Θα αρχίσω με τις δύο τροπολογίες που έχουν κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή και έχουν να κάνουν με  την προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Στόχος; Να εμβολιασθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έως το καλοκαίρι, ώστε να επιτευχθεί η προσδοκώμενη ανοσία. Στην πρώτη τροπολογία προβλέπεται ότι στη «μάχη» του εμβολιασμού να εισέλθουν και τα ιδιωτικά κέντρα, καθώς επίσης η επιχείρηση «Ελευθερία» επιταχύνεται με εμβόλια όλο το επταήμερο και έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει την απαλλαγή των επιστημόνων που απαρτίζουν τις επιτροπές ειδικών από κάθε ευθύνη για τις απόψεις που διατυπώνουν ή την ψήφο που δίνουν κατά τις εργασίες των σχετικών επιτροπών. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά τη διαρροή των πρακτικών των συνεδριάσεως της Επιτροπής και το γεγονός ότι ορισμένοι επιχείρησαν να επιρρίψουν ευθύνες στους ειδικούς ακόμα και στον Σωτήρη Τσιόδρα για την ψήφο του, ή για την πρότασή του όταν συνεδριάζει η Επιτροπή.

Έτσι μόλις ψηφιστούν οι τροπολογίες στα εμβολιαστικά κέντρα προστίθενται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Αρεταίειο και Αιγινήτειο νοσοκομείο καθώς και τα εμβολιαστικά κέντρα υψηλής δυναμικότητας που λειτουργούν υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το σημαντικότερο; Ανοίγουν συνεχώς πλατφόρμες αμέσως μετά το Πάσχα για τον εμβολιασμό και άλλων ηλικιακών ομάδων.

***

Επίθεση Τσίπρα

Ωστόσο οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως το συνηθίζει εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως «αποφάσισε τελικά να μας ανακοινώσει ότι χάνουμε ένα ακόμη Πάσχα, μπας και κερδίσουμε το καλοκαίρι». Και πρόσθεσε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του: «Μετά από έξι μήνες αποτυχημένου και την εβδομάδα που η χώρα μας κατέχει το αρνητικό ρεκόρ θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βγει και να μας πει ότι πέτυχε».

***

Οι άσσοι των αναχαιτίσεων

Εκεί γύρω στις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης τα κεφάλια όσων βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας γύρισαν ψηλά για να δουν τη διέλευση 17 μαχητικών αεροσκαφών που πέρασαν σε μεικτούς σχηματισμούς πάνω από την Ακρόπολη. Ήταν το λεγόμενο Acropolis Flight από αεροπλάνα που πήραν μέρος στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος», η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης. Να σημειώσω εδώ και τούτα: Οι ασκήσεις ήταν εντυπωσιακές, έγιναν σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, πάνω από βουνά και θάλασσες με απίστευτη ακρίβεια. Εκείνο όμως που ενθουσίασε τους πιλότους των ξένων χωρών που μετείχαν στην άσκηση ήταν οι χειρισμοί των Ελλήνων πιλότων των F-16 και Mirage 2000-5 στις αναχαιτίσεις. Ήταν αυτό  ακριβώς που τρέλανε τους ξένους συναδέλφους τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο καλύτερος πολεμιστής του ΝΑΤΟ βγήκε και εφέτος Έλληνας πιλότος, τον οποίο βράβευσε μάλιστα ο Πρωθυπουργός

***

Ο Fabien των Rafale στα 22.000 πόδια

Ήρθε στην Ελλάδα μαζί με άλλους συναδέλφους του, πιλοτάροντας ένα Rafale και συμμετείχε στην άσκηση Ηνίοχος. Και φεύγει σήμερα  από την χώρα μας ενθουσιασμένος, όχι μόνον από την άψογη διεξαγωγή της άσκησης, αλλά και από τα τοπία της Ελλάδας, τα οποία είδε από ψηλά πετώντας στα 22.000 πόδια: «Τα βουνά της χώρας, οι θάλασσες κάνουν τις αποστολές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Χρειάζεται να προσαρμόσουμε όλες μας τις τακτικές σε όλη αυτή την ποικιλία των τοπίων, και αυτό είναι κάτι που βρίσκουμε εξαιρετικό…», εξήγησε ο πιλότος με το προσωνύμιο «Fabien» ενός Rafale C της Γαλλικής Armée de l’Air et de l’Espace (AAE). Και πρόσθεσε με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η Ελλάδα είναι μια εκπληκτική χώρα». Εκείνο που κάνει μια άσκηση στην Ελλάδα ξεχωριστή είναι, όπως είπε ο Γάλλος πιλότος, η μοναδικότητα των τοπίων και του ανάγλυφου. Είναι ο λόγος που ο «Fabien» και οι συνάδελφοί του εκτιμούν βαθύτατα τη συμμετοχή τους στον πολυεθνικό «Ηνίοχο 2021».

***

Το μάτι του ουρανού

Και κάτι ακόμα για την άσκηση «Ηνίοχος». Πήρε μέρος ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ότι καλύτερο διαθέτει η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σε drones. Πρόκειται για ένα MQ-9 Reaper, το οποίο εκτελούσε χρέη επιτήρησης. Θα μου πείτε τι το ιδιαίτερο είχε αυτό το αεροπλάνο; Πρώτον απογειωνόταν κάθε πρωί από τη Ρουμανία και  σε λίγη ώρα βρισκόταν στο Αιγαίο έτοιμο για δράση. Ο δε χειρισμός του γινόταν από  κάποια μακρινή πολιτεία των ΗΠΑ. Το αποκαλούσαν, λέει, το… «μάτι του ουρανού»!

***

Προς κατάργηση η αποστολή sms στο 13033

Τα έχουμε συνηθίσει να ζούμε με αυτά. Τα χρησιμοποιούσαμε για τα ψώνια, για περίπατο, για άθληση, για να πάμε στον γιατρό. Μπήκαν για καλά στη ζωή μας με το lockdown. Και τώρα πάνε προς κατάργηση η αποστολή sms στο 13033 με το άνοιγμα της εστίασης. Οι τελικές αποφάσεις για την κατάργηση του δεν έχει κλειδώσει ακόμη, ωστόσο ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος. Πάντως για να ξέρετε ότι το κυριότερο σενάριο για τη  κατάργησή τους θέτει ως ημερομηνία ορόσημο την 3η Μαΐου καθώς από εκείνη την ημέρα αν όλα πάνε καλά θα ανοίξει η εστίαση.

***

Η νέα δωρεά της «Ελλάδας 2021» στη Θεσσαλονίκη

Σας πληροφορώ ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος. Μητσοτάκης προγραμματίζει να πάει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στην τελετή παράδοσης 18 κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»,  δωρεά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Εκεί θα βρίσκεται και η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου. Πρόκειται, όπως μαθαίνω, για φορητές κλίνες, οι οποίες θα βρίσκονται στο «Παπανικολάου», αλλά θα μεταφέρονται και θα στεγάζονται, σε ειδικούς οικίσκους, σε όποιο νοσοκομείο χρειαστεί.

***

Οι δύο νέοι δρόμοι

Εν συνεχεία  ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να εξετάσουν, με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, το θέμα των δύο δρόμων: Της οδικής σύνδεσης Αμφίπολης-Δράμας και της Θεσσαλονίκης-Έδεσσας.

Ειδικά ο δεύτερος δρόμος δεν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης πρόσφατα και, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν προχωρά εδώ και χρόνια. Ο δρόμος Αμφίπολης-Δράμας, κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού, θα ανοίξει και το δρόμο να επισκεφθεί κάποιος τον Τύμβο Καστά, αλλά και να φθάσει ως τη Δράμα η οποία, αυτήν τη στιγμή, δεν έχει πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Τον Ιούλιο του 2019 όταν η ΝΔ ανέλαβε την κυβέρνηση, στο υπουργείο Υποδομών υπήρχαν μόνον προμελέτες. Στο αίθριο της Περιφέρειας ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να δει πόσο έχει προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, καθώς θα του παρουσιαστούν τα πλήρη σχεδιαγράμματα και οι μακέτες.

Επίσημη ανακοίνωση για το πρόγραμμα Πρωθυπουργού δεν υπάρχει ακόμα (τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) αλλά οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να συναντάται στο νοσοκομείο με τον Υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης  Σταύρο Καλαφάτη, φυσικά με τον Περιφερειάρχη, ενώ και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης  Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναζητά τρόπο να συναντηθεί κι αυτός με τον κ. Μητσοτάκη.

***

Άνοιξε ο δρόμος για τη φυλακή για το Λαγό

Τα μέλη της επιτροπής νομικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν  υπέρ της άρσης της ασυλίας του πρώην χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Η απόφαση αυτή αφορά την καταδίκη του Λαγού για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του Λαγού που είναι και το τελικό στάδιο αυτής της πολύμηνης διαδικασίας. Δεν έχει οριστεί ακόμα η ημέρα της ψηφοφορίας. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για να οδηγηθεί στη φυλακή ο Γιάννης Λαγός που έξι μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου παραμένει ελεύθερος στις Βρυξέλλες εξαιτίας της ευρωβουλευτικής του ασυλίας.

***

Η τούρτα των σωματείων στον Χατζηδάκη…

Από το ρεπορτάζ: Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής αλλά και τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» και στην επιχείρηση «Lidl». «Γιόρτασαν» τα γενέθλια του υπουργού με τη δική τους τούρτα η οποία είχε το σκίτσο του υπουργού ως άλλου…. Δρακουμέλ (από τα Στρουμφάκια)  ο οποίος αναφωνούσε: «Θα σε πιάσω απαίσιο 8ωράκι»!

***

Έφυγε ένα εκλεκτό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου

Ένα εκλεκτό στέλεχος της δημόσιας διοίκησης που άφησε τη σφραγίδα του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο Παναγιώτης Καρακούσης, έφυγε από τη ζωή χάνοντας μέσα σε λίγους μήνες τη μάχη με τον καρκίνο που τον βρήκε ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι. Ο Παναγιώτης Καρακούσης υπηρέτησε επί 38 χρόνια το δημόσιο συμφέρον από θέσεις-κλειδιά στη δημόσια διοίκηση όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας. Τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων ήταν γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών. Έζησε την άνοδο και την πτώση της οικονομίας και όταν συνταξιοδοτήθηκε μιλούσε μόνο για την πικρή γεύση που του άφησαν οι τραγικές στιγμές των μνημονίων. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

***

Το Μπάκιγχαμ ζήτησε τις συνταγές Λαζάρου

Όλοι, όπως ενθυμείστε, ενθουσιάστηκαν από το μενού δια χειρός σεφ Λευτέρη Λαζάρου (αυτό που χώρεσε όλη την Ελλάδα σε τέσσερα πιάτα) στο δείπνο που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Πιο πολύ όμως  φαίνεται πως ενθουσιάστηκε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος ο οποίος ζήτησε και την συνταγή.

Όπως λέει ο Λευτέρης Λαζάρου το να ζητήσει το Μπάκιγχαμ τις συνταγές έχει μεγάλη σημασία για τη χώρα, καθώς αυτό σημαίνει ότι λόγω των συνταγών θα ψάξουν και τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα μας.

***

Άθικτο από covid στην εσχατιά του Αιγαίου

Η Χάλκη, ένα από τα ωραιότερα νησιά στην εσχατιά του Αιγαίου παραμένει άθικτο από τον κορωνοϊό, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον του Reuters. Στη Χάλκη, αναφέρει το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου δεν έχουν καταγραφεί καθόλου κρούσματα της Covid και σχολιάζει: «Ένα νησί ήσυχο όπου ο μοναδικός ήχος που σπάει την απόλυτη σιωπή ενός απριλιάτικου πρωινού, είναι το λάλημα του κόκορα». Έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα της νόσου, αλλά και με κατοίκους που επέδειξαν αξιοσημείωτη προσήλωση στον εμβολιασμό, η Χάλκη αποτελεί έναν «Covid – free παράδεισο» που διψά για επισκέπτες. Να σημειώσω ότι την ηρεμία του απέραντου γαλάζιου γύρω από το νησί, εκεί κοντά στην βραχονησίδα Αλιμιά, σπάνε πολλές φορές, κοπάδια από παιχνιδιάρικα δελφίνια.