Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Ρωσία και ειδικά στη Μόσχα, όπου τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση υπέρ του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή.

Διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις, σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Η αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε παράνομες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψής της:

Μάλιστα η Γιούλια Ναβάλναγια, που συμμετείχε στη διαδήλωση στη Μόσχα, φαίνεται να έχει προφυλακιστεί, όπως έγραψε η ίδια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ενώ βρίσκονταν μέσα σε ένα όχημα της αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι στη Μόσχα, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις είναι παράνομες και έχει προφυλακίσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές φέρονται να έχουν προφυλακίσει 863 ανθρώπους σε διαδηλώσεις υποστήριξης του Ναβάλνι που έγιναν σε όλη τη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με το OVD Info.

Επικρίσεις στη Μόσχα από το Λονδίνο

Η Βρετανία παρότρυνε τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει αναλάβει, μετά τις συλλήψεις περισσότερων από 1.000 ανθρώπων στη Μόσχα, αλλά και σε άλλες ρωσικές πόλεις, με αίτημα την αποφυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ανησυχούμε βαθιά από την κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών και εξακολουθούμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

«Παροτρύνουμε τη ρωσική κυβέρνηση να σεβαστεί και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αφήσει ελεύθερους του πολίτες που έχουν συλληφθεί, στη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων».