Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις E.E. – Μ. Βρετανίας

Σήμερα το πρωί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των 27 κρατών μελών και την ειδική επιτροπή συντονισμού για το Βrexit στην Ευρωβουλή

Παρά το γεγονός ότι η πρόοδος είναι ελάχιστη, συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών από την 1η Ιανουαρίου 2021. Σήμερα το πρωί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους μόνιμους αντιπρόσωπους των 27 κρατών μελών και την ειδική επιτροπή συντονισμού για το Βrexit στην Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στις συναντήσεις του με τους πρέσβεις των κρατών μελών και τους ευρωβουλευτές, τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη χθεσινή απόφαση που λήφθηκε σε πολιτικό επίπεδο -δηλαδή από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον- να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Συνεχίζονται και σήμερα οι διαπραγματεύσεις σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου

Ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε ότι υπάρχει μικρή πρόοδος σε ένα από τα τρία ανοικτά ζητήματα, αυτό του τρόπου επίλυσης των διαφορών, που απορρέουν από την συμφωνία εμπορίου – εφόσον τελικά υπάρξει συμφωνία. Αναφορικά με το άλλο μεγάλο θέμα, που είναι οι κανόνες ανταγωνισμού στην οικονομία και οι κρατικές ενισχύσεις, είπε ότι υπάρχει στασιμότητα. Αντίθετα σχετικά με το ζήτημα της πρόσβασης των Ευρωπαίων αλιέων στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένο Βασιλείου έκανε λόγο για πισωγύρισμα στις συζητήσεις. Ο Ευρωπαίος επικεφαλής διαπραγματευτής αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ενώ για τη διάρκεια τους είπε ότι δεν έχει νόημα να καθορίσουν προθεσμίες, δεδομένου ότι δεν αυτές έχουν τηρηθεί ποτέ. Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, η μόνη προθεσμία είναι η 31η Δεκεμβρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει εντελώς από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία.

Νικόλαος ΜπέλλοςΒρυξέλλες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk