Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, αναφορικά με τον σάλο που έχει προκαλέσει το θέμα του εμβολιασμού πολιτών εκτός σειράς.

«Ας μάθουμε να φοράμε κανονικά τη μονή μάσκα, και όταν πάμε σε χώρο που έχει συνωστισμό, σε ένα λεωφορείο, σε ένα νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ, καλό είναι να φοράμε τη διπλή μάσκα για να προφυλαχτούμε περισσότερο. Δε χρειάζεται λοιπόν παντού και όλοι διπλή μάσκα», είπε η κ. Παγώνη αναφορικά με τη χρήση διπλής μάσκας.

Μιλώντας για το θέμα του γιατρού στην Κέρκυρα, που φέρεται να παρέλυσε μετά τον εμβολιασμό του κατά του κορωνοϊού, ενώ φέρεται να προχώρησε και σε εμβολιασμούς εκτός σειράς, η κ. Παγώνη είπε ότι «Ο γιατρός ό,τι σφάλμα έχει κάνει υπάρχουν τα πειθαρχικά όργανα που θα πρέπει να παραπεμφθεί. Υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Τα πειθαρχικά όργανα λειτουργούν, οπότε δε χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός. Τα πειθαρχικά κάνουν καλά τη δουλειά τους και το έχουμε αποδείξει».

«Στο συνάδελφο να ευχηθώ αρχικά περαστικά. Δεν μπορούμε να συνδέουμε ένα γεγονός με εμβόλια όταν δεν υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχει ομάδα συναδέλφων που τον παρακολουθεί, και θα βγάλουν εκείνοι τα αποτελέσματα. Προσωπικά δεν άκουσα τον συνάδελφο να συνδέει τον εμβολιασμό με παράλυση», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Καταγγελίες για εμβολιασμούς εκτός σειράς στο γηροκομείο Βόλου

Στην εκπομπή μίλησε και ο Αντώνης Φωκίδης, δημοσιογράφος «MyVolos.net», ο οποίος αποκάλυψε νέα περίπτωση εμβολιασμού εκτός σειράς στο γηροκομείο του Βόλου.

«Στις 25 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει και από δελτίο Τύπου του ιδρύματος, έγινε ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός των ηλικιωμένων και των εργαζομένων. Συγγενείς των τροφίμων είδαν στη δεύτερη διαδικασία του εμβολιασμού, για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, άτομα ξένα προς το ίδρυμα να εισέρχονται στη μονάδα και να εμβολιάζονται, με καταστρατήγηση της προτεραιοποίησης. Εκτός σειράς εμβολιάστηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, ενώ υπήρξαν αναφορές και για ακόμα δύο άτομα, εφοριακούς, που εμφανίστηκαν στη λίστα του γηροκομείου ως υπάλληλοί του», είπε ο Αντώνης Φωκίδης.

«Αυτό το γεγονός πρέπει να καταγγελθεί και να δούνε πώς ακριβώς έγινε. Υπάρχει συγκεκριμένη λίστα και όταν δίνεις το ΑΜΚΑ, αν δεν είσαι στη λίστα, σε πετάει εκτός. Κατευθείαν παραπέμπεσαι στην Επιτροπή Διαφάνειας όταν είσαι εκτός συστήματος», απάντησε η κ. Παγώνη.

«Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο ΕΟΔΥ στον επαναληπτικό εμβολιασμό έπρεπε να έχει την πρώτη λίστα του πρώτου εμβολιασμού, γιατί επρόκειτο για δεύτερη δόση. Κάτι που δεν έγινε. Δεν ξέρουμε πώς επελέγησαν οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς. Οι συγγενείς που κατήγγειλαν αυτά τα πράγματα φοβούνται για τους δικούς τους, καθώς αυτοί που εμβολιάστηκαν εκτός σειράς μπήκαν εντός του ιδρύματος χωρίς να γνωρίζουμε αν έχουν ελεγχθεί και αν έχουν τηρήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα», πρόσθεσε ο Αντώνης Φωκίδης.

Τι απαντά ο πρόεδρος του ΔΣ του γηροκομείου Βόλου

Για το θέμα μίλησε στην Κοινωνία Ώρα MEGA και ο κ. Πάνος Παύλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του γηροκομείου Βόλου.

«Προχτές που κάναμε το δεύτερο εμβολιασμό ήταν ημέρα γιορτής. Εμβολιάστηκε η αντιπρόεδρος του γηροκομείου που είναι εφοριακός, έχει δώσει τη ζωή της για το γηροκομείο Βόλου. Έτσι βρέθηκε στη λίστα. Ένα άτομο εμβολιάστηκε εκτός σειράς. Στον πρώτο  εμβολιασμό πεταχτήκαν οχτώ εμβόλια, τρεις ηλικιωμένοι αρνήθηκαν να κάνουν, άλλοι τρεις είχαν πυρετό, και άλλοι δύο έφυγαν από τη ζωή. Ένα μέλος του ΔΣ ήταν στην Αθήνα αποκλεισμένος, άλλο μέλος είχε αλλεργία και δεν έκανε το εμβόλιο. Αυτά τα εμβόλια λοιπόν, την πρώτη φορά πετάχτηκαν. Εμείς δεν είμαστε μόνιμη μονάδα εμβολιασμού, είμαστε μεταφερόμενη μονάδα. Βεβαίως ενημερώσαμε και τον ΕΟΔΥ, και τον γιατρό που ήταν υπεύθυνος εμβολιασμού, και μας είπαν ότι περισσεύουν αυτές οι δόσεις. Έτσι ήρθε άτομο εκτός γηροκομείου και έκανε το εμβόλιο. Δυστυχώς ήταν μόνο ένα άτομο, και το θέμα θα έπρεπε να είναι τα έξι εμβόλια που πήγαν χαμένα. Οι υπάλληλοι του ΕΟΔΥ έπρεπε να έχουν τη λίστα από το νοσοκομείο και να καλέσουν τους επόμενους. Αυτό που έγινε λέγεται νέα ιατρική εντολή. Είναι διοικητικό θέμα, έπρεπε να έχει ενημερώσει ο διευθυντής του γηροκομείου. Εγώ είμαι εθελοντής», είπε ο κ. Παύλος.

«Ο κ. Παύλος έχει εν μέρει δίκιο. Δεν έπρεπε να πεταχτούν με τίποτα εμβόλια. Στα νοσοκομεία υπάρχει και συμπληρωματική λίστα, αν οι δικαιούχοι των εμβολίων δεν προσέλθουν στον εμβολιασμό. Μπορούσαν κάλλιστα με ένα απλό τηλέφωνο να ενημερώσουν το νοσοκομείο του Βόλου που έχει τις λίστες και να πάνε οι επόμενοι να εμβολιαστούν. Είναι αδύνατον να πουν από τον ΕΟΔΥ να πετάξουν τα εμβόλια. Αυτό είναι θέμα της διοίκησης του γηροκομείου σε επικοινωνία με το νοσοκομείο», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.

«Ήδη έχουν ζητηθεί ευθύνες και έχω ζητήσει έκτακτο ΔΣ για το θέμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε εμείς υπεύθυνοι σε μια κινητή μονάδα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Παύλος.