Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca πραγματοποίησαν σήμερα διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αναγγείλουν τη δημοσίευση συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων τριών κλινικών δοκιμών φάσης 3 του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2.

Στη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ήταν προσκεκλημένο ΤΟ ΒΗΜΑ, συμμετείχαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Sarah Gilbert και Andrew Pollard, ενώ την AstraZeneca εκπροσώπησαν οι Mene Pangalos και Pascal Soriot.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70,4%. Η αποτελεσματικότητα υπολογίστηκε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές από τη Βρετανία και τη Βραζιλία. Κομβικής σημασίας θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ των εμβολιασθέντων δεν παρατηρήθηκε σοβαρή νόσος ούτε ανάγκη νοσηλείας.

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, χωρίς όμως να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα δεδομένα, η ενδιάμεση ανάλυση αφορούσε εθελοντές οι οποίοι έλαβαν είτε τις δύο στάνταρ δόσεις του εμβολίου (οπότε η αποτελεσματικότητα ήταν 62,1%) ή χαμηλή δόση ακολουθούμενη από στάνταρ δόση (οπότε η αποτελεσματικότητα ανήλθε στο 90%).

Προκειμένου να μελετηθεί η ασφάλεια του εμβολίου αξιοποιήθηκαν δεδομένα από 23.000 εθελοντές από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αμερική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μόνο τρία από τα 175 περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν θεωρήθηκαν σοβαρά. Η ανεξάρτητη αρχή η οποία επιτηρούσε τις κλινικές δοκιμές έκρινε ότι το ένα από αυτά ίσως και να σχετίζονταν με το εμβόλιο (χωρίς να μπορεί να δώσει τελική απάντηση), το δεύτερο αφορούσε εθελοντή ο οποίος ελάμβανε εικονικό εμβόλιο και το τρίτο αφορούσε εθελοντή ο οποίος έλαβε το εμβόλιο και εμφάνισε υψηλό πυρετό.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο καθηγητής Andrew Pollard «ο υψηλός πυρετός εμφανίστηκε μετά την λήψη της πρώτης δόσης, θεωρείται σχετιζόμενος με το εμβόλιο, αλλά ο εθελοντής ανέρρωσε σύντομα και δεν εμφάνισε πυρετό όταν έλαβε τη δεύτερη δόση».

Σύντομα η χορήγηση

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα η καθηγήτρια Sarah Gilbert σημείωσε ότι «το εμβόλιο, είναι ασφαλές, αποτελεσματικό, μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες με χαμηλό κόστος και δεν απαιτεί αποθήκευση εν ψυχρώ» και προσέθεσε ότι το εμβόλιο βρίσκεται εν αναμονή έγκρισης και πως «ελπίζουμε όλοι ότι σύντομα θα αρχίσει η χορήγησή του».

Για την ετοιμότητα της AstraZeneca να διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεων «σε παγκόσμιο επίπεδο και χωρίς κέρδος» διαβεβαίωσε o διευθύνων σύμβουλος Pascal Soriot ενώ ο ελληνικής καταγωγής εκτελεστικός διευθυντής Sir Mene Pangalos σημείωσε ότι «η δημοσίευση των δεδομένων σε ένα ιατρικό περιοδικό (πράγμα που προϋποθέτει τον έλεγχο και την έγκρισή τους από έγκριτους επιστήμονες) είναι ένα βήμα προς την διαφάνεια η οποία είναι κοινωνικό αίτημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται προκειμένου να ληφθούν διερευνηθούν επί μέρους θέματα, όπως παραδείγματος χάριν αν το εμβόλιο είναι ασφαλές για τις εγκυμονούσες. Επίσης, αν και μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν το κανονικό εμβόλιο δεν
αναφέρθηκαν περιστατικά σοβαρής νόσου ή νοσηλείας, με μια ειδικά σχεδιασμένη μελέτη εξετάζεται αν αυτό προλαμβάνει και ασυμπτωματική νόσο.