Με αφορμή την λειτουργία της νέας πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης για τεστ προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται κάποιος στα 12.000 ημερήσια τεστ που προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ο ΣΥΡΙΑΖΑ κάνει λόγο για «κλήρωση για τυχερούς» και ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες.

Κλήρωση για τυχερούς

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «αντί για συνταγογράφηση των τεστ που ζητά η Επιτροπή, η κυβέρνηση ετοιμάζει κλήρωση για τυχερούς» και επισημαίνει:

«Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, ετοιμάζεται να βάλει σε κλήρωση με διαδικτυακή υποβολή αίτησης ποιοι θα είναι οι 12.000 «τυχεροί» που θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ.

Με τον τρόπο αυτό, θα συνεχίσει η στρεβλή εικόνα για τη διασπορά στην κοινότητα, αφού έτσι αποκλείονται ουσιαστικά όλες οι ομάδες υψηλής ευαλωτότητας, όπως ηλικιωμένοι, οι κοινότητες Ρομά, οι άστεγοι, πρόσφυγες και πολλοί άλλοι.

Με 3.500 νεκρούς σε ενάμισι μήνα, την πανδημία εκτός ελέγχου και το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι άλλο πρέπει να γίνει για να κάνει η κυβέρνηση το αυτονόητο που ζητά η Επιτροπή από την πρώτη μέρα:

Συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ για όλους τους πολίτες, και στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες πληθυσμού υψηλής επικινδυνότητας. Ώστε να ξέρουν επιτέλους οι ειδικοί όλα τα δεδομένα και να μην αναγκάζονται να κάνουν εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας στα τυφλά».

Το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νεολόγος των Πατρών» σημειώνει ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει κυβερνητικό άλλοθι για την μη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για «εγκληματική αλαζονεία και αδράνεια» καθώς και για «ανικανότητα και ιδεοληψία» στη διαχείριση της πανδημίας.

«Προφανώς και θα κάνω το εμβόλιο. Με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα καταρτιστούν από την επιστημονική κοινότητα, θα ήταν ευχής έργον να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες το εμβόλιο για να ξεπεράσουμε γρηγορότερα την πανδημία. Σε ότι αφορά στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, δυστυχώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι διάτρητος» αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος και προσθέτει:

«Ο κ. Πέτσας τέλη Νοεμβρίου είχε ανακοινώσει πως μέχρι τον Ιούνιο θα είχε εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και στην Ελλάδα θα έρχονταν 2 εκ. εμβόλια το μήνα από τον Ιανουάριο. Μέσα στην εβδομάδα ανακοίνωσε ότι μόλις 300.000 εμβόλια θα έρθουν τελικά τον Ιανουάριο, κάτι που σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150.000. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ωμό εμπαιγμό των πολιτών. Με βάση τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι είναι εγκληματική η επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει το εμβόλιο σε άλλοθι για να μην πάρει σήμερα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας».