Για κίνδυνο γεωμαγνητικής καταιγίδας προειδοποιούν οι ΗΠΑ, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Daily Mail, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) στις ΗΠΑ εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης δελτίο για Σοβαρή (G4) Γεωμαγνητική Καταιγίδα

Είναι μάλιστα, η πρώτη τέτοια ανακοίνωση που εκδίδεται από το 2005 όταν η Γη επηρεάστηκε από την υψηλότερη ποσότητα ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από 50 χρόνια.

Το φαινόμενο είναι ικανό να διαταράξει ηλεκτρονικές συσκευές όπως το GPS, ενώ σε ορισμένες πολιτείες μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σέλας. Οι ειδικοί εξήγησαν πώς οι εκτοξεύσεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα.

Τηλεσκόπια κατέγραψαν πριν από λίγες ημέρες, ηλιακές εκλάμψεις κατά τη διάρκεια των οποίων παρατηρήθηκαν  μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον ήλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι εκρήξεις ύλης και μαγνητικού πεδίου από την ατμόσφαιρα του ουράνιου σώματος προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες, όταν κατευθύνονται προς τη Γη.

«Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες της SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας».

«Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να επηρεάσουν τις υποδομές που βρίσκονται κοντά στην τροχιά της Γης ή στην επιφάνειά της», προειδοποιεί η υπηρεσία και συμπληρώνει ότι είναι πιθανό να δούμε προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, την πλοήγηση, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες.