Με στόχο να απλωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το τείχος τη ανοσίας στην χώρα μας ξεκινά άμεσα (και μάλιστα τη Μεγάλη Εβδομάδα) ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας από 30 έως 39 ετών, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του δήλωσή του ο Πρωθυπουργός. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που αποφάσισε να ανοίξει το πρόγραμμα εμβολιασμών σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Το άλλο σημαντικό νέο είναι ότι, όπως με πληροφορούν, τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα και για τους σαραντάρηδες ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός τους τον Ιούνιο. Όπως έχετε αντιληφθεί οδεύουμε σταθερά προς τον μαζικό εμβολιασμό που κάποια στιγμή, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει. Φτάνει να υπάρξει συμμετοχή στους εμβολιασμούς.

Γιατί όμως τώρα αποφασίστηκε να εμβολιασθούν τα άτομα αυτά και μάλιστα με fast track διαδικασία; Μαθαίνω ότι υπάρχει παρασκήνιο στην απόφαση αυτή, αφού υπάρχουν αδιάθετα εμβόλια (AstraZeneca) που δεν πρέπει να πάνε χαμένα. Να σημειώσω επίσης ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία συνεχίζεται η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα. Τέθηκε ήδη, ως γνωστόν σε λειτουργία η πλατφόρμα εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα από 55 έως 59 ετών και το Σάββατο για τις ηλικίες 50 έως 54 ετών. Έως το τέλος Ιουνίου, όπως λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Πιο πειθαρχημένοι οι πολίτες στις ηλικίες 75-79 με μόλις 2 στους δέκα να απέχουν. Ακολουθούν οι ηλιακές ομάδες 70-74 και 65-69 με ποσοστό αποχής 30% και 31%. Πρώτοι στην αποχή οι 60-64 ετών, με 4 στους δέκα να μην έχουν κάνει εμβόλιο

***
Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες , να θωρακίσουν την υγεία τους με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος, είπε, δεν καραδοκεί στο εμβόλιο. Αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στο δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό, είπε χαρακτηριστικά.

***
Πάσχα στο σπίτι, στις 3 Μαΐου η εστίαση

Πάσχα λοιπόν στο σπίτι, ψήσιμο του αρνιού είτε στο φούρνο, είτε στο μπαλκόνι είτε στην αυλή (όσοι διαθέτουν). Αμέσως μετά το Πάσχα στις 3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και στις 10 τα σχολεία, ενώ στις 15 Μαΐου απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και ανοίγει και ο τουρισμός. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ειδικά για το Πάσχα: «Έχω πει ότι στόχος μας είναι ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Όμως το πρώτο δεν γίνεται να υπονομεύσει το δεύτερο. Γι’ αυτό και το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε».

***
Ο Πανάγιος Τάφος, το Άγιο Φως και η πανδημία

Το σχέδιο που έχει καταρτισθεί για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Αθήνα αρχίζει ήδη να ξεδιπλώνεται στα κυβερνητικά γραφεία. Με δεδομένο ότι οι Ισραηλινοί δεν δίνουν άδεια να μεταβεί ελληνική αντιπροσωπεία στον Πανάγιο Τάφο, λόγω της πανδημίας (αλλά και των κρουσμάτων στην Ελλάδα που ακόμα είναι εκεί γύρω στα 3.000) μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο Β΄ που προβλέπει η μεταφορά να γίνει όπως πέρυσι. Δηλαδή θα πάει ένα αεροπλάνο (όχι το κυβερνητικό) στο Ισραήλ και θα φροντίσουν οι Ισραηλινοί σε συνεργασία με το Πατριαρχείο να έρθει το Άγιο Φως στο αεροπλάνο. Το ίδιο θα συμβεί και με άλλους ορθόδοξους λαούς όπως, Σέρβους, Αρμένιους που θα θελήσουν να λάβουν το Άγιο Φως. Έτσι εκεί που είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει η μεταφορά του Αγίου Φως με κυβερνητικό αεροπλάνο και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση να το συνοδεύει, τώρα με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν, η μεταφορά θα γίνει με αεροπλάνο της Aegean με επιβαίνοντες μόνον σε αυτό Έξαρχος του Παναγίου Τάφου και ένας άλλος ιερωμένος.

***
Υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους

Βεβαίως η υποδοχή στην Αθήνα θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους ενώ έχει προγραμματιστεί άλλα αεροπλάνα της Aegean και της SKY Express να το μεταφέρουν σε άλλες πόλεις. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι οι Ισραηλινοί επιμένουν στο μέτρο αυτό, τη στιγμή που έχουν εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον οι επισκέψεις Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες θα γίνονται χωρίς πρόβλημα. Και κάτι ακόμα. Η Αθήνα είχε ειδοποιήσει ότι όσοι θα πήγαιναν στο Ισραήλ για την παραλαβή του Αγίου Φωτός θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις ή θα προσκόμιζαν αρνητικό τεστ. Αλλά ούτε αυτό έγινε αποδεκτό.

***

Το χέρι του Θεού

Για την πολύμηνη περιπέτειά του με τον κορωνοϊό μίλησε ο πρώην βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής και υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος: «Ήμουν δύο μήνες στην εντατική διασωληνωμένος», σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος στο MEGA το πρωί της Τετάρτης. Ο πρώην υπουργός αντιμετώπισε μια σειρά επιπλοκών, οι οποίες επιβάρυναν την κατάσταση της υγείας του.

«Πρέπει να έχεις μαζί σου το χέρι του Θεού. Είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσεις από μια τέτοια διαδικασία και από μακρόχρονη παραμονή στη ΜΕΘ. Μεγάλη ζημιά στην υγεία μου ήταν η μυοπάθεια και η μεγάλη απώλεια κιλών. Έχασα 42 κιλά. Δεν μπορούσα να κουνήσω ούτε χέρια, ούτε πόδια», είπε ο κ. Γρηγοράκος. «Μετά από τη νοσηλεία μου στη ΜΕΘ, πήγα σε κέντρο αποκατάστασης. Είναι μια τρομακτική εμπειρία» πρόσθεσε. Ήταν για ένα μακρό χρονικό διάστημα διασωληνωμένος στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

***
Η μασκότ του Μεγάρου Μαξίμου

Την πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε σήμερα ο Peanut, το σκυλάκι που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φιλοζωική Ένωση Ηλιούπολης. Ήταν η συνάντησή του με τους φωτορεπόρτερ που πήγαν να καλύψουν τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιαδη. Ο Peanut,ο οποίος αναμφισβήτητα είναι η νέα μασκότ του Μεγάρου Μαξίμου, εξερεύνησε την αίθουσα υποδοχής και στη συνέχεια επέλεξε να κάνει μία βόλτα στο προαύλιο. Έτσι στην οδό Ηρώδου Αττικού κυκλοφορούν επισήμως δύο μασκότ. Μία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Peanut και μία στο Προεδρικό Μέγαρο με την γάτα Καλυψώ. Να σημειώσω ότι έως τα τέλη Μαΐου περνάει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

***
Όταν χάνεις την μπάλα

Μια διαδικτυακή τοποθέτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, με την οποία σχολίαζε τα σχέδια για δημιουργία κλειστής σούπερ λιγκ από 12 ευρωπαϊκούς συλλόγους, προκάλεσε πολιτική διαμάχη, με τη ΝΔ να τον κατηγορεί ότι «έχασε την μπάλα». Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «κίνηση δώδεκα πλούσιων ποδοσφαιρικών ομάδων να ιδρύσουν κλειστή λίγκα, επιβεβαιώνει την «αρχή της απληστίας των ισχυρών και του χρήματος» που, όπως λέει, «καθοδηγεί σχεδόν κάθε πτυχή του σημερινού κόσμου. «Πρόκειται», συνεχίζει, «για την ίδια αρχή που η επικράτησή της με τις πατέντες και τα ‘παιχνίδια’ των εμβολίων προκαλεί χιλιάδες θανάτους. Την ίδια αρχή που καταδικάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την απόγνωση, ενώ η ελίτ πολλαπλασιάζει τα κέρδη της».

«Ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τη μπάλα» ανέφερε η ΝΔ με την προσθήκη:: «Αυτό διαπιστώνει κάποιος αν διαβάσει την ανάρτησή του που συνδέει την πρόθεση ομάδων να ιδρύσουν κλειστή λίγκα στο ποδόσφαιρο, με την παγκόσμια φτώχεια, την καταστροφή του περιβάλλοντος και…τις πατέντες για τα εμβόλια. Η απάντησή του είναι σαν υποψηφίου σε διαγωνισμό καλλιστείων. Την παγκόσμια ειρήνη ξέχασε!».

***

Και ο Τράγκας διέγραψε την Ραχήλ

Ο Γιώργος Τράγκας αρχηγός του νεοσύστατου κόμματος «Ελεύθεροι Άνθρωποι» διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες από το κόμμα του την Ραχήλ Μακρή. Αιτία της διαγραφής ήταν η αισχρή ανάρτηση της Ραχήλ στο Facebook που αναφερόμενη στον αιφνίδιο θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Ζαχαριάδη έγραψε: «Σήμερα γιορτάζει όλη η γη. Δημ. κάφρος που με έβριζε άδειασε τη γωνιά». Αυτή ακριβώς η ανάρτηση, λέγεται πως εξόργισε τον κ. Τράγκα. Και ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση της Ραχήλ: «Πως μπορεί να με διαγράψουν από ένα κόμμα που δεν ανήκω;» Αναφέρει ωστόσο ότι έχει από το 2017 το δικό της κόμμα που είναι το «Μέτωπο Νίκης», συνεπώς, όπως λέει, η διαγραφή την αφήνει αδιάφορη. Να σημειώσω πάντως ότι τον Φεβρουάριο που ο κ. Τράγκας παρουσίασε το λογότυπο του κόμματός του, ανακοινώθηκε ότι στο κόμμα του θα συνεργάζεται η Ραχήλ Μακρή, η οποία τότε δήλωσε ότι «θα αγωνισθούμε σε κοινό μέτωπο».

***
Ο καλύτερος πολεμιστής του ΝΑΤΟ

Ο σμηναγός Αναστάσιος Ανδρονιδάκης είναι ο καλύτερος πολεμιστής του ΝΑΤΟ. Τον τίτλο του Best Warrior στο ΝΑΤΟ το κέρδισε επαξίως, αφού εδώ και χρόνια με την εμπειρία που έχουν οι Έλληνες πιλότοι στο FIR Αθηνών κερδίζουν συνεχώς διακρίσεις στους κόλπους της Βορειοδυτικής Συμμαχίας. Το τίτλο του «καλύτερου πολεμιστή του ΝΑΤΟ», απένειμε στον Έλληνα σμηναγό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της άσκησης «Ηνίοχος» στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Επιπλέον ο Πρωθυπουργός απένειμε βραβεία στους δύο σμηναγούς που έχουν πρωτεύσει στη Μικτή Σειρά Σχολής όπλων Τακτικής, στον Χρήστο Πετρόπουλο και Γιώργο Κοντοφάκα.

***
Βατικανό καλεί Αθήνα

Η συνάντηση που είχε στο Βατικανό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον πρωθυπουργό- Αρχιεπίσκοπο Γκάλαχερ έκρυβε ειδήσεις. Πρώτον φαίνεται πως ο Πάπας δεν θα έλεγε όχι εάν υπήρχε πρόσκληση από τον Πρωθυπουργό και από τον Αρχιεπίσκοπο να επισκεφθεί την Ελλάδα. Δεύτερον ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος- Πρωθυπουργός του Βατικανού έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την φορολογία (ΕΝΦΙΑ) που υποβάλλονται τα καθολικά σχολεία και οι καθολικές εκκλησίες στην Ελλάδα (καθαρά φοροτεχνικό δηλαδή θέμα) και επιπλέον έγινε εκτενής συζήτηση για τους χριστιανούς που κατοικούν σε μουσουλμανικές χώρες και τις διώξεις που δέχονται. Ο κ. Βαρβιτσιώτης βεβαίως δεν άφησε να περάσει απαρατήρητο το μείζον ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς που ο Ερντογάν τη μετέτρεψε σε τζαμί με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού να συμμερίζεται την αγωνία λέγοντας «μας απασχολεί η θέση των χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο». Έγιναν ως είθισται και ανταλλαγές δώρων. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο έναν εσταυρωμένο από το Μουσείο Μπενάκη.

Εδώ θέλω να σημειώσω ότι ο Πάπας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόσφατο παρελθόν για την Ελλάδα και για τη φιλοξενία προσφύγων. Επισκέφθηκε, επί διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές την χώρα μας, τη μία μάλιστα στη Μυτιλήνη όπου συνάντησε πρόσφυγες, ενώ είχε συναντήσει και κατ΄ιδίαν τον κ. Τσίπρα (ως πρωθυπουργό) στο Βατικανό