Ιούνιος 2021. Ο κόσμος ζει με την πανδημία περισσότερο από ενάμισι χρόνο. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να διασπείρεται σαν μια πυρκαγιά βραδείας καύσης. Το εμβόλιο έχει εγκριθεί εδώ και έξι μήνες προσφέροντας μια σχετική προστασία. Περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί παγκοσμίως και 1,75 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η συνήθης προβολή στο μέλλον ειδικά όταν πρόκειται για μια συνθήκη που έχει αλλάξει άρδην όλα όσα ξέραμε μέχρι πρότινος, είναι αναπόφευκτη. Επιστήμονες καταρτίζουν σενάρια επί σεναρίων, αλγόριθμοι, μοντέλα και υγειονομικοί χάρτες έχουν για τα καλά κατακλύσει τη νέα κανονικότητα, τροφοδοτώντας ασταμάτητα συζητήσεις, πέρα από δελτία ειδήσεων και εφημερίδες.

Καθώς αυτή η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και θέλουμε όσο ποτέ άλλοτε να τη διαγράψουμε με ένα τεράστιο Χ, σαν αυτό που αποτυπώνεται στο εξώφυλλο του περιοδικού ΤΙΜΕ, το ερώτημα όλων είναι ένα. Τι να περιμένουμε το 2021 από την πανδημία;
Οι επιστήμονες συμφωνούν σε δυο πράγματα.

Πρώτον, ότι ο ιός ήρθε για να μείνει. Δεύτερον, ότι το μέλλον εξαρτάται από πολλές άγνωστες παραμέτρους. Μεταξύ των επικρατέστερων, το κατά πόσο οι άνθρωποι θα αναπτύξουν διαρκή ανοσία και το εάν η εποχικότητα θα επηρεάζει την εξάπλωσή του ιού. Αλλά και η πρόληψη όπως και οι κανόνες που θα θέσουμε στην καθημερινότητά μας ως μονάδες και ως κοινωνία συνολικά είναι ίσως οι σημαντικότερες.

Τι θα μείνει ίδιο, τι θα αλλάξει

Το 2021, τα βασικά θα παραμείνουν. Οι μάσκες, τα αντισηπτικά και το ασταμάτητο πλύσιμο των χεριών θα είναι απαραίτητα, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές κυρίως στα τεστ, τους κανόνες της καραντίνας και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κοινωνικές αποστάσεις.

Rapid test θα υπάρχουν παντού και θα είναι φθηνά, ενώ τεστ αντιγόνων θα μπορούν να γίνονται σε 15 λεπτά με τη βοήθεια συσκευών σε μέγεθος παλάμης ή με κιτ παρόμοια με αυτά των τεστ εγκυμοσύνης που κοστίζουν περίπου 3 ευρώ, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Economist. Μέχρι τα μέσα του 2021 τα rapid test θα αντικαταστήσουν τους ελέγχους θερμομέτρησης στα αεροδρόμια, τους χώρους εργασίας και τα σχολεία, με αποτέλεσμα οι λοιμώξεις να εντοπίζονται νωρίτερα και ευκολότερα.

H καραντίνα

Σε ό, τι αφορά την καραντίνα πολλές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας και της Σουηδίας μειώνοντας τη διάρκεια από τις δυο εβδομάδες σε μία, με την ελπίδα να ενισχυθεί το αίσθημα της συμμόρφωσης. Επίσης όσοι βρίσκονται σε καραντίνα ίσως έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν έξω για δραστηριότητες «χαμηλού κινδύνου» όπως για μια βόλτα νωρίς το πρωί σε ανοιχτούς χώρους και πάρκα, όταν δεν υπάρχει πολυκοσμία.

Παρομοίως, πολλές κυβερνήσεις θα δίνουν στους πολίτες τους περισσότερη αυτονομία σχετικά με την κοινωνικοποίηση ενώ θα καταρτιστούν περιορισμένοι πλην επιτακτικοί κανόνες για το ποιος μπορεί να δει ποιον, πού και πώς. Όλα αυτά θα κάνουν το δεύτερο έτος της πανδημίας κάπως πιο υποφερτό από το πρώτο.

Και πάλι όμως δεν θα τελειώσουμε εύκολα με τον ιό. Είτε αυτός θα πρέπει να εξαλειφθεί παγκοσμίως, γεγονός που οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο, ή ο πληθυσμός να δημιουργήσει επαρκή ανοσία μέσω των λοιμώξεων ή του εμβολίου. Εκτιμάται ότι το 55% με 80% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία για να συμβεί κάτι τέτοιο, ανάλογα με τη χώρα.

Δυστυχώς οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Το 2021 μεν θα είμαστε καλύτερα θωρακισμένοι, όχι όμως και πλήρως απαλλαγμένοι.