Ακόμα μια επιτυχία για την ταινία «Nomadland» της Κλόε Ζάο. Το βαθιά κοινωνικό φιλμ που αναφέρεται στην προσπάθεια μιας γυναίκας  να βάλει και πάλι μπροστά στην ζωή της σε μια Αμερική λυγισμένη από την οικονομική ύφεση, απέσπασε τέσσερα βραβεία BAFTA (Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου). Συγκεκριμένα το «Nomadland» βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία της χρονιάς, για την σκηνοθεσία της Κ. Ζάο, για την ερμηνεία της Φράνσες Μακντόρμαντ (που είναι και παραγωγός) και για την φωτογραφία της (Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς).

 

Στα 83 του, ο Ουαλός ηθοποιός σερ Άντονι Χόπκινς, κέρδισε ένα ακόμη βραβείο για την δουλειά του στην ταινία «The father» όπου υποδύεται έναν ηλικιωμένο  πατέρα στα όρια της άνιας. Η ταινία του Φλόριαν Ζέλερ απέσπασε επίσης το BAFTA καλύτερο σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό. Στην κατηγορία του καλύτερου σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την οθόνη, νικήτρια ήταν η Εμεραλντ Φενέλ για την ταινία «Promising young woman» στην οποία η Κάρεϊ Μάλιγκαν υποδύεται μια γυναίκα που για τους δικούς της λόγους, εκδικείται τους άντρες. Η ταινία διακρίθηκε και στην κατηγορία της καλύτερης βρετανικής παραγωγής του 2020.

 

Στους Β’ ρόλους ξεχώρισε η Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιός Γιου Τζουνγκ Γιουν της ταινίας «Μινάρι» και ο Μαύρος ηθοποιός Ντάνιελ Καλούγια της ταινίας «Judas and the Black Messiah» (οι δύο ταινίες δεν κέρδισαν άλλο βραβείο), ενώ το «Druk» του Τόμας Βίντερμπεργκ, φαβορί στην κατηγορία της μη αγγλόφωνης ταινίας κέρδισε το BAFTA.

 

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε όλον τον κόσμο εξαιτίας της νόσου COVID 19, η απονομή των BAFTA έγινε διαδικτυακά και σε δύο  μέρη, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τα BAFTA είναι τα τελευταία λαμπρά βραβεία που απονέμονται πριν από την απονομή των βραβείων Οσκαρ που θα γίνει  την Κυριακή 26 Απριλίου.

 

Τα βραβεία BAFTA 2021

 

Ταινία: Nomadland

 

Βρετανική ταινία: Promising young woman

 

Μη αγγλόφωνη ταινία: Druk (Δανία) –  Τόμας Βίντερμπεργκ

 

ΣκηνοθεσίαΚλόε Ζάο (Nomadland)

 

Γυναικεία ερμηνεία (Α ρόλος): Φράνσες Μακ Ντόρμαντ (Nomadland)

 

Ανδρική ερμηνεία (Α ρόλος): Αντονι Χόπκινς (The Father)

 

Γυναικεία ερμηνεία (B ρόλος): Γιου Τζουνγκ Γιουν (Μινάρι)

 

Ανδρική ερμηνεία (B ρόλος): Ντάνιελ Καλούγια (Judas and the Black Messiah)

 

Σενάριο βασισμένο σε ξένο υλικό: The Father (Κρίστοφερ Χάχμπτον, Φλόριαν Σέλερ)

 

Σενάριο γραμμένο κατευθείαν για την οθόνη:  Promising young woman (Εμερλαντ Φενέλ)

 

Φωτογραφία: Nomadland (Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς)

 

Μοντάζ:  Sound Of Metal

 

Μουσική: Soul (Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ, Ατικους Ρος)

 

Ηχος: Sound Of Metal

 

Ειδικά Οπτικά Εφέ: Tenet

Σχεδιασμός παραγωγής (σκηνογραφία): Mank

 

Μακιγιάζ και κομμώσεις: Ma Raineys Black Bottom

 

Κοστούμια: Ma Rainey’s Black Bottom, Ann Roth

 

Ντοκιμαντέρ: Ο δάσκαλός μου το χταπόδι (My Octopus Teacher), Κρεγκ Φόστερ

 

Κινούμενο σχέδιο: Soul

 

Kάστινγκ: Rocks

 

Καλύτερο ντεμπούτο Βρετανού σεναριογράφου, σκηνοθέτη ή παραγωγού: Ρέμι Γουίκς (σεναριογράφος – σκηνοθέτης του His House)