Προβληματισμό έχει προκαλέσει ο εντοπισμός μίας νέας μετάλλαξης του κοροναϊού σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας, ενόψει της μαζικής διάθεσης των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Ο Θάνος Δημόπουλος, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Open τόνισε ότι όντως προβληματίζει η μετάλλαξη γιατί ουσιαστικά ακόμα γίνεται προσπάθεια ανάλυσή της. Ωστόσο σημείωσε ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη και αν συμβεί στον κοροναϊό, δεν πρόκειται να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν ή θα πάρουν έγκριση.

Μόσιαλος: Τι ισχύει με τη μετάλλαξη του ιού

Για τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού μίλησε και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

«Το ξέρουμε εδώ και μερικές ημέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο Μπόρις Τζόνσον. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο», είπε ο κ. Μόσιαλος και ξεκαθάρισε ότι η νέα αυτή μετάλλαξη του ιού ανησυχεί τους επιστήμονες επειδή μεταδίδεται πιο εύκολα και όχι επειδή είναι περισσότερο θανατηφόρα.

Ο καθηγητής του LSE υπογράμμισε ότι δεν επηρεάζεται το εμβόλιο και η δράση του από τη νέα αυτή μετάλλαξη. «Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού η οποία έχει αυξηθεί. Δεν φαίνεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη» σημείωσε.

Ακόμα τόνισε πως δεν έχει γίνει γνωστό, αν έχει η μετάλλαξη του ιού έχει προχωρήσει και σε άλλες χώρες.

«Αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες.», τόνισε ο κ. Μόσιαλος. «Το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα», τόνισε.