Τέτοιες ημέρες πριν από τρία χρόνια γινόταν το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο και αγκάλιασε πολιτικά η μεγάλη πλειοψηφία της ΝΔ, ενώ και αυτό, αλλά και της Αθήνας, είχε την… «πολιτική ευλογία» του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στην επέτειο αυτής της κομβικής ημέρας, καθώς και αυτό το συλλαλητήριο ενίσχυσε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ κλίμα, ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να σπάσει αυτό το μέτωπο.

Με αφορμή τη συζήτηση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει όσα είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα συλλαλητήρια, αλλά και για το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε.

Η πρώτη κίνηση είναι να τονίζει με κάθε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τη θετική διάσταση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, την οποία είχε επικρίνει τότε η ΝΔ, αν και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος δεν είχε τοποθετηθεί επί αντιλαμβανόταν την περιπλοκότητα του θέματος. Όμως, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ είχαν ξεσηκωθεί με το επιχείρημα ότι δίνονται επιχειρήματα στην Τουρκία.

Η «προδοτική συμφωνία»

Η δεύτερη κίνηση – και πιο σημαντική – αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την επιλογή του Πρωθυπουργού να πει: «…οι διαδηλώσεις εκείνες πράγματι είχαν αρκετά γραφικά στοιχεία και ενδεχομένως να είχαν εμφιλοχωρήσει και κάποιοι θύλακες της ακροδεξιάς». Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η παρούσα κυβέρνηση εφαρμόζει την «προδοτική»  – κατά τη ΝΔ – Συμφωνία των Πρεσπών με την επισήμανση ότι σε αυτά τα συλλαλητήρια για τα οποία μίλησε με τον συγκεκριμένο τρόπο ο νυν πρωθυπουργός συμμετείχε μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ με πρωτοκλασσάτα στελέχη, εκτός βέβαια του πρώην αρχηγού της, Αντ. Σαμαρά, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, κ.α.

Βλέπει «ρωγμές»

Επί της ουσίας ο στόχος είναι να σπάσει το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο που είναι πανίσχυρο και ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή και όσα γίνονται στο υγειονομικό σκέλος και στην οικονομία, θεωρεί ότι ήδη δημιουργούνται ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες και ήδη έχουν δημιουργηθεί ρωγμές.

Το ερώτημα που τίθεται στο στενό επιτελείο του πρώην Πρωθυπουργού είναι εάν θα καταφέρουν να το σπάσουν, με ποιο τρόπο και πότε θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Το κρίσιμο για τον κ. Τσίπρα είναι ότι αρχίζουν και γίνονται σημαντικά βήματα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και παράλληλα να πείσει ένα πιο μετριοπαθές ακροατήριο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και να καταφέρει να ακουστεί και πάλι η αξιωματική αντιπολίτευση από ένα σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που κινούνται στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων.

Το λάθος μήνυμα

Η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ έχει διακυμάνσεις και αρκετές φορές με τη στάση αρκετών στελεχών –ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις τάσεις και τα ρεύματα και τον τρόπο που κινούνται- εκπέμπεται λάθος μήνυμα. Αυτό ενοχλεί μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που θέλουν προσήλωση στον βασικό στόχο που είναι ο αντιπολιτευτικός ρόλος του κόμματος.

«Σκληρή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη κριτική με προτάσεις ναι, αλλά όχι ακρότητες» θα είναι το σήμα, αρκεί αυτό να γίνει κατανοητό ώστε να υπάρξει επικέντρωση στα όσα λέει επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.