότι το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει τη προσφυγή απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμμματος HDP», γράφει η taz σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση του HDP». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Το επιτυχημένο κόμμα συνιστά απειλή για τον Ερντογάν». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η πολύμηνη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά. Η εισαγγελία δεν ζητά μόνο να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών αλλά και να απαγορευθεί σε 500 ηγετικά κομματικά στελέχη η ενασχόληση με τη πολιτική για τουλάχιστον μια πενταετία. Στόχος να αποφευχθεί η πολιτική τους δραστηριότητα μέσω ίδρυσης νέου κόμματος.

Τόσο η δίκη κατά του δημοφιλούς πρώην ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατάφερε διασφαλίζοντας ποσοστό 15% στις εκλογές του 2015 να υπερπηδήσει το όριο του 10% για την είσοδο στο κοινοβούλιο, όσο και η εξέταση ενδεχόμενης απαγόρευσης του φιλοκουρδικού κόμματος στοχεύει στον αποκλεισμό των Κούρδων από την πολιτική ζωή στη Τουρκία. Η κύρια αιτιολογία της τουρκικής δικαιοσύνης είναι ότι το HDP είναι συνεργός της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Στη πραγματικότητα όμως ο λόγος πίσω από τις δικαστικές διαδικασίες είναι ότι ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανησυχεί μήπως στις επόμενες εκλογές του 2023 δεν καταφέρει να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπό τη προϋπόθεση ότι η αντιπολίτευση καταλήξει σε κοινό υποψήφιο. Ας σημειωθεί ότι ήδη το 2015 ο πρόεδρος Ερντογάν απώλεσε την πλειοψηφία στη Βουλή λόγω της εισόδου του HDP στο κοινοβούλιο».

FAZ: «Μέρκελ και Ντράγκι θέλουν νέα προσφυγική συμφωνία»

Μάριο Ντράγκι, Άγκελα Μέρκελ, συνέντευξη Τύπου, Βερολίνο, Σύμπνοια Μέρκελ-Ντράγκι για την Προσφυγκή Συμφωνία

«Στις επαφές που είχαν χθες στο Βερολίνο ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και η καγκελάριος Μέρκελ συζητήθηκε και το προσφυγικό», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Μέρκελ και Ντράγκι θέλουν νέα προσφυγική συμφωνία»: Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Οι δύο ηγέτες εργάζονται πάνω σε μια νέα συμφωνία της ΕΕ με χώρες όπως η Τουρκία και η Ελλάδα, οι οποίες δέχονται πολλούς πρόσφυγες. Στη συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος δήλωσε απευθυνόμενη στον ιταλό πρωθυπουργό: ‘Είμαστε σύμφωνοι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε παραπέρα χωρίς τη συνεργασία με την Τουρκία‘».

Κνάους: «Χρειαζόμαστε επικαιροποίηση της Προσφυγικής Συμφωνίας

Γκέρλαντ Κνάους, Προσφυγική Συμφωνία, ΕΕ, ΤουρκίαΟ εμπνευστής της Προσφυγικής Συμφωνίας Γκέραλντ Κνάους

Με αφορμή τις συζητήσεις για την ανάγκη επικαιροποίησης της Προσφυγικής Συμφωνίας, η οποία, και κατά τα λεγόμενα της καγκελαρίου, θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο ερευνητής σε ζητήματα προσφυγικού και εμπνευστής της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Χώρες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία θα δέχονται πίσω στο έδαφός τους όσους μετανάστες δεν χρίζουν ασύλου, μετά από μια ταχεία εξέταση. Αυτό ήταν ο πυρήνας της Προσφυγικής Συμφωνίας: Χωρίς παράνομες επαναπροωθήσεις, βελτίωση της κατάστασης στην Τουρκία και νόμιμες οδούς για πρόσφυγες. Το ότι από το 2016 ελάχιστοι επαναπροωθήθηκαν από την ΕΕ και πολλοί κρατήθηκαν χωρίς νόημα επί μήνες στη Μόρια δεν αλλάζει τίποτα στο ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή σε απάνθρωπα σύνορα, είναι ανθρώπινα σύνορα με ταχείες διαδικασίες εξέτασης ασύλου. Προς το παρόν η Προσφυγική Συμφωνία είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία την τηρούν. Όμως η σημερινή κατάσταση είναι τραγική και δεν συμφέρει ούτε την Αθήνα, ούτε την Άγκυρα, ούτε την ΕΕ, αλλά ούτε και την προστασία των προσφύγων. Χρειαζόμαστε επομένως μια επικαιροποίηση της Προσφυγικής Συμφωνίας».

«Το βιομετρικό ρολόι οδήγησε στη σύλληψη του συζύγου»

Καρολάιν, δολοφονία, Γλυκά Νερά, RLT.de: «Συγγραφέας αυτού του θρίλερ ο Μπάμπις Α.»

Η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού προγράμματος RTL αναφέρεται διεξοδικά στην εξιχνίαση της υπόθεσης δολοφονίας της 20χρονης Καρολάιν από το σύζυγό της στα Γλυκά Νερά: «Τρία σημαντικά ίχνη αποκάλυψαν τελικά την σκηνοθετημένη δολοφονία. Το κινητό του Μπάμπη Α. κατέγραψε βήματα όταν ο πιλότος ελικοπτέρων υποτίθεται ότι είναι δεμένος. Η κάρτα μνήμης αφαιρέθηκε από το κλειστό κύκλωμα βιντεοσκόπησης στη 1:20 τη νύχτα, ενώ η εισβολή των δραστών στο σπίτι υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκε ώρες αργότερα. Το τρίτο αποδεικτικό στοιχείο με το οποίο οι αστυνομικοί έφεραν σε δύσκολη θέση τον Μπάμπη Α. ήταν το βιομετρικό ρολόι της συζύγου του, το οποίο σταμάτησε να καταγράφει καρδιακούς παλμούς 60 ολόκληρα λεπτά πριν την ώρα, στην οποία σύμφωνα με τον 33χρονο δολοφονήθηκε η Καρολάιν.

Είναι πλέον σαφές: Ο συγγραφέας αυτού του θρίλερ είναι ο Μπάμπις Α. Σκηνοθέτησε την ληστεία, σκοτώνοντας ακόμα και το επτά μηνών κουτάβι Χάσκι και κρεμώντας το από τις σκάλες για να φανεί πιο αξιόπιστη η δολοφονία. Δεν αποκλείεται ο 33χρονος να είχε σχεδιάσει εδώ και καιρό την πράξη του. Στο κάτω κάτω αφαίρεσε ώρες πριν την κάρτα μνήμης. Σύμφωνα με την αστυνομία το ημερολόγιο της νεαρής μητέρας αναφέρει ότι μεταξύ του ζευγαριού γίνονταν συχνά καβγάδες και ότι η Καρολάιν σκεφτόταν ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να εγκαταλείψει το σύζυγό της. Ίσως αυτό να είναι ένα πιθανό κίνητρο για την αποτρόπαιη πράξη».

Στέφανος Γεωργακόπουλος