Με μια εκπομπή αφιερωμένη στον ποιητή, πεζογράφο, δοκιμιογράφο και διανοητή  Ζήσιμο Λορεντζάτο αρχίζει την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου στην ΕΡΤ2 ο νέος κύκλος της γνωστής εκπομπή ντοκιμαντέρ «Εποχές και συγγραφείς» (ώρα μετάδοσης 21.00).

Αποτελούμενη από ανεξάρτητα αυτοτελή ντοκιμαντέρ με θέμα  προσωπικότητες των γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους, η εκπομπή «Εποχές και συγγραφείς» έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά του σκεπτόμενου κοινού της τηλεόρασης.

Πρόκειται εξάλλου για μια πολλαπλώς διακεκριμένη εκπομπή που πέρα από διάφορες άλλες διακρίσεις, το 2018 απέσπασε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών. Εκτός του Λορεντζάτου, ο εφετινός κύκλος, πάντα  σε σκηνοθεσία και έρευνα  Τάσου Ψαρρά, αποτελείται από ιδιαίτερα σημαντικούς δημιουργούς  όπως  Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Ρώμος Φιλύρας, ο Παύλος Νιρβάνας, η Μυρτιώτισσα κ.ά.

«Αναζητήσαμε οπτικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και συνεργαστήκαμε με καθηγητές και μελετητές των Λογοτεχνών που παρουσιάζουμε  ώστε να εμπλουτίσουμε  με καινούργια στοιχεία τις γνώσεις των τηλεθεατών» ανέφερε στο ΒΗΜΑ ο αρχισυντάκτης της εκπομπή, συγγραφέας και εκδότης κ. Τάσος Γουδέλης.  Να σημειωθεί ότι εφόσον κανείς από όλους αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, ο βαθμός δυσκολίας για την παραγωγή της σειράς έχει μεγαλώσει.

Εχοντας αφιερώσει την ζωή του στην ποίηση, σε μελέτες, σε μεταφράσεις και στη συγγραφή δοκιμίων, ο  Ζ. Λορεντζάτος – γιός του θρυλικού φιλόλογου Παναγή Λορεντζάτου και της Πετρούλας Σωτηροπούλου, ανιψιός του Αχιλλέα Τζάρτζανου και, από την πλευρά της μητέρας του, δεύτερος εξάδελφος με τον Γ. Κ. Κατσίμπαλη – σταδιακά δημιούργησε ένα πολύ αξιοπρόσεκτο έργο, δοκιμιακής κυρίως μορφής, όπου η ευρυμάθεια συμβαδίζει με την ασκητική προσήλωση και το υποδειγματικό ήθος.

Η διεύθυνση φωτογραφίας της σειράς είναι του  Κωστή Παπαναστασάτου, η ηχοληψία του   Θόδωρου Ζαχαρόπουλου, το μοντάζ και το μιξάζ του Κοσμά Φιλιούση και η αφήγηση του ηθοποιού Κώστα Καστανά.