Διεθνώς αναγνωρισμένος για τις πρωτοποριακές εργασίες του στον τομέα της σχεδίασης και επαλήθευσης πληροφορικών συστημάτων, o Iωσήφ Σηφάκης το 2007 κέρδισε το βραβείο Τuring, αντίστοιχο του βραβείου Νομπέλ στην Πληροφορική.

Διετέλεσε ακόμα καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάννης, ίδρυσε το περίφημο εργαστήριο Verimag (ειδικευμένο στον τομέα της σχεδίασης κρίσιμων συστημάτων) στην Γκρενόμπλ, τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος με τους τίτλους του Μεγάλου Αξιωματούχου Εθνικής Αξίας και του Διοικητού της Λεγεώνας της Τιμής, ενώ έλαβε την τιμητική διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από την ελληνική πολιτεία.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Ερη Βαρδάκη συνομιλεί μαζί του για όλες τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, για το ψηφιακό αποτύπωμα της πανδημίας και για το στοίχημα της καινοτομίας για την Ελλάδα.

Θα ζούμε λοιπόν σε έναν διαφορετικό κόσμο σε 15 χρόνια; «Η μεγάλη επανάσταση θα είναι τα αυτόνομα συστήματα τα οποία κατά το όραμα του Internet of Things θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στην εκτέλεση πολύπλοκων διαδικασιών».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρεία χρήση τους θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στη ζωή μας: «Είναι ένα γεγονός το οποίο οι σύγχρονες κοινωνίες δεν έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει. Η συνείδηση είναι το απαύγασμα της εξέλιξης του ανθρώπου. Eφτιαξε τον πολιτισμό που σε μεγάλο βαθμό άλλαξε τον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να γίνει θύμα του επιτεύγματός της».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»