Σε πλήρη εξέλιξη είναι νέος κύκλος ερευνών σχετικά με την δράση του 35χρονου υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 54χρονου μάγειρα του πλοίου που διενεργεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Ρόδος – Καστελλόριζο, ο οποίος και κατηγορείται για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Δημοκρατικής», εν αναμονή της υποβολής των έγγραφων εξηγήσεων του 35χρονου την Παρασκευή και προ της υποβολής της δικογραφίας για αξιολόγηση ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για τα περαιτέρω, χθες το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των τεσσάρων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οκτώ κινητών (δεν είναι όλα λειτουργικά) και δύο σκληρών δίσκων, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου αλλά και των δύο κινητών τηλεφώνων που κατασχέθηκαν από τον 54χρονο.

Ο έλεγχός τους θα γίνει ειδικότερα από την Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, που θα διενεργήσει ταυτόχρονα έρευνες σε όλους τους λογαριασμούς των social media που χρησιμοποιούν αμφότεροι όσο και σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, ξεκίνησε η διαδικασία πλήρους ελέγχου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων με την άρση κινητών και σταθερών τηλεφώνων καθώς και τον εντοπισμό του στίγματος αυτών στις μεταξύ τους συνομιλίες αλλά και αλλού και την καταγραφή των μηνυμάτων sms και mms.

Εξηγήσεις έχει δώσει μόνο ο 54χρονος, που παραιτήθηκε του δικαιώματός του για την παρουσία δικηγόρου, ενώ ο 35χρονος έλαβε, όπως προβλέπει η δικονομία, προθεσμία. Η δικογραφία εις βάρος τους δεν έχει περαιωθεί και δεν έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία ακόμη για την άσκηση δίωξης. Δεν υφίσταται δηλαδή δικονομικά δυνατότητα για την κράτησή τους, αν και τους αποδίδονται οι κατηγορίες της παράβασης του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Οι αποκαλύψεις του μάγειρα

Ο 54χρονος μάγειρας υποστήριξε ότι είχε γνωρίσει τον 35χρονο σε κοινωνική εκδήλωση στην Ρόδο με άλλα άτομα από την Κομοτηνή και πως στην πορεία τον «στρατολόγησε» για να του παρέχει πληροφορίες και να φωτογραφίζει κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης στο Αιγαίο με την Τουρκία τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως οχυρωματικές θέσεις όσο και κινήσεις πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού οι οποίες κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.

Ο 54χρονος μάλιστα φέρεται να δήλωσε «αφελής», τονίζοντας ότι δεν είχε αντιληφθεί την βαρύτητα και την σοβαρότητα των «εξυπηρετήσεων» του, ισχυρίζεται ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για τις «υπηρεσίες» του αυτές και ότι όταν ο 35χρονος έγινε πιεστικός απέναντι του ξεκίνησε να απομακρύνεται από αυτόν και να τον αποφεύγει.

O… μάγειρας-πράκτορας ήταν απόμακρος και δεν έκανε παρέες

Στο Καστελλόριζο παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση.

Παρ’ ότι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη «Δημοκρατική» κάτοικος του νησιού, «δεν πέσαμε από τα σύννεφα, είμαστε υποψιασμένοι με όσα συμβαίνουν», η είδηση ότι ο απόμακρος και ολιγομίλητος -όπως τον χαρακτηρίζουν- «μάγειρας» του πλοίου της γραμμής λειτουργούσε ως κατάσκοπος εις βάρος του νησιού και της χώρας μας, προκάλεσε έντονο προβληματισμό αλλά και θυμό.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, όταν το πλοίο της γραμμής κάθε Τρίτη και Τετάρτη διανυκτέρευε στο Καστελλόριζο, ο μάγειρας κυκλοφορούσε στο νησί, συνήθως μόνος του και οι κουβέντες του ήταν πάντα μετρημένες. Ολιγομίλητος και απόμακρος, μετρούσε τα λόγια του με τους κατοίκους αλλά και με τους σερβιτόρους ή τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών που γνωρίζονται με τα μέλη του πληρώματος, με τα μικρά τους ονόματα.

Επινε τον καφέ του ή έτρωγε το φαγητό του μόνος του, απέφευγε τις παρέες και πολλές φορές τα άλλα μέλη του πληρώματος και προτιμούσε να κινείται μόνος του στο νησί, όπου είχε αρκετό χρόνο στη διάθεσή του για να συλλέξει πληροφορίες στρατηγικού χαρακτήρα και να φωτογραφίσει οχυρά ή ό,τι άλλο θα φαινόταν χρήσιμο σε εκείνους που έδινε αναφορά για τις στρατιωτικές κινήσεις στο Καστελλόριζο.

Το πλοίο κάθε Τρίτη και Τετάρτη φτάνει στο νησί στις 20.00 και αποπλέει την επόμενη ημέρα στις 06.00. Χρόνος άπλετος ειδικά το καλοκαίρι που νυχτώνει πολύ αργότερα από τις 20.00 για να καταφέρει ο 54χρονος μάγειρας του πλοίου, να φέρει εις πέρας την αποστολή του πολύ εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αφού το νησί είναι μικρό και τα σημεία που τον ενδιέφεραν να φωτογραφίσει είναι πολύ εύκολα προσβάσιμα σε έναν περιπατητή.

Αυτό που έκανε εντύπωση στους κατοίκους και σχολιάστηκε είναι η απόμακρη στάση του, σε ένα νησί που ιδίως μετά την τουριστική περίοδο, είναι λίγοι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν και προτιμούν να περνά η ώρα τους ανά παρέες στα λίγα μαγαζιά του νησιού.