Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υποδεχθεί την επόμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο τον Αφγανό ομόλογό του Ασραφ Γάνι, την ώρα που η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν επιταχύνεται, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι ανησυχίες για το μέλλον της χώρας.

Ο πρόεδρος Γάνι θα συνοδεύεται από τον Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, επικεφαλής της αφγανικής ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου. «Η επίσκεψη του προέδρου Γάνι και του Δρ. Αμπντουλάχ θα προβάλει την διαρκή σύμπραξη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Αφγανιστάν, την στιγμή που συνεχίζεται η αποχώρηση των δυνάμεων», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Τζεν Ψάκι.

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε τον Απρίλιο, παρά την αντίθετη γνώμη των στρατιωτικών, να αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κατόπιν της οποίας οι ΗΠΑ ανέτρεψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν, το οποίο προστάτευε τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων εντείνει τους φόβους των Αφγανών για επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν και την εγκαθίδρυση του φονταμενταλιστικού καθεστώτος της περιόδου 1996-2001. Παράλληλα με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, οι αφγανικές στρατιωτικές δυνάμεις χάνουν έδαφος απέναντι στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο Γάνι να αντικαταστήσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας.

«Αυθεντικό ισλαμικό καθεστώς»

Σήμερα οι Ταλιμπάν είναι παρόντες σχεδόν στο σύνολο των αφγανικών επαρχιών και έχουν περικυκλώσει πολλές μεγάλες πόλεις. Την ίδια στρατηγική είχαν εφαρμόσει στην δεκαετία του 1990 και μέσω αυτής κατόρθωσαν να καταλάβουν σχεδόν ολόκληρη την χώρα και να εγκαθιδρύσουν το καθεστώς τους, το οποίο ανατράπηκε κατά την αμερικανική επέμβαση το 2001.

Παράλληλα, σειρά δολοφονιών, που αποδίδονται στους Ταλιμπάν έχει ως στόχο τις τάξεις των μορφωμένων νέων της χώρας (δημοσιογράφων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) προκαλώντας την έξοδο από την χώρα όσων μπορούν να φύγουν για να προστατευθούν.

Ένας από τους αξιωματούχους των Ταλιμπάν στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα εμφανίσθηκε σήμερα καθησυχαστικός σχετικά με τα χαρακτηριστικά του «αυθεντικού ισλαμικού καθεστώτος» που θέλουν να εγκαθιδρύσουν στο Αφγανιστάν.

Ο υποδιευθυντής πολιτικών υποθέσεων μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ διαβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν «θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών της χώρας αυτής, ανδρών, γυναικών, υπό το φως των επιταγών του ισλάμ και των παραδόσεων της αφγανικής κοινωνίας». Όμως, οι συνομιλίες της Ντόχα για την κατανομή της εξουσίας ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους ταλιμπάν βρίσκονται στο σημείο μηδέν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν κατά εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις με στόχο να τεθεί τέλος στην σύγκρουση», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τον αφγανικό λαό».

Στο μενού των συνομιλιών ανάμεσα στον Αμερικανό και τον Αφγανό πρόεδρο θα βρίσκεται πιθανότατα το ζήτημα των 18.000 Αφγανών που εργάσθηκαν για τις αμερικανικές δυνάμεις ως διερμηνείς ή βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι ελπίζουν σε μια βίζα για να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, φοβούμενοι τα αντίποινα των Ταλιμπάν όταν θα ανακτήσουν την εξουσία στην Καμπούλ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θεωρεί αναγκαία μία μαζική μεταφορά τους προς το παρόν και στρέφεται προς την χορήγηση ειδικών αδειών εισόδου, παρά το γεγονός ότι το Πεντάγωνο έχει γνωστοποιήσει εδώ και πολλές εβδομάδες ότι κάνει προετοιμασίες για μαζική αναχώρηση των Αφγανών που έχουν εργασθεί για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Το θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ θα βρίσκεται επίσης στο μενού των συνομιλιών. Ο σύμβουλός Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία ανέλαβε την «σαφή δέσμευση» να διαδραματίσει «ρόλο κλειδί» στο ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ