«Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε τη σημασία επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έγινε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κόκκινη λίστα λόγω κορωνοϊού

Σύμφωνα με το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη μάχη κατά του κορονοϊού και τα εμβολιαστικά προγράμματα που ακολουθούν οι δύο χώρες.

Συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν για να νικηθεί η πανδημία αλλά και να για βρεθεί τρόπος να αποκατασταθούν τα ταξίδια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία έχει εντάξει την Τουρκία στην κόκκινη λίστα των τουριστικών προορισμών, γεγονός που ουσιαστικά απαγορεύει στους Βρετανούς να την επισκέπτονται.

Τέλος Τζόνσον και Ερντογάν συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις τους σε μια σειρά από τομείς όπως το εμπόριο και η άμυνα ενώ συζήτησαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής όπως οι εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ