Οι Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας

Από τον Σωκράτη και τον Όσκαρ Ουάιλντ, μέχρι τον Μιλόσεβιτς και τον Αλ Καπόνε.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρωτότυπα βιβλία γραμμένα από κορυφαίους καθηγητές πανεπιστημίου.

Γεγονότα και χαρακτήρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο της ιστορίας του Δικαίου αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Μια δίκη, τόσο οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν όσο και ο περίγυρός της, έρχεται να αποκαλύψει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα θέλουμε να πιστεύουμε. Σε δεδομένες στιγμές, οι κατήγοροι και οι κατηγορούμενοι εκπροσωπούν, αντιστοίχως, τον νόμο και την παράβασή του. Όμως τόσοι οι νόμοι όσο και οι παραβάτες εξελίσσονται, αλλάζουν στο διάβα του χρόνου. Αν πάντως σταθούμε προσεκτικά σε ορισμένες από τις πιο εμβληματικές δίκες στην ιστορία της ανθρωπότητας, αντιλαμβανόμαστε ότι, σε κάθε περίπτωση, υπήρξαν τέτοιες διαδικασίες, ακτινογραφήθηκε η ουσία μιας ολόκληρης εποχής, η πολιτισμική της στάθμη. Η νέα συναρπαστική προσφορά του «Βήματος της Κυριακής» με τον γενικό τίτλο «Οι Μεγάλες Δίκες της Ιστορίας», αρχής γενομένης από τις 6 Ιουνίου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις περιπτώσεις του Σωκράτη, του Αλ Καπόνε, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Όσκαρ Ουάιλντ.

Πρόκειται για μια σειρά πρωτότυπων και εύληπτων βιβλίων τα οποία είναι γραμμένα από ειδικούς, καθηγητές πανεπιστημίου, ενώ μεταφράζονται και κυκλοφορούν για πρώτη φορά στα ελληνικά. Από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, παρακολουθούμε γεγονότα και χαρακτήρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο όχι μόνο της ιστορίας του Δικαίου αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας.

Δίκες που συγκλόνισαν τον κόσμο και έμειναν στην Ιστορία.

Μεγάλες στιγμές της Ιστορίας που διαδραματίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες και αποφάσεις που σημάδεψαν τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Αυτή την εβδομάδα

Σωκράτης

Η δημοκρατία εναντίον τη ελεύθερης σκέψης

Η δίκη ενός από τους σπουδαιότερους στοχαστές της αρχαιότητας.

Οι κατηγορίες, η επιθετική γραμμή που υιοθέτησε το κατηγορητήριο, η στρατηγική της υπεράσπισης, η καταδίκη του μεγάλου φιλoσόφου σε θάνατο, τα αναπάντητα ερωτήματα που συνεχίζουν να απασχολούν μέχρι και σήμερα.

Το 399 π.Χ. ο Σωκράτης δικάζεται και καταδικάζεται σε θάνατο από τον ανώτατο δικαστή της Αθήνας, τον λαό. Στο βιβλίο αυτό διερευνώνται οι κατηγορίες, η επιθετική γραμμή που υιοθέτησε στη δίκη το κατηγορητήριο, η στρατηγική της υπεράσπισης και το τυπικό που ακολουθήθηκε για να καθίσει στο εδώλιο ο φιλόσοφος. Η δίκη και η καταδίκη βρίσκουν έρεισμα στο γεγονός ότι ο Σωκράτης ήταν εχθρός της δημοκρατίας ή ίσως στο ότι η δημοκρατία ήταν εχθρός του Σωκράτη; Ή μήπως υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος; Και τελικά ο φιλόσοφος ήθελε στ’ αλήθεια να πεθάνει για να καταδικάσει τη δημοκρατία ή ήταν η δημοκρατία που ήθελε να τον θανατώσει για να καταδικάσει τη σκέψη του; Ο παρών τόμος προσπαθεί να δώσει μία απάντηση σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα, που βρίσκονται ακόμα στο επίκαιρο πλαίσιο της δίκης ενός από τους σπουδαιότερους στοχαστές της αρχαιότητας.

«Βλέπω ότι είναι πια ώρα να προχωρήσουμε. Εγώ προς τον θάνατο κι εσείς προς τη ζωή. Αλλά ποιο από τα δύο πεπρωμένα είναι το καλύτερο, είναι άγνωστο σε όλους εκτός από τον Θεό.»

Σωκράτης

Tις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν:

Αλ Καπόνε.

Η οικονομική καταδίκη που άλλαξε την Αμερική.

To όνομά του παραμένει απολύτως συνδεδεμένο με την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης (1920-1933), τις εγκληματικές συμμορίες του Σικάγου και τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τον Μεσοπόλεμο. Ο Αλ Καπόνε, ένας γκάνγκστερ που ανήλθε στη σφαίρα του μύθου, σηματοδότησε έναν νέο τρόπο λειτουργίας της παραβατικότητας, της παρανομίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Η προσωπικότητά του ήταν σύνθετη: σκληρός και γενναιόδωρος, αδίστακτος και ματαιόδοξος. Οι κυβερνητικές αρχές, προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν, αποφάσισαν να ενεργήσουν με έναν απρόβλεπτο τρόπο. Πώς τον οδήγησαν στο δικαστήριο;

Μιλόσεβιτς.

Ο θάνατος ενός κράτους.

Μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ενσάρκωσε την πρώτη περίπτωση ενός πρώην αρχηγού κράτους ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί ως υπεύθυνος ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για φριχτές πρακτικές, όπως η γενοκτονία και η εθνοκάθαρση, στο πλαίσιο των πολεμικών συγκρούσεων που σημάδεψαν την τότε Ενωμένη Γιουγκοσλαβία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Επρόκειτο για μια δική που είχε φοβερές δυσκολίες στην εξέλιξή της και δραματική έκβαση. Αποτέλεσε ωστόσο και ένα ορόσημο για την καταστολή των σοβαρών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Όσκαρ Ουάιλντ.

Η αξία του να διαφέρεις.

Υπήρξε η μεγαλύτερη διασημότητα της βικτωριανής Αγγλίας, με εύστροφο πνεύμα και δηκτικό λόγο. Το 1895 αποδείχθηκε μοιραίο για εκείνον, ήταν η χρονιά της πτώσης του. Ο Ουάιλντ έκανε μήνυση στον Μαρκήσιο Κουίνσμπερι για συκοφαντική δυσφήμηση και όταν στο δικαστήριο η κατηγορία κατέπεσε, το ίδιο βράδυ, συνελήφθη ο ίδιος για «προσβολή των ηθών». Δεν άργησε να δικαστεί και να καταδικαστεί για «ομοφυλοφιλική συμπεριφορά». Εξέτισε δύο χρόνια στη φυλακή. Όμως τι είχε πει ο Ουάιλντ για όλα αυτά; Πώς υπερασπίστηκε τον εαυτό του;

Μαζί

BBC History Magazine

Το κορυφαίο βρετανικό περιοδικό

Το νούμερο 1 περιοδικό στον κόσμο

με τη μεγαλύτερη επίδραση στον χώρο της ιστοριογραφίας.

Tα πιο γνωστά κεφάλαια της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας ζωντανεύουν μέσα από τεκμηριωμένα, συναρπαστικά και εκλαϊκευμένα άρθρα κορυφαίων ιστορικών και δημοσιογράφων.

Το περιοδικό που φωτίζει το παρελθόν και μας βοηθάει να κατανοήσουμε τον σύγχρονο κόσμο.

Σε αυτό το τεύχος:

Η αληθινή ταυτότητα των επαναστατών του 1381. Εξέγερση των χωρικών ή μεσαιωνικό στρατιωτικό πραξικόπημα;

Τουταγχαμών: Ο Αιγύπτιος Φαραώ χωρίς μάσκα

O βίος του Ναπολέοντα

Γιατί η Ρώμη κυρίευσε τον κόσμο

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Ο Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου: «MΕΓΆΛΕΣ ΔΙΚΕΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ»: €1,25