Σημαντική η δράση της γονεϊκού φορέα με παιδιά, εφήβους και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού «Αβάλη», που εφέτος επέλεξε να μιλήσουν και να ενημερώσουν αυτοί που έχουν καταλυτικό ρόλο στη ζωή των αυτιστικών: τα αδέρφια τους.

Δύο κορίτσια διαφορετικής ηλικίας, η Φιλιώ και η Δέσποινα, μιλούν με μεγάλη αγάπη για τους αδελφούς τους και τα αρνητικά, δικά τους συναισθήματα, κυρίως τους δημιουργούνται από τα βλέμματα και τις αντιδράσεις των άλλων, των αγνώστων, αλλά και των γνωστών φίλων ή συγγενών.

Ντρέπεσαι για τον αδελφό σου; Μέσα στο σπίτι όχι, έξω από αυτό ναι! «Όταν κάνει βλακείες» λέει η μικρή Φιλιώ. «Όταν μας κοιτάνε όλοι», λέει η Δέσποινα, «θέλω να ανοίξει η γη να μας καταπιεί, αλλά αυτό είναι άδικο!»

Τα δύο παιδιά στεναχωριούνται πολύ γιατί αγαπούν τα ιδιαίτερα αδέλφια τους και γνωρίζοντας όλα τα προτερήματά τους, θα ήθελαν και άλλοι να μπουν στον κόπο να τα μάθουν.

Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα της δράσης που κάνει έκκληση στους γονείς των «τυπικών» παιδιών να μην φοβούνται και να μην αισθάνονται άβολα όταν συναντούν αυτιστικά παιδιά. Αντιθέτως, μόνο θετικά συναισθήματα και εμπειρίες μπορούν να αποκομίσουν.

Η Αβάλη έφτιαξε πέντε βιντεο – μηνύματα για την φετινή χρονιά και την ενημέρωση για τον αυτισμό. Ο Δημήτρης Καπνουλάς έκανε τα γυρίσματα και την σκηνοθεσία, ενώ το εγχείρημα στηρίχθηκε από την Έλλη Κομνηνού και τον Παναγιώτη Καγκιλέρη που διέθεσε τον παιδοψυχαγωγικό χώρο «Ακροβάτης».