Η ΕΕ απομυθοποιεί τα ψέματα των Ρώσων σε αυτή την προεκλογική περίοδο και στα ζητήματα αυτών των ευρωεκλογών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα διεμήνυσε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερώτηση του Βήματος για το πόσο επικίνδυνο και πόσο πιθανό είναι η Μόσχα να παρέμβει στις ευρωεκλογές ή ακόμη και να τις σαμποτάρει καθώς και ποιο είναι το μήνυμά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και στους Ευρωπαίους που θα ψηφίσουν.

Αποστολή Σπλιτ Κροατία :Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Ακολούθησαμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεκλογική της εκστρατεία στο Σπλιτ της Κροατίας, όπου μαζί με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς μίλησαν στους δημοσιογράφους.

«Η συμπεριφορά της Ρωσίας αποτελεί πραγματική απειλή. Βλέπουμε πολλή εμπλοκή της Ρωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιούν και να κάνουν κατάχρηση της παραπληροφόρησης» ανέφερε εξηγώντας ταυτόχρονα τι έχει κάνει στην δική της πενταετία η Κομισιόν για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

«Έχουμε δημιουργήσει όργανα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παραπληροφόρηση , για παράδειγμα τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) με τον οποίο μπορούμε να ζητήσουμε από τις πλατφόρμες και να διαβεβαιώσουμε ότι κάνουν εκκαθάριση από την παραπληροφόρηση. Απομυθοποιούμε τα ψέματα των Ρώσων σε αυτές τις εκλογές και στα ζητήματα αυτών των ευρωεκλογών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα» εξήγησε. Τόνισε ταυτόχρονα και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι.

Όπως είπε «είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση, να γνωρίζουν αυτή την παρέμβαση, να σκέφτονται με κριτική σκέψη και έχουν κατά νου ότι θέλουμε να προστατεύσουμε την ΕΕ μας και να ενισχύσουμε το μέλλον για την ΕΕ μας. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να πάνε να ψηφίσουν».

Αντρέι Πλένκοβιτς μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Francois Walschaerts/Pool via REUTERS)

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς επισήμανε ότι «οι εκστρατείες παραπληροφόρησης είναι παρούσες παντού. Kυρίως στα διαδικτυακά φόρα και την επικοινωνία χωρίς αμφιβολία. Επηρεάζουν τη σημερινή δημοκρατία . Ο κόσμος έχει πολλή αλληλεπίδραση με τον ψηφιακό κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι νέοι , η γενιά που βασίζεται στην κυριολεξία κατά 90% σε αυτό που έχουν διαδικτυακά από αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση ή διαβάζοντας τις εφημερίδες. Έτσι βασικά δημιουργούνται τα φίλτρα τους . Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε όλοι και το βλέπουμε όλοι».

Πριν από μερικές ημέρες η ιστοσελίδα της εκστρατείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε «δεχτεί επίθεση» από μποτ με την ίδια να στέλνει σαφές μήνυμα ότι «οι κυβερνοεπιθέσεις δε θα μας αποθαρρύνουν».