Έντονες είναι οι αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης, αναφορικά με το ζήτημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 12 Μάϊου, καθώς και για την απόφαση της μεταβίβασης της εταιρείας στον νέο επενδυτή.

Οι εργαζόμενοι το πρωί της Παρασκευής (10/5) κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητήριού που είναι προγραμματισμένο σήμερα το απόγευμα στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος, ενάντια στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 2686/2024 με την οποία επισημοποιείται η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την απόλυσή τους στις 12 Μαΐου.

Το πανό έγραφε: «Όχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στις απολύσεις, στον μαρασμό του τόπου μας».

Σύμφωνα με το 902.gr, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γγ του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην έδρα της ΛΑΡΚΟ Αττικής και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), κατήγγειλαν σε δηλώσεις τους το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει στον δρόμο 850 οικογένειες. Ευχαρίστησαν τα Σωματεία των άλλων κλάδων για τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα τους και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους με όλες τις μορφές.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι, από χθες που διάβασαν στα ΜΜΕ ότι απολύονται, προσπαθούν να επικοινωνήσουν ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατόν καθώς κανείς από την πλευρά του υπουργείου δεν απαντά στα τηλέφωνα.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Η Κυβέρνηση σήμερα δημοσίευσε την απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ βάζοντας μπουρλότο στα σπίτια μας.

Στις 13/5  850    οικογένειες Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και 100 των εργολαβιών, συνολικά 950, πηγαίνουμε στο ταμείο Ανεργίας. Μάλιστα για τους 100 των εργολαβιών δεν προβλέπονται  ούτε τα προγράμματα Ανεργίας.

Στις 10/5 για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες και στις 13/5 για όλους τους υπόλοιπους:

Δεκάδες συνάδελφοι θα διακόψουν την προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο  σε σοβαρές ασθένειες.

Κλείνουν τα ιατρεία των οικισμών, μένουμε χωρίς ασθενοφόρα.

Εκατοντάδες φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές πρέπει να πουν στον σπιτονοικοκύρη τους, στο φροντιστήριο, στον αθλητικό σωματείο ότι δεν θα πληρωθεί το νοίκι, τα δίδακτρα, η συνδρομή. Οι τράπεζες θα χτυπούν την πόρτα και εμείς δεν θα έχουμε.

Οι οικισμοί και η ΛΑΡΥΜΝΑ έρχονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος, διακοπή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ερήμωση των χωριών μας και την εγκληματικότητα που θα δημιουργήσει η λεία της ΛΑΡΚΟ.

Όχι. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά μας.

Παίρνουμε τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια μας για να διαφυλάξουμε τις ζωές μας.

Συναγερμός, Έκτακτη Συγκέντρωση Εργαζομένων. Όλοι και όλες σήμερα 9/5 στις  21.30 στην Πύλη του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Αυτοί αποφάσισαν, εμείς δεν πειθαρχούμε.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στη μαζική απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Αυτό το έγκλημα ενάντια στο λαό της περιοχής, δεν μπορεί να περάσει.

Ο δρόμος της αντίστασης είναι ο μόνος δρόμος για όλο το λαό της Λοκρίδας. Τώρα είναι η ώρα ο αγώνας μας να είναι μαζικός, ενωτικός, ανυποχώρητος.

Διεκδικούμε να ζήσουμε στον τόπο μας, να μη χάσουμε τη δουλειά και τα σπίτια μας, να μην κυριαρχήσει η φτώχεια και ανέχεια για όλους μας, να μη μαραζώσει ο τόπος μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, κάθε άνθρωπο που σκέφτεται το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρης της περιοχής, να εκφράσει την αγωνιστική του αντίθεση στο έγκλημα της κυβέρνησης, που οδηγεί στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Όλοι στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, την Παρασκευή 10 Μάη, στις 7μμ στο Σύνταγμα και την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6μμ.

«Εξασφαλίζουμε εργασιακή ασφάλεια» λέει η κυβέρνηση

Δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου 2024, μέσω δύο στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, παρέχει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση δύο στοχευμένων προγραμμάτων, εξασφαλίζοντας την εργασιακή τους ασφάλεια. Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως επτά έτη σε δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του δημόσιου τομέα».

Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη στήριξη, μέσω ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 12 Μαΐου.

Όπως ανέφερε, «η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «τον περασμένο Μάρτιο, τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποφάσισαν την υλοποίηση δέσμης παρεμβάσεων αφενός μεν για τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αφετέρου δε για την προστασία των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών, που έχουν επιβαρυνθεί με αρκετά δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρία.

Η ΛΑΡΚΟ, η οποία τελεί υπό ειδική διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη, έχει παύσει να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες. Στο διάστημα αυτό (από το 2020), η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο, με δαπάνη που έχει ξεπεράσει, μέχρι στιγμής, τα 100 εκατ. ευρώ».

Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων

Η ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς, προβλέπει τα εξής:

Ειδικό́ πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης, προϋπολογισμού άνω των 40,416 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, αφορά όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και συμπεριλαμβάνει και όσους διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2024, ήτοι έχουν γεννηθεί́ έως και την 31η/12/1970 και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού́ δικαιώματος, λόγω γήρατος.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 320 νέων θέσεων απασχόλησης, μέσω της τοποθέτησής τους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού́ και, συγκεκριμένα, στους δήμους: Αλιάρτου, Θηβαίων, Λεβαδέων, Ορχομενού́, Χαλκιδέων, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Καστοριάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λοκρών και στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται έως επτά έτη.

Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας έως 54 ετών

Το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 19,525 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και είναι ηλικίας έως 54 ετών, ήτοι έχουν γεννηθεί́ από́ 1η/1/1971 και εφεξής.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 536 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, μέσω της τοποθέτησης τους σε φορείς του υπουργείου Υγείας, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), στον e-ΕΦΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελουμένων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται σε 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

Επίσης, οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικά́ προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με πιστοποίηση.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελουμένων (upskilling) ή/και η επανακατάρτισή τους (reskilling) σε θεματικά́ αντικείμενα σχετικά́ με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο πλαίσιο του οικείου προγράμματος και η πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

ΣΥΡΙΖΑ: Έγκλημα απαξίωσης

«Με διαδικασίες αστραπή και φωτογραφικά νομοθετήματα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να ολοκληρώσει το έγκλημα απαξίωσης και παράδοσης στους ιδιώτες, της ΛΑΡΚΟ», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Εμείς τονίζουμε εκ νέου αυτό που είπε πριν λίγους μήνες ο Στέφανος Κασσελάκης επισκεπτόμενος την μονάδα: είναι στα χέρια της κυβέρνησης να βρει δίκαιες λύσεις για το μέλλον της εταιρείας. Η χώρα μας έχει ανάγκη την επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας. Και εκατοντάδες οικογένειες έχουν ανάγκη προστασίας της δουλειάς και του μέλλοντος τους», συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμα μια φορά αδιαφορεί για την κοινωνία και εργάζεται υπέρ των συμφερόντων που εξυπηρετεί».

ΚΚΕ: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει

«Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να βάλει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων των περιοχών στους πέντε νομούς που δραστηριοποιείται η επιχείρηση. Με απόφαση της επιχειρεί να κάνει αυτό που δεν της έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τον ηρωικό αγώνα τους, να τους απολύσει για να παραδώσει την επιχείρηση «καθαρή» στον νέο «επενδυτή»» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει πολύ ακριβά το ανοσιούργημα που προσπαθεί να διαπράξει. Πρόκειται για το επόμενο βήμα ενός εγκληματικού σχεδίου που στηρίχτηκε στην πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης αυτής της – στρατηγικής σημασίας – επιχείρησης με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, σχέδιο το οποίο αντιπάλεψαν οι εργαζόμενοι αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τον ηρωικό αγώνα τους εδώ και τέσσερα χρόνια, ο οποίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να χαλάνε τα αντεργατικά εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν ακόμα πιο δυναμικά την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας με βάση τις προτάσεις των Σωματείων, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί η επιχείρηση, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Όλοι αύριο Παρασκευή στις 7μμ στο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην πλατεία Συντάγματος! Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει!».

ΜέΡΑ25: Το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είναι έγκλημα

Η ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεθοδευμένης πλήρους απαξίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και κυρίως από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΛΑΡΚΟ που είναι η μοναδική βιομηχανία που παράγει σιδηρονικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστιες προσπάθειες στήριξης και ενίσχυσης την εθνικής οικονομίας, ξεπουλήθηκε αντί πινακίου φακής σε νέο ιδιοκτήτη (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ-ADHOLDING), που επιδιώκει να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους, να την κάνει σκραπ, κερδίζοντας 500 εκατομμύρια από την ισοπέδωση της και άλλα 20δις από την αξιοποίηση του νικελίου.

Η ΛΑΡΚΟ μπορούσε και μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να αναπτύξει την παραγωγή της προς όφελος του λαού και της χώρας. Αντιθέτως η κυβέρνηση έχει σπαταλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια που συγκεντρώθηκαν από την φορολογία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του νέου ιδιοκτήτη, αφού στην μνημονιακή Ελλάδα οι ιδιώτες πληρώνονται για να αγοράσουν τον εθνικό πλούτο, δηλαδή την περιουσία του ελληνικού λαού!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική έκταση που βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ ξεπουλήθηκε αντί για 6 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή κυριολεκτικά χαρίστηκε. Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά συνολικά τους κατοίκους 5 νομών, που επηρεάζονται από την λειτουργία του εργοστασίου, αφού η εμπορική δραστηριότητα των νομών αυτών στηρίζεται στους εργαζόμενους, που κατοικούν στην περιοχή και θέλουν τώρα να τους εκδιώξουν.

Ο αγώνας τους συνεχίζεται επί 4.5 χρόνια και βασίζεται στην αλληλεγγύη της κοινωνίας!

Η ίδια αλληλεγγύη θα εκφραστεί και τώρα.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία | Μέρα 25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά εκφράζει την συμπαράσταση της στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και απαιτεί:

• Επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με αναβάθμιση και συντήρηση των υποδομών της.

• Υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων με όλους τους εργαζόμενους και με επαναφορά των προ των περικοπών αποδοχών τους.

• Επανακατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που κατακτήθηκαν με τους αγώνες τους.

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ μας αφορά όλους.

Η ΛΑΡΚΟ, η κατοχύρωση και αναβάθμιση συνολικά του παραγωγικού ιστού της χώρας είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του ελληνικού λαού.