Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης ενός φόρουμ για τη συνεχή βελτίωση του πλαισίου και των πρακτικών στην υπεράκτια ασφάλεια της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και πρακτικών, ανέλαβε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Στο πρώτο «Mediterranean Offshore Authorities Forum» συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών για την υπεράκτια ασφάλεια των μεσογειακών χωρών (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία και Πορτογαλία), καθώς και του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, του υπουργείου Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και της Κροατικής Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, κ. Αριστοφάνη Στεφάτο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για τη διευκόλυνση του διαλόγου, τη συζήτηση για τις εξελίξεις σε τεχνικό επίπεδο στα κράτη μέλη και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών. «Καθώς η Ευρώπη χαράσσει την πορεία της στο μέλλον, η προσβασιμότητα σε ενεργειακούς πόρους όπως το φυσικό αέριο, το οποίο αναγνωρίζεται ως μεταβατικό καύσιμο, αποκτά κρίσιμη σημασία. Η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών εξυπηρετεί το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Σήμερα, σε περιόδους που η βιομηχανία αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις, είναι η ευκαιρία μας – αν όχι υποχρέωση – να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε ακόμη πιο δυναμικά για τον κοινό στόχο της ανάπτυξης του τομέα ακολουθώντας τα υψηλότερα πρότυπα. Υπάρχει μια κληρονομιά γνώσης και εμπειρίας στον τομέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη βιομηχανία σε πολλούς άλλους τομείς», σημείωσε ο κ. Στεφάτος.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, επεσήμανε ότι ο  διάλογος και η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης ήταν και είναι η κινητήριος δύναμη για την πρόοδο και την εξέλιξη.  «Η ανεύρεση ενός κοινού τόπου επικοινωνίας μεταξύ κρατών για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και την επίτευξη κοινών στόχων αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας. Η τεχνική εμπειρία και εξειδίκευση που έχει αποκτήσει και εξακολουθεί να αποκτά με τον τρόπο αυτό η ΕΔΕΥ την κατατάσσουν στους οργανισμούς εκείνους που θα συνδράμουν στην εξέλιξη νέων ενεργειακών έργων και υποδομών στην Ελλάδα αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα μπορέσει επίσης να εξάγει αυτή την τεχνογνωσία στις γειτονικές μας χώρες σε παρόμοιες προσπάθειες».

Η ΕΔΕΥ ιδρύθηκε το 2011.  Είναι η κρατική εταιρεία η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα ως οικονομική οντότητα ιδιωτικού τομέα και διαχειρίζεται τα εθνικά συμφέροντα στον τομέα της έρευνας, παραγωγής και υποδομών υδρογονανθράκων (upstream midstream).