Έχει περάσει πια μια δεκαετία από την κυκλοφορία του πρώτου επεισοδίου της αμερικανικής κατασκοπευτικής τηλεοπτικής σειράς εποχής «The Americans», η οποία στην αρχή δεν έλαβε την προσοχή που της άξιζε, αλλά που κέρδισε τελικά τις καρδιές εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο.

Το πρωτότυπο οικογενειακό δράμα διαπραγματευόταν την ιστορία των Φίλιπ και Ελίζαμπεθ Τζένινγκς, δύο Ρώσων κατασκόπων που ζούσαν λίγο έξω από την Ουάσινγκτον παριστάνοντας τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. Σας θυμίζει κάτι;

Με το κουβάρι της υπόθεσης να έχει αρχίσει να ξετυλίγεται μετά την ανακοίνωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη Μαρία Τσάλλα, από το πρωί στο μυαλό πολλών από εκείνους που υπήρξαν φαν της σειράς «The Americans» δεν μπορεί σταματήσει να τριγυρνά μία και μόνο ερώτηση: η τέχνη μιμείται τη ζωή ή η ζωή την τέχνη;

Η κατασκοπεία στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι μυστικών πρακτόρων της KGB στη σειρά ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με ψεύτικες ταυτότητες. Στο περιβάλλον τους δεν γνώριζε κανείς την πραγματική τους ταυτότητα και τη μυστική τους δράση. Ούτε καν τα παιδιά τους Πέιτζ και Χένρι, τα οποία μεγάλωναν σύμφωνα με την αμερικανική κουλτούρα.

Σκοπός τους ήταν να προφυλάσσουν το μυστικό πάση θυσία και να κάνουν τα πάντα για την πατρίδα τους, τη Ρωσία. Χωρίς φυσικά να γίνουν αντιληπτοί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η ιστορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τη στιγμή που ακριβώς δίπλα από τους δύο μυστικούς πράκτορες μετακόμιζει ένας πράκτορας του FBI με τη γυναίκα και τον γιο του.

Με τη ματιά του κατασκόπου

Δημιουργός της σειράς ήταν ο Τζο Γουάισμπεργκ που εργαζόταν στη CIA τη δεκαετία του 1990. Αυτός είναι και ο λόγος που εκτιμάται ότι το δράμα κατασκοπείας «The Americans» είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, σε περιστατικά δηλαδή που είχε ζήσει ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο Τζο Γουάισμπεργκ ήταν γοητευμένος από τις ιστορίες που άκουγε από πράκτορες που υπηρετούσαν στο εξωτερικό ως κατάσκποι, ενώ παράλληλα μεγάλωναν τις οικογένειές τους. Ήταν αυτό το στοιχείο που τον έκανε να μεταφέρει την ιδέα της οικογένειας κατασκόπων στην τηλεόραση.

Η ιστορία του «The Americans» διαδραματιζόταν κατά την περίοδο που ακολούθησε αμέσως μετά την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, τον Ιανουάριο του 1981, και ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο του 1987. Η σειρά έμεινε στην τηλεοπτική ιστορία για τον άψογο τρόπο με τον οποίον παρουσίαζε το ψυχροπολεμικό κλίμα της δεκαετίας του 1980.

Με τη Μαρία Τσάλλα να ζει διπλή ζωή στην Αθήνα και ένα πρωτόγνωρο παιχνίδι κατασκόπων να αποκαλύπτεται στη χώρα μας, κάποιοι ήδη προβλέπουν πως μπορεί σε λίγα χρόνια να δούμε τα όσα διαδραματίζονται να γίνονται σενάριο καθηλωτικής σειράς κατασκόπων.

Μέχρι τότε, θα αρκεστούμε στο «The Americans» που προβάλλεται μέσα από το Disney+.