Αυτή τη φορά προλάβαμε τους Τούρκους. Όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μόσχα έκλεισε το ρώσικο «θηρίο», ένα αμφίβιο τζετ πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού. Επρόκειτο να το νοικιάσουμε από πέρυσι, αλλά οι Ρώσοι το έδωσαν στους Τούρκους. Αλλά πέραν του ρωσικού αυτού αμφίβιου «θηρίου» η Πολιτική Προστασία έκλεισε και 6 ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών ρόλων. Για παράδειγμα τα αεροσκάφη αυτά (που τα ονομάζουν «μίνι Καναντέρ») έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού και μπορούν να χρησιμοποιούν και για επιτήρηση δασών σε όλη την Ελλάδα αφού διαθέτουν πέντε ώρες αυτονομία πτήσεως. Έχει δύο άτομα πλήρωμα, ένα πιλότο και έναν παρατηρητή.

***
Ήδη οι κκ. Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς καταρτίζουν καθημερινά σχέδια για την πρόληψη αλλά και για την καταστολή πυρκαγιών που ενδεχομένως να ξεσπάσουν αυτό το καλοκαίρι. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η άφιξη 10 ελικοπτέρων Ericson (ένα παραπάνω από πέρυσι), συν 12 μεσαίου τύπου ρωσικών πυροσβεστικών ελικοπτέρων Μ-8, που μαζί με τα 14 Καναντέρ και τα PZL σχηματίζουν μια υπολογίσιμη εναέρια δύναμη κατάσβεσης πυρκαγιών. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα στρατιωτικά ελικόπτερα (Σινούκ) εάν απαιτηθούν, τότε καταλαβαίνετε ότι η προετοιμασία για το καλοκαίρι γίνεται με κάθε λεπτομέρεια. Αλλά δεν φτάνουν μόνον αυτά. Πρέπει να καταπολεμηθεί και γραφειοκρατία που πολλές φορές αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη πυροσβεστικών δυνάμεων.

***
Έτσι με κυβερνητική εντολή περνούν στη δικαιοδοσία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους περιοχές που χρήζουν άμεσα αντιπυρικής προστασίας ώστε να γίνουν πιο γρήγορα σε αυτές αντιπυρικές ζώνες, κλάδεμα δένδρων, καθάρισμα από ξηρά χόρτα κτλ. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα κινήθηκε αυτή η εντολή αλλά την Πέμπτη στο Ρέμα Χαλανδρίου (από τη πλευρά του Πολύδροσου Αμαρουσίου) έφθασαν πολυπληθή συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου και της Πολιτικής Προστασίας που άρχισαν να καθαρίζουν το ρέμα από τα χόρτα. Να σημειώσω τέλος ότι δημιουργείται μόνιμος σταθμός πυροσβεστικών ελικοπτέρων στη Θεσσαλονίκη για την προστασία των δασών στη Χαλκιδική, Άγιο Όρος κτλ.

***
Φορτώνουν εμβόλια για τα νησιά

Ισως εδώ στην Αθήνα να μη το έχουν προσέξει ακόμα, αλλά σίγουρα το έχουν παρατηρήσει οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες των 19 νησιών στα οποία αρχίζει η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», δηλαδή ο εμβολιασμός όλων των ενήλικων κατοίκων (όσων βεβαίως θελήσουν). Όπως με πληροφορεί ο Μάριος Θεμιστοκλέους άρχισαν να φορτώνονται χιλιάδες εμβόλια για τα νησιά αυτά και έως τώρα έχουν κλειστεί περισσότερα από 25.000 ραντεβού για εμβολιασμό.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όπως φαίνεται αρχίζει να σταθεροποιείται κοντά στα 2.000 και πολύ πιο κάτω από το «ψυχολογικό όριο» των 3.000, ο αριθμός των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.188 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον φονικό ιό.

****
Πώς απαντά ο Παναγιωτόπουλος στον Ακάρ

Τώρα που μιλάμε για τα νησιά, μου λένε ότι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόκειται να απαντήσει στον Ακάρ, ο οποίος κάνει συνεχώς περίεργες και συνάμα προκλητικές παρατηρήσεις προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της xώρας μας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ενοχλείται επειδή η ελληνική πολιτική ηγεσία επισκέπτεται τα νησιά του Αιγαίου. Μου λέει λοιπόν ο κ. Παναγιωτόπουλος ότι «κανείς δεν πρόκειται να μου πει πού να ταξιδεύω εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν πρόκειται να πάρω άδεια από κανέναν». Να σημειώσω πάντως ότι βρίσκεται στα σκαριά νέα τριμερής συνάντηση υπουργών Αμύνης Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου. Θα γίνει αυτή τη φορά στη Λευκωσία (την προσεχή Πέμπτη) και εκεί θα εξετασθεί και πάλι η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο,

***
Καγιανάς, τηγανίτες, αμυγδαλοβούτυρο και αβγά σκράμπλ στο Μαξίμου

Πώς είναι να προγευματίζεις στο Μέγαρο Μαξίμου; Τι περιέχει ένα πρόγευμα με τον Πρωθυπουργό στη βεράντα του πρωθυπουργικού μεγάρου; Το πρόγευμα που πρόσφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ ήταν καθαρά ελληνικό, από ελληνικά προϊόντα και μόνον. Περιελάβανε καγιανά (στραπατσάδα) με ψητά ντοματίνια και φέτα σε φρυγανισμένο ψωμί, βιολογικά αυγά σκράμπλ, με πιπεριές, φέτα και σαλάτα αβοκάντο, βιολογικά αυγά ποσέ σε τραγανό ψωμί σικάλεως με αβοκάντο, γραβιέρα & μείγμα μπαχαρικών με φιστίκι Αιγίνης, γιαούρτι με φρούτα και μέλι, τηγανίτες χωρίς γλουτένη, με καρύδια, αμυγδαλοβούτυρο, βιολογικά αυγά, και λιναρόσπορο και μπισκότα χωρίς γλουτένη. Ο κ. Τουσκ είπε πως δεν τρώει γλουτένη και έτσι φρόντισαν να μην περιέχει το πρωϊνό γλουτένη. Οι κκ. Μητσοτάκης και Τουσκ συνόδευσαν το brunch τους με καφέ, τσάι και πορτοκαλάδα, ενώ συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας και τις εξελίξεις αναφορικά με την πρόοδο του εμβολιασμού και την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου και η σύμβουλος Τύπου και επικοινωνίας του Προέδρου του ΕΛΚ Μπεάτα Τούρσκα. Ο κ. Τουσκ, έμαθα, έδειξε ενδιαφέρον για το πως η Ελλάδα άνοιξε τον τουρισμό της.

***
Εκλογικός νόμος, προστασία των ζώων και απόδημοι στη Βουλή

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (που τόσα προβλήματα δημιούργησε στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλιο) είναι έτοιμο, όπως μου είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, και κατατίθεται αυτόν τον μήνα στη Βουλή. Ένα άλλο νομοσχέδιο για την κατάργηση των αυστηρών διατάξεων που περιέχονται στην ψήφο των αποδήμων (που είχε ζητήσει η κυρία Τσάγκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εν συνεχεία την «άδειασε») κατατίθεται και αυτό στη Βουλή. Εάν ψηφισθούν με αυξημένη πλειοψηφία, τότε καλώς γίνονται αμέσως νόμος του κράτους, εντάσσονται στον εκλογικό νόμο και ισχύουν αμέσως. Σε περίπτωση όμως που δεν συγκεντρώσουν την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, τότε αποσύρονται. Έως τα μέσα Ιουνίου θα υπάρξει στη Βουλή μια σειρά από νομοθετικές διαδικασίες αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν είναι μόνον τα νομοσχέδια για τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι και το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, η κωδικοποίηση της χρηματοδότησης των κομμάτων και βεβαίως το νομοσχέδιο για την τηλεργασία (που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις αρχές Ιουνίου).

***
Ο Άδωνις και τα γυμναστήρια

«Θα γραφτώ πρώτος σε γυμναστήριο» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής επιχειρώντας να στείλει μήνυμα στήριξης για τον συγκεκριμένο κλάδο που έχει πληγεί υπέρμετρα από την πανδημία. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος επίσης τόνισε την σημασία της σωματικής άσκησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Έχετε δίκιο. Τα γυμναστήρια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση των επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία και στο σώμα μας. Επειδή πέρασα κι εγώ πρόσφατα μια περιπέτεια υγείας θα γραφτώ πρώτος σε γυμναστήριο. Να γραφτεί και ο υπόλοιπος κόσμος. Χρειάζονται στήριξη τα γυμναστήρια και θα συνεχίζουμε να τα στηρίζουμε και μετά την επαναλειτουργία τους».

***

Η επανεκκίνηση του Πολιτισμού

Η επανεκκίνηση του πολιτισμού έγινε με πολλά προβλήματα και με την αβεβαιότητα της επόμενης σαιζόν, αλλά αυτό που προέχει είναι ότι έκανε επανεκκίνηση. Ανοιχτά βρέθηκαν τα μουσεία σε όλη την Ελλάδα και πρόκειται να ακολουθήσουν τα θερινά σινεμά, οι θεατρικοί και συναυλιακοί χώροι

***

Η πρώτη φορά στην Πινακοθήκη

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στην Εθνική Πινακοθήκη, το πρωί της Παρασκευής όταν άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό μετά την πανδημία. Κόσμος πολύς έφτασε στην Πινακοθήκη, θέλοντας προφανώς να δει από κοντά όλα αυτά τα οποία είδε στη τηλεόραση, με τον Πρίγκηπα Κάρολο, τον Ρώσο Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κύπρου να θαυμάζουν και τα έργα, αλλά και το κτίριο. Από το πρωί βρέθηκε στην Πινακοθήκη και υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Εκείνη την ώρα ήταν περίπου 70 άτομα στους χώρους της πινακοθήκης ανάμεσα τους και δύο κυρίες από τη Λέρο, που ενώ το καράβι τους έφευγε το μεσημέρι προτίμησαν τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα να τις περάσουν στη Πινακοθήκη. Ήταν εκεί και ένας Αμερικάνος, δύο Γάλλοι, δύο Ισραηλινοί, ένα νεαρό ζευγάρι από την Αθήνα που πλησίασε την υπουργό και της είπε πόσο εντυπωσιακό ήταν το κτίριο με το φυσικό του φως που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι και μέσα και ταυτόχρονα έξω από την πινακοθήκη. Άλλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα έργα των Ελλήνων ζωγράφων λέγοντας πως δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα έργα ξένων ζωγράφων που εκτίθενται σε πινακοθήκες ή σε μουσεία στο εξωτερικό.

***
Χίλια άτομα στην Ακρόπολη

Και από την Εθνική Πινακοθήκη, πάμε μια βόλτα στην Ακρόπολη, όπου περίπου 1.000 επισκέπτες, βρέθηκαν εκεί στον Ιερό Βράχο την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξαν οι αρχαιολογικοί χώροι. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ανελκυστήρας πλαγιάς πηγαινοερχόταν και έβλεπες στην Ακρόπολη να κινούνται καροτσάκια με άτομα ΑΜΕΑ ή και ηλικιωμένοι. Χωρίς προβλήματα, χωρίς γκρίνια και με διάθεση να θαυμάσουν το αρχαίο κάλλος της Ακρόπολης.

***

Εξιτήριο για τα «τραυματισμένα» αγάλματα στην Κω

Όπως όλα τα μουσεία της χώρας μας έτσι και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, άνοιξε την Παρασκευή και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες του. Η διαφορά εδώ βέβαια είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού …επιβεβαιώνει ότι «όλα τα γλυπτά της έκθεσης είναι πλέον στη θέση τους». Υπάρχει λογική εξήγηση. Την ώρα του φονικού σεισμού του Ιουλίου του 2017, πέντε γλυπτά του μουσείου είχαν πέσει από τα βάθρα τους και υποβληθεί σε ζημιές. Ωστόσο, με τους ταχείς ρυθμούς αποκατάστασης επτά μήνες μετά, τα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί ξανά στα βάθρα τους. Και το σημαντικότερο; Η μελέτη επανατοποθέτησης των γλυπτών, συνέβαλε επίσης στη βέλτιστη σεισμική θωράκιση όλων των εκθεμάτων του Μουσείου. Οδήγησε στην καλύτερη σεισμική θωράκιση και άλλων ευρημάτων για το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών και στη συνέχεια στην επανατοποθέτηση και των πέντε γλυπτών.