Σε νέα προκλητική τοποθέτηση προέβη εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, επιρρίπτοντας στη χώρα μας την ευθύνη της κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί τον διάλογο άνευ όρων όλων των ζητημάτων, στον απόηχο της υπόθεσης κατασκοπείας στη Ρόδο.

Παράλληλα, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την υποστήριξη των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα διατηρεί την ασυμβίβαστη στάση της που αυξάνει την ένταση με ασκήσεις, παρενοχλήσεις, παραβιάσεις και προκλητικές δηλώσεις στην περιοχή» σημειώνει.

Αντιθέτως, «η Τουρκία, όπως πάντα, είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και άνευ όρων διαπραγματεύσεων» αναφέρει.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αντιστοίχως, και να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συνθήκες» καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στη Μεσόγειο, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Barbaros συνοδεύεται από το γεωτρύπανο Fatih και το σκάφος OCEANIC Seismic Research στη Μαύρη Θάλασσα.

Όσον αφορά την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, όπως πάντα, είναι υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και άνευ όρων διαπραγματεύσεων.

Η Ελλάδα διατηρεί την ασυμβίβαστη στάση της που αυξάνει την ένταση με ασκήσεις, παρενοχλήσεις, παραβιάσεις και προκλητικές δηλώσεις στην περιοχή.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο της χώρας μας, όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αντιστοίχως, και να αποτελούν εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια στο νησί της Κύπρου σύμφωνα με τις διεθνείς εγγυήσεις και συνθήκες»