Τα Χριστούγεννα το μάξιμουμ με εννέα άτομα στο σπίτι. Το λένε οι ειδικοί, το είπε και ο Πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη (Alpha). Θα περάσουμε δηλαδή τα Χριστούγεννα με περιορισμούς και με μέτρα προστασίας περίπου όπως το Πάσχα. Λίγα άτομα γιατί ο ιός καραδοκεί. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν. Τόνισε ότι «θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους».

Προχώρησε και σε αυτοκριτική τονίζοντας ότι «τα μέτρα δεν ακολουθήθηκαν από όλους και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Όλοι περάσαμε από μια ανεμελιά. Για να αποφύγουμε το τρίτο κύμα πρέπει να κάνουμε τα απαραίτητα», είπε. Πάντως ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε εάν ο Άγιος Βασίλης θα έχει στον σάκο του τον… ανασχηματισμό, είπε ότι θα έχει στον σάκο του εμβόλια. Όσον αφορά το άνοιγμα των εκκλησιών να περιμένετε ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον Αρχιεπίσκοπο.

***

Ο δεύτερος ναύσταθμος και το αβύθιστο αεροπλανοφόρο

Ούτε βεβαίως η πανδημία, ούτε οι τουρκικές προκλήσεις στάθηκαν ικανές να ανακόψουν τα σχέδια και τον προγραμματισμό για τη δημιουργία ενός δεύτερου ναυστάθμου στην Κρήτη. Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ετοίμασαν τα γενικά επιτελεία στην Κρήτη, είναι να τη μετατρέψει σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, αφού πέραν του ναυστάθμου, προβλέπεται και σημαντική αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου και ειδικότερα της 115 Πτέρυγας Μάχης, καθώς και η ενίσχυση και η θωράκιση των χερσαίων δυνάμεων που θα σταθμεύουν στη Μεγαλόνησο: «Πέραν του Αιγαίου, μας ενδιαφέρει και η Κρήτη προκειμένου να απλωθεί η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ΄επέκταση η ισχύς της χώρα μας στη ΝΑ Μεσόγειο», μου είπε ανώτατος στρατιωτικός.

***

Έτσι στο νέο ναύσταθμο Κρήτης, μόλις αυτός λειτουργήσει, θα ελλιμενίζονται φρεγάτες, ταχύπλοα σκάφη και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού σε μόνιμη βάση σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας για τις οποίες σφόδρα ενδιαφέρονται και οι Αμερικανοί. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Σούδα μαζί με τον Πρωθυπουργό, καθώς και την επίσκεψή τους εκείνη την ημέρα στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Το συνολικό σχέδιο που αρχίζει όπως εγκύρως με πληροφορούν, να υλοποιείται σταδιακά προβλέπει αναβάθμιση των υποδομών της Σούδας για πλήρη οργανωμένο και λειτουργικό ναύσταθμο για μόνιμη βάση πλοίων και υποβρυχίων.

***

Κάπως έτσι θεωρούν την Κρήτη και οι Αμερικανοί, με τη ναυτική και αεροπορική βάση τους στη Σούδα με το απόρρητο κρηπίδωμα Κ-14 (όπου μπορούν να δέσουν πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια), και με το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ.

***

Όταν η CIA διαψεύδει τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις έκνομες ενέργειες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν διστάζει να προωθήσει fake news. Να, πάρτε για παράδειγμα τα όσα μαξιμαλιστικά ισχυρίζεται για την ακτογραμμή της Τουρκίας, τα οποία επαναλαμβάνει σε όλες σχεδόν τις ομιλίες του. Λέει πως η Τουρκία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Κάτι που όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει πως η Ελλάδα είναι αυτή που διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος. Σύμφωνα, με το «The World Factbook» της CIA, η Ελλάδα διαθέτει ακτογραμμή (coastline) 13.676 χλμ., ενώ η Τουρκία 7.200 χλμ., κάτι που καταρρίπτει ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν.

***

Μυστικό δείπνο με δέκα πίτσες

Ας πάμε τώρα σε μερικές παρατηρήσεις που έχουν κάνει ειδικοί τις οποίες σας μεταφέρω ευθύς αμέσως: Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με τα μυστικά δείπνα (καμία σχέση με την Καινή Διαθήκη) που γίνονται κατά κόροn στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Μαζεύονται πολλά άτομα σε σπίτια και τρώνε εκεί και πίνουν και γενικά διασκεδάζουν. Και ξέρετε πώς τους ανακάλυψαν (οι ειδικοί); Από τις… πίτσες. Υπήρξαν καταγγελίες ότι κάποιοι παράγγελναν ακόμα και 10 πίτσες τη βραδιά. Μια οικογένεια ήταν αδύνατο να παραγγείλει δέκα ή περισσότερες πίτσες σε μια βραδιά.

***

Και fake SMS

Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με τα ψεύτικα SMS στο 13033. Τώρα θα πείτε υπάρχουν και ψεύτικα SMS; Και όμως υπάρχουν. Κάποιοι ανακάλυψαν μια εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνά τους με την οποία πατώντας ένα κουμπί σου δείχνει στην οθόνη ότι έστειλες και έλαβες (μισή ώρα νωρίτερα) άδεια για μετακίνηση.

***

Προβλημάτισαν οι ουρές στα εποχικά

Η τρίτη περίπτωση έχει να κάνει με τα εποχικά καταστήματα. Μία βόλτα έκαναν ορισμένα μέλη της Επιτροπής το απόγευμα της Δευτέρας για να διαπιστώσουν πόση κίνηση είχαν τα καταστήματα που πωλούν εποχικά είδη, για τα οποία δόθηκαν άδειες λειτουργίας. Και πραγματικά τρόμαξαν από τις ουρές που είδαν έξω απ΄αυτά. Σε ένα μάλιστα κατάστημα στα βόρεια προάστια η ουρά έξω ήταν στις 6.15 μ.μ. τόσο μεγάλη που μάλλον ήταν αδύνατον ο τελευταίος να προλάβαινε να ψωνίσει έως τις 8 που έκλεινε το κατάστημα.

***

Γιατί μένουν τα καταστήματα κλειστά

Τώρα, εάν θέλετε μια εξήγηση γιατί παραμένουν κλειστά τα καταστήματα λιανικής, τα κουρεία, τα κομμωτήρια κλπ., ενώ μειώνονται τα κρούσματα σας παραπέμπω στους ειδικούς. Στην πολύωρη συνεδρίαση που είχαν την Κυριακή αποφάσισαν ότι για να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου, πρέπει τα καταστήματα αυτά να μείνουν κλειστά. Για πόσο; Ουδείς ακόμα γνωρίζει, ή μάλλον θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί και άλλο ο αριθμός των κρουσμάτων. Απλώς να σας πω ότι το θέμα (για τα σχολεία) μπήκε σε ψηφοφορία. Ψήφισαν, στη συνεδρίαση της Κυριακής οι πάντες υπέρ, πλην ενός που ψήφισε λευκό.

***

Αναπνευστήρας από ελληνικά χέρια

Μια συσκευή αναπνευστήρα που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη ακόμη και στο χειρότερο σενάριο της πανδημίας έφτιαξε μία ομάδα Ελλήνων πολιτών, ήδη από τότε που ο κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα μας. Λίγους μήνες μετά, οι αναπνευστήρες «Avra 20» είναι έτοιμοι και αναμένεται να προσφερθούν στο Δημόσιο, για να αξιολογηθούν από ειδικούς. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι αναπνευστήρες μπορούν να κατασκευαστούν πολύ γρήγορα, σε χαμηλότατο κόστος και όσοι κριθούν απαραίτητη. Η είδηση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. «Μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια να βλέπεις τους Έλληνες να καινοτομούν» σχολίασε στο twitter η Μαρέβα Μητσοτάκη – Γκραμπόφσκι.

***

Όταν τα υπουργικά συμβούλια γίνονται παραμονές Πρωτοχρονιάς

Σε ετοιμότητα θέλει να έχει τους υπουργούς του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το δείχνει. Δεν είναι μόνον ότι τελευταίως κάνει συχνά υπουργικά συμβούλια, είναι ότι τους είπε ότι σκοπεύει να κάνει άλλο ένα μέσα στον Δεκέμβριο ή μάλλον πριν φύγει το 2020: Αλλά πότε άραγε; «Μπορεί να γίνει Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 ή 31 Δεκεμβρίου»; Ρώτησαν ορισμένοι αστειευόμενοι. Άλλοι τσίμπησαν άλλοι όμως όπως ο Γ. Γεραπετρίτης όχι: «Καλύτερα να κάνουμε και ένα στις 24 Δεκεμβρίου, στις παραμονές Χριστουγέννων», πρότεινε. έτσι για να μείνουν οι πάντες μέσα στις γιορτές στα γραφεία τους. Κάτι σαν επαναστατική γυμναστική υποθέτω.

***

Κοινοβουλευτική Ομάδα με τηλεδιάσκεψη

Με τηλεδιάσκεψη συνεδριάζει (Τρίτη πρωί) για άλλη μια φορά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Θέμα της συνεδρίασης η συζήτηση του Προϋπολογισμού που αρχίζει στην Ολομέλεια την Παρασκευή το πρωί και θα ψηφιστεί την προσεχή Τρίτη τα μεσάνυχτα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη συνεδρίαση της ΚΟ, θα βρίσκεται δίπλα στον Πρωθυπουργό και ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτης, ο οποίος ζήτησε από πολλούς υπουργούς είτε να μην μιλήσουν καθόλου αφήνοντας έτσι χρόνο σε βουλευτές ή εάν μιλήσουν να μιλήσουν όσο το δυνατόν λιγότερο. Έτσι θα υπάρξουν αρκετές ομιλίες βουλευτών και να θεωρήσετε ως σίγουρο το γεγονός ότι μερικοί θα εκφράσουν παράπονα ότι δεν μπορούν να «περάσουν» τροπολογίες ή ότι οι υπουργοί δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα όταν τους ζητούν..

***

Ο πρώτος βουλευτής με την άσπρη μπλούζα

Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας πήγε χθες στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας και υπέγραψε τη σύμβαση σύμφωνα με την οποία θα μετέχει ως εθελοντής γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Έγινε δηλαδή ο πρώτος βουλευτής που θα φορέσει άσπρη μπλούζα, θα εργαστεί επί 30 συνεχείς ημέρες στο νοσοκομείο (και στις ΜΕΘ- αφού είναι αναισθησιολόγος- εντατικολόγος) και θα μετέχει και στις εφημερίες του νοσοκομείου, όπως όλοι οι γιατροί. Τα βουλευτικά του καθήκοντα θα τα ασκεί εξ αποστάσεως. Θα ψηφίσει, με επιστολική ψήφο τον προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας (δεξιά) κατά την υπογραφή σύμβασης με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ για εθελοντική ένταξή του στο σύστημα υγείας.

***

Πότε κλείνει η Βουλή

Να σημειώσω ότι η Βουλή κλείνει για τις εορτές των Χριστουγέννων στις 22 Δεκεμβρίου και ανοίγει και πάλι (διατηρώντας τα αυστηρά μέτρα προστασίας) στις 11 Ιανουαρίου.