Με 104 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 3 αποχές, η αλβανική Βουλή ψήφισε σήμερα την αποπομπή του Ιλίρ Μέτα από το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Η κατηγορία εναντίον του, σύμφωνα με το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα, είναι παραβίαση του Συντάγματος της χώρας, με αιχμή του δόρατος τις παρεμβάσεις Μέτα στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία.

Η διαδικασία αποπομπής του προέδρου της Δημοκρατίας ξεκίνησε δέκα μέρες μετά από τις εκλογές της 25ης Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε εντός 40 ημερών.

Την τελική απόφαση θα λάβει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, το οποίο θα πρέπει να έχει επίσημα την απόφαση στο τραπέζι εντός πέντε ημερών και θα πρέπει να αποφασίσει σε τρεις εργάσιμους μήνες.

Η τρέχουσα θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Ιούλιο του 2022.

Άμεση ήταν η αντίδραση του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι, «καμία ανησυχία από μια αντισυνταγματική και γελοία απόφαση της μονοκομματικής Βουλής, η οποία, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει λήξει με τις εκλογές της 25ης Απριλίου, λαμβάνει αποφάσεις σε βάρος ενός άλλου κρατικού θεσμού».

Είναι η πρώτη φορά στην εκατοανταετή και πλέον (109) διαδρομή του αλβανικού κράτους, που η Βουλή αποφασίζει την αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας από το αξίωμά του. Παρόμοια διαδικασία κατά του Ιλίρ Μέτα είχε ξεκινήσει από το κυβερνόν Σοσιαλιστικό κόμμα και πριν ένα χρόνο με την ίδια κατηγορία, αλλά αναδιπλώθηκε μετά και από παρέμβαση δυτικών παραγόντων.

Ο Ιλίρ Μέτα είναι ο μόνος πολιτικός στη χώρα που, στα 30 χρόνια μεταπολίτευσης στην Αλβανία, κατείχε τα τρία υψηλότερα αξιώματα στην κρατική πυραμίδα της χώρας. Διετέλεσε πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι μόλις 52 ετών.