Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη τη Eurovision με καλλιτέχνες και ολόκληρες χώρες να αντιδρούν στη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό.

Η βελγική δημόσια τηλεόραση διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση του β’ ημιτελικού της Eurovision 2024 για να μεταδώσει μήνυμα κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, κατά την εμφάνιση του Ισραήλ στη σκηνή, ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, του Βελγίου, VRT, διέκοψε για λίγο τη μετάδοση και στους δέκτες των τηλεθεατών εμφανίστηκε το μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Η πρωτοβουλία ανήκε στο συνδικάτο εργαζομένων και το μήνυμα που εμφανίστηκε στις οθόνες των τηλεθεατών ανέφερε: «Πρόκειται για δράση εργατικού σωματείου. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό διακόπτουμε για λίγο τη ζωντανή μετάδοση #CeaseFireNow #StopGenocideNow».

Το 12αρι της Ιταλίας στο Ισραήλ

Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ιταλίας (RAI) αποκάλυψε κατά λάθος πώς ψήφισε το τηλεοπτικό κοινό της χώρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι έλαβε μόλις 4 βαθμούς από την Ιταλία, ενώ το Ισραήλ έλαβε 12 βαθμούς.

Το Ισραήλ φαίνεται να σάρωσε στο τηλεοπτικό κοινό, καθώς συγκέντρωσε σχεδόν το 40% του συνόλου των ψήφων, με τις υπόλοιπες χώρες να έχουν ουσιαστικά μικρές διαφορές στα ποσοστά τους.

Μετά τη διαρροή της προαναφερθείσας βαθμολογίας της  για τον δεύτερο ημιτελικό, το Ισραήλ εκτοξεύθηκε στη δεύτερη θέση των στοιχημάτων ως προς τις πιθανότητες νίκης στη Eurovision 2024.

Tα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι και η αντίδραση του Ολλανδού

Αμέσως μετά το τέλος του προκριματικού οι νικητές έδωσαν συνέντευξη τύπου με τη σειρά εμφάνισης. Σε βίντεο που έχει κάνει το γύρω του διαδικτύου φαίνεται η Μαρίνα Σάττι να χασμουριέται και να κάνει γκριμάτσες κατά την διάρκεια της συνέντευξης της Εντέν Γκολάν, που είναι η εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Δεν έχει διευκρινιστεί, βέβαια, αν η κίνηση αυτή έγινε επίτηδες ή αν απλώς έτυχε.

Την αντίδρασή τους εξέφρασαν και άλλοι καλλιτέχνες όπως ο Λετονός τραγουδιστής Ντονς, που με έμμεση αναφορά στην Παλαιστίνη τόνισε ότι «κάθε χώρα δικαιούται να είναι ελεύθερη».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο Ολλανδός τραγουδιστής την ώρα που η εκπρόσωπος του Ισραήλ δεχόταν ερώτηση από δημοσιογράφο σχετικά με το αν θεωρεί ότι η παρουσία της στον διαγωνισμό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπόλοιπων καλλιτεχνών, κάλυψε το πρόσωπό του με την σημαία. Μάλιστα, όταν της είπαν ότι δεν είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση, ο Ολλανδός αναφώνησε «γιατί όχι;».