Ήταν 29 Σεπτεμβρίου του 2005 όταν ο Χαράλαμπος και η Αντριάνα Νικολάου, παλιννοστούντες Κύπριοι της Αυστραλίας, ενημερώθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς ότι ο γιός τους Θανάσης Νικολάου, ο οποίος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέχρι εκείνη τη στιγμή στοιχεία, ο άτυχος νέος βρέθηκε νεκρός κάτω από γεφύρι και ο θάνατός του αποδιδόταν σε πτώση από ύψος.

Η σορός, ωστόσο, δεν έφερε εξωτερικές κακώσεις, πράγμα απίθανο για κάποιον ο οποίος είχε σκοτωθεί πέφτοντας από μεγάλο ύψος. Έτσι, η οικογένεια άρχισε να ψάχνει τι ακριβώς είχε συμβεί και το παιδί της κατέληξε νεκρό.

Επισήμως το κράτος δεν έβρισκε στοιχεία και στηριζόταν στα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ότι, δηλαδή, αυτό που επέφερε το θάνατο του άτυχου Θανάση ήταν η πτώση.

Στο φως η αλήθεια

Μετά από την εκταφή της σορού, η οικογένεια μπήκε σε έναν νέο αγώνα ο οποίος οδήγησε σε επιστημονικές αποδείξεις πια ότι ο θάνατος δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η οικογένεια δικαιώθηκε καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο Θανάσης είχε πέσει θύμα στραγγαλισμού.

«Το πόρισμα μου είναι πως ο Αθανάσιος Νικολάου (Α.Δ.Τ 792029), η σορός του οποίου ανευρέθη κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, απεβίωσε στις 29/09/2005 από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας». Με αυτό τον τρόπο καταλήγει το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας Ντώριας Βαρωσιώτου, που ρίχνει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Εξήγησε δε πως η απόφασή της στηρίχθηκε κυρίως στις μαρτυρίες των δύο ανθρωπολογοανατόμων και στα ευρήματα τους κατά την εξέταση των τομών του υοειδούς οστού και του ελλείμματος στο αριστερό κέρας του με ανώμαλη παρυφή.

Μετά την απόφαση, αναμένονται οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα για τον χειρισμό της υπόθεσης από εδώ και πέρα, μαζί βέβαια με συναφείς εξηγήσεις για όσα προηγήθηκαν.

Η υπόθεση Θανάση Νικολάου είχε προκαλέσει μεγάλο κύμα συμπαράστασης στην οικογένειά του με πολυπληθείς συγκεντρώσεις στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ στο άκουσμα της απόφασης το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Δικαστήριο ξέσπασε σε ζητωκραυγές.