Tην έντονη ανησυχία του για τις συγκεντρώσεις πολιτών σε σπίτια για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως «η κινητικότητα οδηγεί σε μικρή ή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού».

«Το πόσο μεγάλη θα είναι εξαρτάται από το πώς θα συμπεριφερθούμε κατά τη διάρκεια της κινητικότητας» υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ συμπλήρωσε πως τα κρούσματα μετά τις γιορτές θα είναι αυξημένα, φέρνοντας το παράδειγμα της Βρετανίας και των αποτελεσμάτων που είχε ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως το γεγονός ότι το κρύο στη χώρα μας δεν είναι αρκετά τσουχτερό ακόμα έχει βοηθήσει. «Όμως Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι οι μήνες του χειμώνα που όλες οι ιώσεις γίνονται πιο μεταδοτικές, οπότε τότε θα έχουμε δύο αντιπάλους: το αποτύπωμα της χαλαρότητας των γιορτών και το κρύο. Αν ανοίξουμε και ταυτόχρονα δραστηριότητες όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, τότε δεν θα ξέρουμε που θα πρέπει να αποδώσουμε την αύξηση που θα έχουμε μετά» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Μιλώντας για τα κορωνο-πάρτι και τις συγκεντρώσεις του ρεβεγιόν, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε πως «η συγκέντρωση είναι μέχρι 9 άτομα για να μπορεί να περιλαμβάνει δύο οικογένειες ή ανθρώπους από δύο σπίτια. Αν είναι 9 άνθρωποι από 9 διαφορετικά σπίτια, τότε το πράγμα αλλάζει».

«Όλοι πρέπει να δείχνουμε το καλό παράδειγμα, ώστε να έρθουν τα επόμενα Χριστούγεννα που θα είναι πολύ καλύτερα» συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος σημείωσε ότι 5.000 αστυνομικοί θα βρεθούν πάλι στους δρόμους για να ελέγξουν την κυκλοφορία των πολιτών και να φροντίσουν να μην κυκλοφορεί κανείς χωρίς άδεια. «Να ζητήσω από τους πολίτες να μην κυκλοφορούν μετά τις 10 το βράδυ, υπάρχει απαγόρευση. Ας μας βοηθήσουν να πάμε καλά όπως τα Χριστούγεννα» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ακόμα δύο προβλήματα: δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα το αποτέλεσμα της χαλάρωσης των γιορτών και δεν έχει φύγει ακόμα το β’ κύμα της πανδημίας, είναι ακόμα εδώ έστω και σε ύφεση».

Τέλος, ο κ. Μαυροειδάκος ανέφερε πως θα πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και οι αστυνομικοί, που βρίσκονται συνέχεια στην πρώτη γραμμή.