Ηταν θέμα χρόνου και εξεύρεσης της κατάλληλης ευκαιρίας για να ανοίξει και πάλι ο αιματηρός κύκλος βίας στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την ανατροπή της επιδίωξης για τη δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή από τον απερίγραπτο Ντόναλντ Τραμπ. Ο οποίος, αφού τα τίναξε όλα στον αέρα με την πλήρη, όχι μόνο υιοθέτηση, αλλά και επιβράβευση των πλέον ακραίων θέσεων του υπόδικου για σειρά σκανδάλων ακροδεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, κληροδότησε ένα τεράστιο πρόβλημα στον διάδοχό του, ο οποίος καλείται τώρα να το λύσει, κάτω από ασφυκτικές συνθήκες, αφού προηγουμένως ήλπιζε ότι θα μπορούσε να το διευθετήσει, χωρίς να επείγεται ιδιαίτερα. Δικαιώνονται έτσι όσοι είχαν επισημάνει ότι ο Τραμπ με τις αποφάσεις του θα έθετε ανυπέρβλητα εμπόδια στον Τζο Μπάιντεν, όπως συνέβη και με την κατάργηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

Μια κατάργηση που έδωσε την ευκαιρία στην Τεχεράνη να ενδυναμώσει περαιτέρω το πυρηνικό της πρόγραμμα, πράγμα που θέτει πρόσθετα προβλήματα στην προσπάθεια του νέου αμερικανού προέδρου να αναβιώσει τη συμφωνία. Ενώ είναι αυτονόητο ότι η νέα περιπλοκή στο Παλαιστινιακό καθιστά την επιδιωκόμενη αμερικανοϊρανική επαφή ακόμη δυσκολότερη. Παράλληλα όμως πολλοί ρίχνουν την ευθύνη για την ένταση στους τζιχαντιστές της Χαμάς και στην εκτόξευση των αυτοσχέδιων ρουκετών της εναντίον του πανίσχυρου στρατιωτικά Ισραήλ, που ισοπεδώνει τώρα την περιοχή της Γάζας, σκοτώνοντας αδιακρίτως αθώους πολίτες, ενώ συνεχίζει να κατέχει πυρηνικά όπλα σε μυστικές τοποθεσίες, χωρίς να τα έχει δηλώσει. Και ίσως όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν ο Τραμπ δεν μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, δεν αναγνώριζε την παράνομη εγκατάσταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Οχθη και δεν διέκοπτε τις διπλωματικές σχέσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους.

Στόχος δηλαδή ήταν να αφεθούν στο έλεος των Ισραηλινών οι Παλαιστίνιοι, να απαξιωθεί η μετριοπαθής ηγεσία του Μαχμούτ Αμπάς και κυρίως να εγκαταλειφθεί οριστικά η ιδέα της δημιουργίας δύο κρατών, όπως προβλέπουν όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Και όλα αυτά ήλθαν να δέσουν με την απαράδεκτη εκείνη συμφωνία που ενεπνεύσθη ο Τραμπ και που φέρει τον πομπώδη τίτλο «Συμφωνία του Αβραάμ», μεταξύ του Ισραήλ και ορισμένων φιλοαμερικανικών μοναρχικών καθεστώτων του Κόλπου, έτοιμων να ξεπουλήσουν τους Παλαιστινίους, ως τίμημα για την επίλυση του προβλήματος. Αντε μετά να απορείς γιατί με τον τρόπο αυτόν ενισχύθηκε και πάλι η τρομοκρατική Χαμάς και γιατί ο αποδυναμωμένος και χωρίς κανένα διεθνές στήριγμα Αμπάς, 85 ετών ήδη, απέφυγε τη διενέργεια εκλογών. Μόνον που το τίμημα αυτής της απαράδεκτης πολιτικής δεν πρόφθασε να το πληρώσει ο υπεύθυνος για αυτήν, αλλά καλείται να το πληρώσει τώρα ο διάδοχός του.