Αλγεινές εντυπώσεις, έντονες πολιτικές αντιδράσεις και ένα σφοδρό κύμα δημόσιας αντιπαράθεσης προκαλεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο άλλοτε Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δημητριάδης, σύμφωνα και με σχετικό ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του Mega.
Οι δηλώσεις του πρώην στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού σχολιάστηκαν έντονα, με πολλούς να κάνουν λόγο για αναφορές σε «όρους Κόζα Νόστρα», καθώς υιοθέτησε φρασεολογία που παραπέμπει ευθέως σε κώδικες σιωπής.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο «όρκος σιωπής» που διατύπωσε ο κ. Δημητριάδης θυμίζει χαρακτηριστικά τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη μίας εγκληματικής οργάνωσης του κοινού ποινικού δικαίου δεσμεύονται να κλείσουν το στόμα τους «με όρους ομερτά».
«Η δουλειά του, ας πούμε, ότι είμαι το δεξί χέρι, ας πούμε ότι είμαι ο αντ’ αυτού», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως ό,τι είχε να πει για τις υποκλοπές το είπε.
«Το μόνο που έκανα ήταν να αναλάβω την πολιτική ευθύνη. Κάποιος έπρεπε να την αναλάβει, έπρεπε να προχωρήσει η κυβέρνηση και δεν σκοπεύω να πω ποτέ τίποτα παραπάνω».
Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ευθέως ότι «έφαγε τη σφαίρα» για το «αφεντικό» — έναν όρο που χρησιμοποίησε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πέρα από θείος του είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Λόγω της συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός έχει βρεθεί στο παρελθόν να χαρακτηρίζεται από επικριτές ως ο «Νίξον της Ελλάδας», παραπέμποντας στο φάσμα της παραίτησης του πρώην Αμερικανού προέδρου, αναφέρει το ρεπορτάζ του Mega.
Αμεση αντίδραση του νομικού κόσμου
Οι τοποθετήσεις του πρώην Γενικού Γραμματέα προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του νομικού κόσμου. Ο Παύλος Ελευθεριάδης, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, άφησε σαφείς αιχμές για σοβαρές ποινικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντάς τον ύποπτο κακουργημάτων.
«Γιατί δεν υπόκειται στην έρευνα όπως όλοι μας; Επειδή είναι εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Η ποινική ευθύνη δεν ξεπλένεται με τις εκλογές, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δημητριάδης, αυτά είναι τα φληναφήματα των λαϊκιστών και των ακροδεξιών», δήλωσε με νόημα.
Στο ερώτημα αν διατηρεί επαφή με τον αρχηγό της κυβέρνησης, έστω και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο κ. Δημητριάδης επέμεινε στη ρητορική της απόλυτης πίστης, δηλώνοντας πως «δεν πρόδωσε ποτέ και δεν θα προδώσει ποτέ», προσθέτοντας πως «όλα τα άλλα κάνουν κύκλους».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Η στάση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠαΣοΚ. Ο βουλευτής του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «το μήνυμα του κυρίου Δημητριάδη αφορά το Μέγαρο Μαξίμου και το Μέγαρο Μαξίμου σιωπά».
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Κώστας Τσουκαλάς, υπογράμμισε ότι ο κ. Δημητριάδης «δεσμεύεται να μη μιλήσει ποτέ, σαν να μιλάμε με όρους ομερτά».
Η κυβερνητική κάλυψη και η «γραμμή» της σιωπής
Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει έκδηλη, καθώς η υπόθεση των υποκλοπών δεν κλείνει. Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κλήθηκε να απαντήσει γιατί οι κ.κ. Δημητριάδης και Ντίλιαν δεν κλήθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, επέλεξε να στοχοποιήσει τα μέσα ενημέρωσης για «τηλεδικαστήρια».
Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε τις αρχειοθετήσεις του Άρειου Πάγου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Όταν έχεις μια δικαστική απόφαση, δεν μπορεί να καθόμαστε να κάνουμε debate αν μας αρέσει ή όχι».
Την ίδια στιγμή, ο άνθρωπος που είχε καταθέσει στο παρελθόν ότι απλώς λάμβανε τα «ραβασάκια» της ΕΥΠ για λογαριασμό του πρωθυπουργού, επιλέγει τώρα τη σιωπή. Παρότι επιβεβαιώνεται πλέον το κοινό κέντρο ΕΥΠ και Predator, ο κ. Δημητριάδης επικαλείται —σαν άλλος «Φραπές»— το δικαίωμα της σιωπής.
Μάλιστα, όχι μόνο απέφυγε να καταδικάσει την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μέσω των παράνομων λογισμικών, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας τη μελλοντική νομιμοποίησή τους.
Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι η χρήση λογισμικών τύπου Predator ή Pegasus «θα πρέπει κάποια στιγμή να νομοθετηθεί» για τις ανάγκες των αστυνομικών υπηρεσιών και των αρχών ασφαλείας, επικαλούμενος την τεχνολογική πρόοδο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
«Αυτή τη στιγμή μπορεί να ακούσει μόνο την κανονική γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπονοώντας ότι οι αρχές στερούνται αναγκαίων εργαλείων παρακολούθησης.
Στη Δικαιοσύνη τα θύματα του Predator
Παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης, οι δικαστικές εξελίξεις τρέχουν. Η υπόθεση οδεύει ήδη στα αστικά δικαστήρια, με θύματα του Predator να καταθέτουν αγωγές και να ζητούν αποζημιώσεις για τη βάναυση παραβίαση της ιδιωτικότητάς τους.
Ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, εκπροσωπώντας θύματα του λογισμικού, ξεκαθάρισε την αποφασιστικότητα της πλευράς των παθόντων να φτάσει την υπόθεση μέχρι το τέλος. «Στόχος είναι να εμπεδωθεί η αρχή πως το κράτος δικαίου δεν μπορεί να παραβιάζεται χωρίς συνέπειες. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο ώστε να λογοδοτήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει, καθώς τον προσεχή Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει στο Εφετείο ο δεύτερος βαθμός της δίκης για το Predator. Εκεί, ο Ισραηλινός πρώην στρατιωτικός και ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στη Δικαιοσύνη για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και για τις δημόσιες τοποθετήσεις του μετά την πρωτόδικη καταδίκη του.




