Έτοιμος για συνεννόηση και συναίνεση δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στα εθνικά θέματα χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο ενώ προς την ίδια κατεύθυνση αναφέρθηκε και στη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, κρατώντας ωστόσο αποστάσεις και εγκαλώντας την κυβέρνηση για έλλειψη «σοβαρής εθνικής στρατηγικής» που εγκυμονεί μεγάλους εθνικύς κινδύνους όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ ως κυβέρνησης αλλά και ως αντιπολίτευσης μίλησε για «αναξιοπιστία» λέγοντας ότι «άλλα λέτε όταν είστε στην αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα πράττετε όταν είστε στα κυβερνητικά έδρανα» και κάνοντας αναφορά στη στάση της ΝΔ σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στην διαφωνία της στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την Κρήτη όταν επιχείρησε να προχωρήσει στη σχετική πρωτοβουλία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήσε από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να κάνουν αυτοκριτική προκειμένου όπως είπε να μην συνεχιστούν τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος τώρα που η ΝΔ έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης. «Πως δικαιολογούνται όλα αυτά με τους σημερινούς διθυράμβους και χειροκροτήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και έκανε λόγο για «αλά καρτ» στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα με βάση «εσωκομματικές επιδιώξεις».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί από τα κόμματα, ιδίως από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, προσπάθεια για συνεννόηση και συναινέσεις.

«Δηλώνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να στηρίξουμε την εθνική γραμμή για το καλό της πατρίδας. Με μια απλή προϋποθέση. Ότι η κυβέρνηση θα αποδείξει ότι χειρίζεται τα ελληνοτουριικά με εθνική σοβαρότητα, υπευθυνότητα και εθνική γραμμή και σταθερότητα. Όχι επικοινωνιακή και μικροκομματική όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ανησυχία καθώς υποστήριξε ότι υπάρχει διαφορετική γραμμή ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών ενώ παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ότι αποτελεί πηγή ανησυχίας «το ιστορικό το δικό σας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρομαι στη στάση που κρατήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στάση αντίθετη με το εθνικό συμφέρον».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέπλευσε με ακροδεξιά και ακραία εθνικιστικά στοιχεία και κινήσεις που προκάλεσαν κίνδυνο εμφυλίου πολέμου και ανάλογων αντιπαραθέσεων. «Τα έχετε ξεχάσει; Κάνατε την κωλοτούμπα. Εν γνώσει σας στηρίξατε εκδηλώσεις ακραίου εθνικισμού και συμπλεύσατε με ακραίους και θολώσατε την εθνική αλήθεια εν ονόματι του κομματικού οφέλους που αργότερα παραδεχτήκατε» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούσε στις πιέσεις Μητσοτάκη και ακροδεξιάς και δεν είχε αποφασιστικότητα και γενναιότητα να αποδεχτεί το κομματικό κόστος σήμερα στα βόρεια της χώρας θα είχαμε αντί για φίλο έναν εχθρό και ενδεχομένως σύμμαχο του Ερντογάν όπως στη Λιβύη» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία στην «έλλειψη σοβαρότητας της ΝΔ»