Το οργανωτικό της Χαριλάου Τρικούπη έκανε την προετοιμασία, έδωσε το πράσινο φως και η εκστρατεία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κρήτη ξεκινά σήμερα 8/5, από τα Χανιά.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα μείνει στη μεγαλόνησο μέχρι το Σάββατο. Κάθε ημέρα θα είναι διαφορετική. Θα επισκεφθεί Δήμους και οικισμούς από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι. Θα συζητήσει με αγρότες και ανθρώπους του πολιτισμού για τα προβλήματα τους. Θα συναντήσει αυτοδιοικητικούς, φορείς του τουρισμού και επαγγελματίες από όλο το νησί. Την Παρασκευή θα βρεθεί στην Σητεία και θα παραστεί στην κηδεία του Φοίβου Ιωαννίδη. Ενός αγωνιστή της δημοκρατικής παράταξης που φυλακίστηκε τα έξι από τα επτά χρόνια της δικτατορίας.

Δεξαμενές ψήφων στο Νότο

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, γεννημένος και μεγαλωμένος στον Κατσαμπά Ηρακλείου, με καταγωγή από το Αρκαλοχώρι και το οροπέδιο Λασιθίου, είναι στενά συνδεδεμένος με την Κρήτη. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίστηκε από τους κάτοικους του νησιού που εξέλεξαν το ΠαΣοΚ δεύτερο στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Δεύτερο, με μεγάλα ποσοστά, σε τρεις από τους τέσσερις νομούς του νησιού. Αυτή η εκλογική άνοδος στην Κρήτη παρέσυρε κι ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος σε όλη την επικράτεια. Εκεί έγινε και η ανατροπή των συσχετισμών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου έχει ρίξει το βάρος της στην Κρήτη θέλοντας να περιορίσει την εκλογική απήχηση του ΠαΣοΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να την αυξήσει. Η μάχη της Κρήτης είναι κρίσιμη αφού θα επηρεάσει τον πόλεμο για τη δεύτερη θέση.

Τη δύναμη, αλλά και τη φωνή της Κρήτης την γνωρίζουν στο ΠαΣοΚ. Τη γνωρίζει κι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που πιστεύει πως εκεί στο νότο υπάρχουν δεξαμενές από τις οποίες μπορεί να αντλήσει σταυρούς προτίμησης και να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι των αντιπάλων του. Γνωρίζει επίσης πως το νησί που έλκει την καταγωγή του, έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα, με την ακρίβεια και όσα συμβαίνουν στον αγροτικό τομέα να μην το έχουν αφήσει ανεπηρέαστο.

Σε αυτή την περιοδεία έχει σκοπό να αναδείξει πολλά από αυτά τα προβλήματα που μαστίζουν τα νοικοκυριά και παράλληλα, να πείσει τους συμπατριώτες του πως το ΠαΣοΚ έχει προτάσεις που το καταστούν αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική δύναμη. Με τις προτάσεις αυτές μπορεί να βελτιωθεί το βιοτικό τους επίπεδο. Αρκεί οι Κρητικοί να ακούσουν τα κελεύσματα της δημοκρατικής τους συνείδησης και να εμπιστευτούν το ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η περιοδεία στα Χανιά

Πρώτος σταθμός του Νίκου Ανδρουλάκη είναι τα Χανιά. Εκεί, σήμερα το μεσημέρι, θα τον περιμένει στην είσοδο του δημαρχείου ένας φίλος από τα παλιά. Πρόκειται για τον επανεκλεγμένο Δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Σημανδηράκη. Οι δύο άνδρες συνδέονται με μακρά φιλία άνω των 20 ετών. Έδωσαν στα νιάτα τους κοινές μάχες, από το ίδιο πολιτικό μετερίζι. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι το συνέδριο της νεολαίας ΠαΣοΚ την άνοιξη του 2007. Εκεί που ο πρόεδρος του κόμματος άρχισε να χτίζει το ηγετικό του προφίλ, όταν εκλέχθηκε πρώτος από το σώμα των συνέδρων, με τον νεολαίο τότε και αρκετό δραστήριο Παναγιώτη Σημανδηρακη να έρχεται δεύτερος, σε μία διαδικασία που ψήφισαν περισσότεροι από 5.000 σύνεδροι. Από τότε οι δυο τους είναι μαζί.

Μαζί θα κάτσουν και σήμερα στο δημαρχείο Χανιών. Θα βρεθούν κάτω από το επιβλητικό πορτραίτο του εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου και θα μιλήσουν για τα προβλήματα που έχει η τοπική αυτοδιοικήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης θα επισημάνει στον Νίκο Ανδρουλάκη πως η διοίκηση ενός Δήμου έρχεται αντιμέτωπη με την καθημερινότητα των πολιτών με λιγοστούς πόρους, με υποστελεχωμένες υπηρεσίες και χωρίς καμία διάθεση από την κεντρική διοίκηση για πάταξη της γραφειοκρατίας και πραγματική θεσμική αποκέντρωση. Θα τονίσει παράλληλα πως χρειάζονται αναγκαίες τομές στη δημόσια διοίκηση και θα ζητήσει τη βοήθεια του προέδρου του ΠαΣοΚ σε αυτό. Στη συνέχεια οι δύο άνδρες θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στους δρόμους και τα μαγαζιά της πόλης. Με στάσεις στο εμπορικό κέντρο και σε πολλά σημεία των Χανίων, όπως το παλιό λιμάνι της πόλης.

Δηλωτικό στοιχείο της προσπάθειας που καταβάλει η Χαριλάου Τρικούπη για να ενισχυθεί το αποτύπωμα του ΠαΣοΚ στα Χανιά, αποτελεί το γεγονός πως από τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει και υποψήφια ευρωβουλευτής. Πρόκειται για τη Μαρία Δαφέρμου που είναι εκπαιδευτικός και γραμματέας ισότητας του κόμματος και θα βρίσκεται κι εκείνη σήμερα στα Χανιά.

Το απόγευμα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έχει συνάντηση με τα μέλη της νομαρχιακής στα γραφεία του κόμματος και θα ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Αντιδήμαρχο και αναπληρωτή γραμματέα της Ν.Ε. Χανίων Γιάννη Νικηφοράκη για το πως θα κινηθεί το κόμμα σε τοπικό επίπεδο στις ευρωεκλογές. Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επισκεφθεί τη Ραμνή Αποκόρωνα και θα παραστεί στην επετειακή εκδήλωση για την εθνική αντίσταση.