Δεν λένε να πέσουν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που κοντεύουμε να συμπληρώσουμε δύο μήνες καραντίνας.

Συγκεκριμένα το έτος ολοκληρώθηκε με 932 νέα κρούσματα, ενώ από το σύνολο των νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα και 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί για την πρωτεύουσα καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην ανατολική και δυτική Αττική καταγράφηκαν 38 μολύνσεις, στο βόρειο τομέα Αθηνών 46, στο δυτικό τομέα Αθηνών 47, στο νότιο τομέα 35 και στον κεντρικό τομέα Αθηνών 106.

Από την άλλη στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 150 νέα κρούσματα.

Την εξόχως προβληματική κατάσταση που επικρατεί στην πρωτεύουσα παραδέχθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Κάθε γιορτή είναι μια μαχαιριά. Η Αττική είναι πάρα πολύ προβληματική. Είναι στην κόψη του ξυραφιού. Την παρακολουθούμε κάθε ημέρα, κάθε ώρα ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση. Εάν σε 15 ημέρες από σήμερα λόγω κακών συμπεριφορών έχουν αυξηθεί τα κρούσματα, τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, αλλά θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», σημείωσε.

Για έξαρση κρουσμάτων μετά τις γιορτές προειδοποιούν οι ειδικοί

Παράλληλα οι ειδικοί προειδοποιούν πως το εορταστικό πνεύμα των ημερών θα πρέπει να μην μας παρασύρει τόσο πολύ ώστε να ξεχάσουμε την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το πόσο εύκολα και ύπουλα μεταδίδεται αυτός ο ιός.

Επιστήμονες και αναλυτές της πανδημίας φοβούνται πως στα μέσα Ιανουαρίου κι ίσως λίγο νωρίτερα θα υπάρξει αύξηση των νέων διαγνώσεων λόγω της κινητικότητας των πολιτών την περίοδο των εορτών.

Ωστόσο πονοκέφαλος των ειδικών αποτελεί να μην αυξηθεί πάλι η πίεση στο ΕΣΥ με νοσηλείες και διασωληνώσεις.

«Η παραμικρή πίεση στο σύστημα Υγείας, είναι αφόρητη», είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στον ΣΚΑΪ. «Στο Παπανικολάου, όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες» υπογράμμισε. «Αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, θα πιεστεί το σύστημα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα», είπε από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. «Φοβάμαι ότι θα έχει γίνει η ζημιά, γιατί είδα πολύ κόσμο έξω όλες αυτές τις ημέρες. Και τα πρωινά που πηγαίνουμε στα νοσοκομεία κυκλοφορεί πολύς κόσμος, σαν να μην υπάρχει lockdown και αυτό φοβίζει» πρόσθεσε.

Πότε θα δούμε την επίδραση των γιορτών στην πανδημία

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι καμία χαλάρωση των μέτρων δεν πρόκειται να έρθει μέσα στις γιορτές, ενώ η επιστροφή στην όποια κανονικότητα θα γίνει σε κύματα: σχολεία, λιανεμπόριο και από Φεβρουάριο αν όλα πάνε καλά, εστίαση.

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης» δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα» είπε μιλώντας στο MEGA, o λοιμωξιολόγος, καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας.

«Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή». Ο κ. Σύψας τόνισε την ανάγκη ευλαβικής τήρησης των μέτρων, προειδοποιώντας ότι είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία, καθώς αν δεν προσέξουμε μπορεί να δούμε οπουδήποτε έκρηξη κρουσμάτων.

Δύσκολος μήνας ο Γενάρης

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega, σημείωσε πως «η κινητικότητα οδηγεί σε μικρή ή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊός». «Το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια της κινητικότητας» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως τα κρούσματα μετά τις γιορτές θα είναι αυξημένα, φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας και των αποτελεσμάτων που είχε ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως έχει βοηθήσει πως το κρύο στη χώρα μας δεν είναι αρκετά τσουχτερό ακόμα. «Όμως Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι μήνες του χειμώνα που όλες οι ιώσεις γίνονται πιο μεταδοτικές, οπότε τότε θα έχουμε δύο αντιπάλους: το αποτύπωμα της χαλαρότητας των γιορτών και το κρύο. Αν ανοίξουμε και ταυτόχρονα δραστηριότητες όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, τότε δεν θα ξέρουμε που θα πρέπει να αποδώσουμε την αύξηση που θα έχουμε μετά» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.