Εν αρχή είναι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να γίνεσαι viral» επεσήμανε στην πρόσφατη ομιλία του στο Βερολίνο.

Αυτή η αναφορά του κ. Τσίπρα έχει αποδέκτη τον Στέφανο Κασσελάκη. Γιατί, για αντιπολιτική και προσπάθεια να γίνεσαι viral δύσκολα, για παράδειγμα, μπορείς να κατηγορήσεις τον Νίκο Ανδρουλάκη. Δεν μπορείς να προσάψεις τέτοια προσπάθεια ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παίζει και ο Πρωθυπουργός με πιασάρικες ατάκες και χαριτωμένες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά ένα μέτρο το κρατάει. Ο Κασσελάκης δεν δυσκολεύεται να χάσει το μέτρο. Κάποιες στιγμές δείχνει να το επιδιώκει κιόλας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται παράγοντας αντί για πολιτικές θέσεις, προσωπικά στιγμιότυπα. Πότε χάρηκε ο ίδιος, γιατί έκλαψαν οι γονείς του, πως θα γίνει ο γάμος του στην Κρήτη. Πολιτικές θέσεις δεν παράγει. Και όταν το προσπαθεί αμέσως μετά ακολουθούν οι διορθωτικές δηλώσεις. Τη μία φταίει ότι τα ελληνικά του δεν είναι καλά, την άλλη ότι παραφράστηκαν οι δηλώσεις του και την άλλη ότι δεν καταλάβαμε τι εννοούσε. Πήγε στην Αλβανία και δεν είχε να πει λέξη ούτε για τον φυλακισμένο Μπελερή ούτε και την επίσκεψη του Ράμα στην Αθήνα. Είπε ένα δεν θα σας ξεχάσω και εκεί έμεινε.

Η αναφορά σε υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά, που τόσο ντόρο προκάλεσε είναι η κορυφή του παγόβουνου μιας αχαρακτήριστης πολιτικής συμπεριφοράς. Εδω δεν έχουμε να κάνουμε μια μια εύκολη ατάκα προς κατανάλωση από τους «αγανακτισμένους» του 2024. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Γιατί επαναφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στο γήπεδο των διχαστικών χαρακτηρισμών και των ακραίων τόνων αντιπαράθεσης. Τα έχουμε πληρώσει ακριβά όλα αυτά. Δεν γνωρίζει την πρόσφατη ιστορία της χώρας, ο κ. Κασσελάκης;

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι ο μόνος που φαίνεται να δυσφορεί από την εικόνα που παρουσιάζει ο, υποτίθεται, αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο. Η έκρηξη του Κώστα Ζαχαριάδη, ενός πολιτικού χαμηλών τόνων, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο παρασκήνιο. Ο κ. Ζαχαριάδης, άδειασε μεγαλοπρεπώς τη νέα μεταγραφή του κ. Κασσελάκη, τον Άρη Σπηλιωτόπουλο που προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να δικαιολογήσει την ρήση για τους υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά.  Η παρουσία του ως, επί της ουσίας, εκπροσώπου Τύπου του κ. Κασσελάκη ξένισε και προκάλεσε γκρίνιες πολλές.

Ο κ. Ζαχαριάδης, δεν είναι ο μόνος που «έμεινε παγωτό» ακούγοντας τα όσα απίστευτα ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Είναι ο πρώτος που βγήκε στα κάγκελα.  Και βγήκε στα κάγκελα φροντίζοντας να στείλει μήνυμα  με αποδέκτες  και τους νέους σωματοφύλακες του αρχηγού (Οικονόμου, Αντώναρος) που ζητούν διαγραφές  στελεχών που θέτουν υποσημειώσεις στα όσα λέει και πράτει ο κ. Κασσελάκης. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για όσους είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, επικρατεί κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας. Κυρίως στις τάξεις των στελεχών που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να εξαντλείται στην εικόνα και στα TikTok με πρωταγωνιστές, συμπαθητικά σκυλάκια.

Όμως, το μήνυμα του Κασσελάκη είναι ξεκάθαρο και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Το μαγαζί (ΣΥΡΙΖΑ) λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση και πιθανολογείται, βάσιμα, ότι στο εγγύς μέλλον θα λειτουργήσει και με άλλο όνομα. Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα έχει πεθάνει. Πέθανε στο συνέδριο όταν ο κ. Κασσελάκης αντιμετώπισε επιτυχώς την αμφισβήτηση της «παλιάς φρουράς» Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, του Στέφανου Κασσελάκη, παρομοιάζεται, με ένα πολιτικό σούπερ μάρκετ που όμως είναι αμφίβολο αν θέλει να έχει στα ράφια του τα παραδοσιακά αριστερά προϊόντα που το επιτελείο του νέου αρχηγού θεωρεί ότι έχουν λήξει.

Η ανακωχή μετά το συνέδριο τηρείται. Αλλά, όπως όλα δείχνουν έχει ημερομηνία λήξης τις 9 Ιουνίου. Αν η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερη των ποσοστών που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις θα τεθεί και πάλι, από την καλούμενη «παλιά φρουρά» θέμα φυσιογνωμίας και ορίων λειτουργίας του αρχηγού. Αν το αποτέλεσμα δικαιώσει τις προσδοκίες του κ. Κασσελάκη η «παλιά φρουρά» φρουρά θα έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάει στην πόρτα της εξόδου από μόνη της. Η δεύτερη είναι να περιμένει να τους τη δείξει το χέρι του προέδρου. Ίσως και το χέρι του Αντώναρου.