Με λάμψη, διεθνή αέρα και ισχυρή δόση εθνικής υπερηφάνεια, ολοκληρώθηκε η ειδική επετειακή εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη υποδέχθηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Οι αφίξεις – Ποιες ξεχώρισαν

Πρώτος έφθασε ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Ακολούθησαν ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, φορώντας μαύρο σύνολο και λευκή κάπα.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, η Καμίλα επέλεξε ένα μπλε και άσπρο φόρεμα της Fiona Clare, κάπα δια χειρός της Anna Valentine και μάσκα προσώπου με φτερά που της έστειλε ένας πολίτης.

Αμέσως μετά κατέφθασαν η Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγός του Άντρη Αναστασιάδη, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με έντονο παραδοσιακό χρώμα στο ντύσιμό της, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.


Η Γιάννα Αγγελοπούλου φορούσε παραδοσιακό «πιρπιρί». Πρόκειται για γιαννιώτικο, περίτεχνο πανωφόρι, δηλαδή την γυναικεία εκδοχή του ιστορικού «ντουλαμά».

Το συγκεκριμένο ρούχο είναι δάνειο από το μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων. Το όλο σύνολο συμπλήρωνε μία -επίσης ηπειρώτικης τεχνοτροπίας- παραδοσιακή, ασημένια πόρπη.

Οι αφίξεις ολοκληρώθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  η οποία συνοδευόταν από τον κ. Παύλο Κοτσώνη.

Παρόντες είναι επίσης η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Λεπτομέρεια που ξεχώρισε κατά τις αφίξεις των επισήμων.

Οι χαιρετισμοί μπροστά από τον εντυπωσιακό πίνακα του Τέτση

Η εκδήλωση ξεκίνησε από τον χώρο υποδοχής της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί με φόντο το εντυπωσιακό, πλημμυρισμένο από έντονα χρώματα, μεγάλων διαστάσεων έργο του Παναγιώτη Τέτση «Λαϊκή Αγορά» εκφωνήθηκαν οι χαιρετισμοί του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα.


Η περιήγηση και τα μοναδικά έργα τέχνης

Λίγο μετά τις 18.30 ξεκίνησε η ξενάγηση των υψηλών προσκεκλημένων, σε πέντε διαφορετικά γκρουπ, όλοι τους με μάσκες και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν για είκοσι περίπου λεπτά σε κάποιους από τους εντυπωσιακούς νέους χώρους της Εθνικής Πινακοθήκης και θαύμασαν από κοντά έργα εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, τα οποία εκτίθενται σε μια ειδική αίθουσα του πρώτου ορόφου.

Ο Κάρολος φάνηκε να απολαμβάνει ιδιαίτερα τον πίνακα «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» του Θεόδωρου Βρυζάκη.

Πάνω δεξιά, απεικονίζονται ο Καραϊσκάκης, ο Μακρυγιάννης, καθώς και ο  ο Σκωτσέζος συνταγματάρχης Thomas Gordon, ο Άγγλος ναύαρχος Frank Abney Hastings και Βαυαροί αγωνιστές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υποδείξει στον Κάρολο αυτή τη λεπτομέρεια, δείχνοντάς του τη σημασία των ξένων συμμάχων στον ελληνικό αγώνα.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την περιήγηση στην Εθνική Πινακοθήκη:


Ακολούθως, στις 20:30 θα παρευρεθούν στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.