Στα Νέα Σαββατοκύριακο:

Παπαφλέσσας

Μια ηγετική μορφή της Επανάστασης.

Η πορεία του ως καλόγερου, η δράση του ως Φιλικού.

Ενα νοσταλγικό ταξίδι στα αναγνώσματα των παιδικών μας χρόνων,

σε πολυτελή, σκληρόδετη έκδοση!

Ο αρχιμανδρίτης Δικαίος Παπαφλέσσας είναι η μορφή που δεσπόζει κατά την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης στον Μοριά. Το φλογερό του πέρασμα παντού ξεσηκώνει τους ραγιάδες και ετοιμάζει για το μεγάλο αγώνα. Κι όταν ξεσπάει, ο κληρικός αυτός ζώνεται τ’ άρματα και γίνεται ένας άτρομος πολεμιστής. Τέτοιος θα μείνει ως το τέλος, ως τη μεγάλη του θυσία, βάζοντας το κορμί του φραγμό στ’ ασκέρια του Ιμπραήμ.

Στο βιβλίο αυτό θα τον παρακολουθήσουμε από μικρό παιδί κι ύστερα καλόγερο, που από τότε βρίσκεται σε μάχη με το δυνάστη. Τη δράση του ως Φιλικού στην Πόλη και στον Μοριά, αλλά και σαν μαχητή που σφραγίζει τους αγώνες του με την ηρωική θυσία του.

Ο Τάκης Λάππας (1904-1995) γεννήθηκε στη Λιβαδειά. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στράφηκε από νωρίς στη λογοτεχνία και την ιστορική μελέτη.

Εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος. Στον χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1931, με δημοσιεύσεις ταξιδιωτικών κειμένων στο περιοδικό «Εκδρομικά» και την εφημερίδα «Βραδυνή».

Εξέδωσε ιστορικές μελέτες και βιογραφίες, πεζογραφήματα, ταξιδιωτικά κείμενα, θεατρικά έργα, ενώ μεγάλο σε όγκο είναι και το δημοσιευμένο στον περιοδικό και ημερήσιο Τύπο έργο του.

Τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1946, για το βιβλίο του «Θανάσης Διάκος»), το βραβείο του ιδρύματος «Κώστα και Ελένης Ουράνη» (1981, για το σύνολο των ιστορικών βιογραφιών του), με το πρώτο βραβείο του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών (1944 για το έργο του «Οι Ρουμελιώτες στην Επανάσταση»), με το βραβείο της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» (1967 για το μυθιστόρημα «Δοξασμένη Έξοδος») και με άλλες διακρίσεις.