Το ρωσικό πρόγραμμα «Illegals» έχει έρθει αυτές τις μέρες στο προσκήνιο μετά την αποκάλυψη από την ΕΥΠ της υπόθεσης κατασκοπείας της Μαρίας Τσάλλα ή αλλιώς Ιρίνα Σ.

Ποιοι είναι οι «Illegals»

Σύμφωνα με τον Guardian, το πρόγραμμα αυτό, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αναβίωσε ιδιαίτερα την περίοδο της ηγεσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

Ο αριθμός των ανά πάσα στιγμή εν ενεργεία «Illegals» εκτιμάται από 10 έως 30 άτομα, συχνά όμως χωρίς να καταλαμβάνουν θέσεις σημαντικής επιρροής.

Όπως παρουσιάζει το Mega, οι «Illegals» εκπαιδεύονται και ελέγχονται από δύο ξεχωριστές και συχνά ανταγωνιστικές ρωσικές υπηρεσίες: τη μυστηριώδη Directorate S που βρίσκεται στους κόλπους της Υπηρεσίας Ξένων Πληροφοριών (SVR) και την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GRU) που θεωρείται η διάδοχος της KGB.

Ο σκοπός ενός «Illegal» είναι να παραμείνει αχαρτογράφητος για τις υπηρεσίες της χώρας που ζει ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος στρατολογεί ανθρώπους και πηγές που είτε έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες ή εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

H «διάσημη» Άννα Τσάπμαν

Ήταν 2010 όταν οι έρευνες του FBI οδήγησαν στη σύλληψη 10 ατόμων που ανήκαν στο κύκλωμα κατασκόπων «Illegals».

Μεταξύ αυτών και η Άννα Τσάπμαν, η οποία τότε είχε χαρακτηριστεί «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ» λόγω της εμφάνισής της.

«Η μοιραία γυναίκα του κυκλώματος των κατασκόπων», έγραφε σε άρθρο της η New York Post. Ήταν τότε 28 ετών, χωρισμένη με πτυχία στα οικονομικά και μια διαδικτυακή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.

Όπως υποστήριζε στις συνεντεύξεις της πάντα ήθελε να αγοράσει ένα σπίτι και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διαχείριση ακινήτων.

Τον Ιούνιο του 2010 όμως δόθηκε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από κάμερα που την καταγράφει σε καφέ της Νέας Υόρκης να παραδίδει έναν υπολογιστή στον σύνδεσμό της από τη Ρωσία.

Ωστόσο, αυτός ο σύνδεσμος ήταν πράκτορας του FBI και η συνάντηση κατεγράφη μυστικά.

Λίγο αργότερα, οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών την κατέγραψαν να ψωνίζει στο εμπορικό κέντρο Macy’s ενώ ένας Ρώσος συνεργάτης της περίμενε απ’ έξω.

Αφού εξορίστηκε σαν Ρωσίδα κατάσκοπος από τις Ηνωμένες πολιτείες, έγινε μια δημοφιλής προσωπικότητα. Μοντέλο που πρωταγωνιστούσε στα εξώφυλλα περιοδικών, τηλεοπτική προσωπικότητα και πολιτικός αλλά και επιχειρηματίας, καθώς ασχολήθηκε με την προώθηση επενδύσεων τεχνολογίας στη Ρωσία. Και ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι ήταν κατάσκοπος.