Άλφρεντ Χίτσκοκ, Game of Thrones, Oι Σίμσονς

Η ποπ κουλτούρα συναντά την κλασική φιλοσοφία

· Πώς μέσα από τα έργα του Χίτσκοκ μπορούμε να ανακαλύψουμε την ανθρώπινη φύση.

· Τι μας αποκαλύπτει το «Game of Thrones» για τον Καντ και τη φύση του κακού.

· Πώς μας βοηθούν οι «Simpsons» να κατανοήσουμε τον Νίτσε και την ηθική.

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί αναλύουν πώς οι πιο αφηρημένες και περίπλοκες φιλοσοφικές ιδέες γίνονται εύκολα κατανοητές μέσα από δημοφιλή έργα της λαϊκής κουλτούρας.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αυτή την εβδομάδα

Χίτσκοκ και φιλοσοφία

Ιδέες, έννοιες και ανθρωπιστικά ζητήματα, ξετυλίγονται μέσα από την καθηλωτική κινηματογραφική γλώσσα, τις εικόνες και τους ήχους του μεγάλου δημιουργού.

Ψυχώ, Σαμποτάζ, Το χέρι που σκοτώνει, Ο βρόχος, Τα πουλιά, Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων, Στον ίσκιο του θανάτου, Ο Άγνωστος του εξπρές, Μάρνη.

Ο Χίτσκοκ ήταν σημαντικός καλλιτέχνης, αλλά και δημοφιλής αρτίστας. Οι πολυάριθμες κλασικές ταινίες του αιχμαλωτίζουν τον θεατή με την ανάπτυξη των ιδεών, των εννοιών και των ανθρωπιστικών ζητημάτων, που ξετυλίγονται μέσα από την καθηλωτική κινηματογραφική γλώσσα, τις εικόνες και τους ήχους.

Ο Χίτσκοκ έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό ως ένας κινηματογραφικός δημιουργός του οποίου οι ταινίες εμπερικλείουν εκφάνσεις της προσωπικής θέασής του για τον κόσμο. Τα κεφάλαια που παρουσιάζονται σ’ αυτό το βιβλίο θίγουν διάφορα ζητήματα, κάποια εκ των οποίων εγείρονται από την ανάλυση μίας ταινίας (συμπεριλαμβανομένου ενός κεφαλαίου για τις τηλεοπτικές σειρές του Χίτσκοκ), κάποια από τη σύγκριση δύο ή περισσότερων ταινιών και κάποια από την εξέταση μιας σημαντικής πλευράς του συνόλου της δουλειάς του Χίτσκοκ. Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε με κριτική διάθεση την προσέγγιση του Χίτσκοκ και να φέρουμε στο φως κάποιους από τους φιλοσοφικούς υπαινιγμούς του.

Πολλοί θεατές έχουν παρατηρήσει ότι ο Άλφρεντ Χίτσκοκ ρίχνει βάρος στις ιδέες κατά τη δημιουργία των ταινιών του. Οι Γάλλοι σκηνοθέτες-κριτικοί Κλοντ Σαμπρόλ και Ερίκ Ρομέρ, στο βιβλίο τους Hitchcock ισχυρίστηκαν ότι όλες οι κλασικές ταινίες του βασίζονται σε ένα είδος «λογικής εικασίας». Ο Χίτσκοκ οργάνωνε τα δραματικά στοιχεία των ταινιών του γύρω από την έκφραση και την ανάπτυξη εννοιολογικών στοιχείων. Τα φιλοσοφικά ζητήματα, επομένως, εμφανίζονται μέσα από θεματικά μοτίβα στις κυριότερες ταινίες του Χίτσκοκ.

Αυτό το βιβλίο διερευνά τους φιλοσοφικούς υπαινιγμούς αυτών των αντιλήψεων και άλλων πλευρών της καλλιτεχνικής θέασης του Χίτσκοκ. Τα φιλοσοφικά ζητήματα παρουσιάζουν εγγενές ενδιαφέρον και συνιστούν πρόκληση, ενώ μας κάνουν να εκτιμάμε ακόμα περισσότερο τις ταινίες.

Μαζί

Το τέρας κι εγώ του Σταμάτη Μαλέλη

Η ιστορία της σχέσης του με την κατάθλιψη στο επιτυχημένο αυτοβιογραφικό βιβλίο

Πώς είναι να τα έχεις όλα και να μην έχεις τίποτα;

Ένα βιβλίο που βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους και άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη στην Ελλάδα.

Νικιέται, όμως, η κατάθλιψη;

Ο Σταμάτης Μαλέλης μάς αποδεικνύει ότι το «τέρας» αντιμετωπίζεται.

«Ήταν, νομίζω, άνοιξη του 2007, λίγο πριν τελειώσει η τηλεοπτική σεζόν, όταν μου ζητήθηκε μια συνέντευξη από έναν τηλεοπτικό σταθμό, για να κάνω τον γνωστό απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Προς το τέλος της, η παρουσιάστρια άρχισε να πλέκει το εγκώμιό μου, καταλήγοντας: «Πρέπει να αισθάνεστε ευτυχισμένος». Η αυθόρμητη απάντησή μου μάλλον τη σόκαρε. «Όχι, αγαπητή μου, δεν αισθάνομαι ευτυχισμένος. Ποτέ δεν ήμουν! Μια ζωή οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι έχω, γιατί με έβλεπαν λυπημένο. Όταν όλοι οι άνθρωποι νόμιζαν ότι απολάμβανα τη μεγάλη μου επιτυχία, εγώ πάλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ με το “τέρας” της κατάθλιψης».

Η πρωτοβουλία του «Βήματος» να προσφέρει το βιβλίο μου, «Το τέρας και Εγώ» στους αναγνώστες του, λόγω της συγκυρίας της πανδημίας και της αλματώδους αύξησης των περιστατικών κατάθλιψης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Τα περιοριστικά μέτρα, ο φόβος και το άγγιγμα του θανάτου που ζουν οι πολίτες και αυτής της χώρας ανοίγουν ατραπούς για προβληματισμούς, αμφισβητήσεις και απορρίψεις.

Όταν η αγωνία για την υγεία και τη ζωή μας φτάνει στα όρια της, η εμπειρία μου δίδαξε ότι εμφανίζεται μαζί της και το τέρας της κατάθλιψης.

Με αυτό το τέρας που πάλεψα και εγώ και κατάφερα μετά από σκληρή μάχη να το νικήσω, έστω στα σημεία. Δεν το έκανα όμως μόνος μου. Το έκανα με την βοήθεια των ειδικών. Χωρίς αυτούς θα συνέχιζα να δίνω ακόμη μια σισύφεια μάχη.

Πολλοί λένε ότι το βιβλίο μου βοήθησε να αποενοχοποιηθεί το στίγμα της κατάθλιψης και να ωθήσει πολλούς να κάνουν αυτό που έπρεπε. Να πάνε στον ειδικό.

Όσοι αυτή την μαύρη περίοδο κλείστηκαν στα σπίτια τους και φλέρταραν με το τέρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να ξαναπάρουν στα χέρια τους τη ζωή και να διαχειριστούν την κατάθλιψη και τη μελαγχολία τους δημιουργικά.

Η θεία μανία όπως την χαρακτήριζαν οι φιλόσοφοι μπορεί να απεγκλωβίσει τη ζωή τους από τη διαρκή χειραγώγηση και να την οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια.

ΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ πρωτοείπε ο Πίνδαρος και έγινε ο βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας του Νίτσε.

Πρώτα όμως λέει πρέπει να μάθεις τι είσαι για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον εσωτερικό σου δαίμονα και να τον αλλάξεις. Να δεις τον εαυτό σου ως ξεχωριστό, γυμνό πάνω από επίκτητα κοινωνικά στίγματα και προκαταλήψεις.

Να αγκαλιάσεις τον φόβο και τον κίνδυνο. Να βλέπεις τις καταιγίδες της ζωής όπως το δένδρο που αποκτά ισχυρότερες ρίζες. Να φτάνεις στην άκρη του γκρεμού και να κοιτάς θαρραλέα κάτω χωρίς να πέφτεις….

Από την κατάθλιψη που ζει στους βάλτους της κολάσεως έως αυτή της δημιουργίας και της υπέρβασης ο δρόμος είναι τραχύς και δύσκολος. Όμως όλοι μπορούν να τον διατρέξουν με επιτυχία. Και η προσπάθεια αυτή αξίζει για τη ζωή μας.

Σταμάτης Μαλέλης

Ακόμη

GEO

Το πιο συναρπαστικό διεθνές περιοδικό, την Κυριακή και κάθε μήνα με ΤΟ ΒΗΜΑ

Ανακαλύψτε μαζί με το «GEO», όλα τα συναρπαστικά μυστικά του πλανήτη:

Περιβάλλον, οικολογία, φύση, γεωγραφία, επιστήμες, παγκόσμια ιστορία σε ένα ταξίδι-εμπειρία, στα ανεξάντλητα θαύματα της μητέρας Γης.

Δείτε τον κόσμο με διαφορετική ματιά!

Σε αυτό το τεύχος:

· Στη Λέσβο τον Μάιο

· Ωκεανοί και κλιματικές αλλαγές

· Μυστικά στα βάθη των θαλασσών

· 3 πολιτισμοί μέσα από 3 φωτογραφίες

· Ταξίδι στην Ισλανδία

· Οι εντυπωσιακοί χαμαιλέοντες

· Το τέλειο κύμα

· Κάνοντας καγιάκ

· Οδοιπορικό στο Γκραντ Κάνυον

· Ψυχολογία: Μοναξιά

Επίσης

10 πιστοποιημένες χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης ΜΕΓΑ, σε μέγεθος MEDIUM & LARGE, για υψηλή προστασία.

Μία συσκευασία με 5 μάσκες σε μέγεθος MEDIUM, και μία συσκευασία με 5 μάσκες σε μέγεθος LARGE.

Διαθέτουν 3 στρώματα προστασίας, καινοτόμα υφασμάτινα πλαϊνά και πιστοποίηση Oeko-Tex® Standard 100, για απουσία βλαβερών ουσιών.

Οι μόνες σε 3 μεγέθη!

Χειρουργικές μάσκες ΜΕΓΑ.

Σχεδιασμένες για την ασφάλειά σας!

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Ο Θανασάκης του Αρκά έρχεται κάθε εβδομάδα με νέες περιπέτειες!

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Χίτσκοκ και Φιλοσοφία»: €1,00 και «Το τέρας κι εγώ»: €0,50 )