Hταν το 1994 – αν θυμάμαι καλά – που ο Δημήτρης Κοντομηνάς, παλιός φίλος και ακόμα παλιότερος πελάτης της διαφημιστικής μου εταιρείας (την πούλησα το 1983), μου έστειλε το πρώτο κινητό μου τηλέφωνο.

Ηταν ένα μαύρο παλούκι, που ζύγιζε πάνω από ενάμισι κιλό, με μία ασπρόμαυρη οθόνη 2Χ2 εκατοστά.

Ο Δημήτρης ήταν μέτοχος της πρώτης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας με επωνυμία Telestet και προσπαθούσε να διαδώσει αυτόν τον νέο τρόπο επικοινωνίας. Η εταιρεία αυτή άλλαξε πολλούς μετόχους και ονόματα. Νομίζω πως είναι ο πρόγονος της σημερινής Wind. Cosmote και Vodafone συμπλήρωσαν σύντομα την εικόνα.

Από μικρό παιδί είχα μανία με τα μηχανήματα και τα gadgets (λέξη αμετάφραστη – το λεξικό λέει: «μικρή μηχανική συσκευή» «μαραφέτι»). 13 ετών είχα φτιάξει ένα ραδιόφωνο με γαληνίτη. Το 1985 είχα αγοράσει τον πρώτο μου προσωπικό υπολογιστή (ΙΒΜ ΧΤ) και πριν τον χρησιμοποιήσω τον άνοιξα για να δω πώς λειτουργούσε… Από το 1994 είχα μια στήλη στο περιοδικό πληροφορικής RAM, έκδοση του ΔΟΛ, που την κράτησα 13 χρόνια. Πρόσφατα έμαθα πως ανάμεσα στους αναγνώστες μου ήταν ο, έφηβος τότε, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Την εποχή εκείνη υπήρχαν τρία, ίσως και τέσσερα περιοδικά πληροφορικής. Αργότερα η ίδια ομάδα έβγαλε, στον ίδιο εκδότη, το περιοδικό εκλαϊκευτικής επιστήμης Discovery and Science. Εκλεισε πριν συμπληρώσει δύο χρόνια. Ενώ ήταν εξαιρετικό, με πλούσια ύλη, δεν έβρισκε αναγνώστες (και άρα ούτε διαφημίσεις). Και τα άλλα περιοδικά έκλεισαν νομίζω όλα. Αυτή η χώρα μισεί την επιστήμη και την τεχνολογία. Είναι η μόνη που δεν έχει τεχνολογικά έντυπα – ενώ έχει τρία αστρολογικά, με μεγάλη κυκλοφορία. Μεσαίωνας! Ας ελπίσουμε πως ο κορωνοϊός, που μας υποχρέωσε στην τηλε-εργασία, να αλλάξει τα πράγματα. Αν και βέβαια, με το να ανάβεις και να σβήνεις μια οθόνη δεν μαθαίνεις τεχνολογία.

Εγώ εξακολουθώ να ενημερώνομαι – τώρα πια από το Διαδίκτυο – και να παρακολουθώ τις εξελίξεις. Εκεί οφείλω τα νιάτα μου (λέω, όταν με ρωτάνε σχετικά). Τίποτε δεν ανανεώνεται (και δεν σε ανανεώνει) τόσο γρήγορα όσο η τεχνολογία. Οι δικοί μας διανοούμενοι τη βλέπουν σαν συνονθύλευμα από βίδες – κι όμως είναι η πιο δημιουργική πνευματική επίδοση της εποχής μας. Αλλά δυστυχώς στα σχολεία μας η επιστήμη και η κόρη της τεχνολογία είναι τρίτης κατηγορίας ύλη. Βασιλεύουν ακόμα οι φιλόλογοι… (Ετσι δεν θα πάμε μπροστά!)

Πάντως, όσο κι αν δεν ασχολείστε, κάτι θα έχετε ακούσει για το δίκτυο 5G. Ηδη έχουν περάσει μήνες από τότε που έγινε ο σχετικός διαγωνισμός (οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό) και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πήραν η κάθε μία το μερίδιό της (για το οποίο πλήρωσαν αρκετά…) και δεσμεύτηκαν να καλύψουν τη χώρα μέσα σε τακτούς χρόνους.

Ας πούμε για το 5G ότι είναι ένα δίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων που συνδέει όλα τα πράγματα που επικοινωνούν μέσω Διαδικτύου με ταχύτητες αδιανόητες για τις σημερινές δυνατότητες. Θα επιτρέπει τη μεταφορά μεγάλων πακέτων με δεδομένα (big data) σε δευτερόλεπτα, θα διευκολύνει λεπτές εγχειρήσεις από απόσταση, οδήγηση αυτοκινήτων χωρίς οδηγό και άλλα θαυμαστά.

Με την ευκαιρία, αν θέλετε να δείτε με τι ταχύτητα τρέχει το δικό σας Internet (που το διαφημίζουν «μέχρι 24 mbps») υπάρχει στο Διαδίκτυο μια εφαρμογή ονόματι Speedtest, που την κατεβάζετε στο κινητό σας και σας δίνει ακριβέστατα νούμερα. Ετσι ανακάλυψα ότι στο σπίτι μου κατάφερα – με πολύ κόπο και καβγά – να έχω 100 mbps, αλλά στο εξοχικό μου (εντός Αττικής) μόνον 6-7! Στο ίδιο πρόγραμμα, με τα ίδια χρήματα!

Αφού λοιπόν πέρασαν μερικοί μήνες, και αφού οι εταιρείες (κυρίως Wind + Cosmote) άρχισαν τις διαφημίσεις για το 5G, αποφάσισα να το αναζητήσω. Η Cosmote διαφήμιζε ένα φιλμ στο YouTube που θα μας έδειχνε το θαύμα του 5G, ενώ η Wind έδειχνε εντυπωσιακές εικόνες σύνδεσης μοντέρνων οικιστικών συγκροτημάτων να ζώνονται από τις νέες ακτίνες.

Το φιλμάκι της Cosmote ήταν καλογυρισμένο και χαριτωμένο, αλλά δεν είχε σχέση με το 5G. Πρόκειται για μία υπόθεση στοιχειώδους ρομποτικής. Υποτίθεται πάντως ότι είναι το πρώτο μίας σειράς – θα αναμείνουμε.

Προμηθεύτηκα και ένα τηλέφωνο με δυνατότητα 5G. (Τα σημερινά μας φτάνουν μέχρι 4G. Το νέο θα σας κοστίσει πάνω από 500€. Αλλά θα φτηνύνουν.) Εκανα μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Πράγματι, στο Σύνταγμα και την περιοχή του ο σχετικός δείκτης έδειξε 5! Θα συνεχίσω, περιμένοντας τις εφαρμογές…