Με σημαντικά αργούς ρυθμούς εξελίσσεται η κρίσιμη πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες όπου υπάρχει μείωση της τάξης του 69 – 72% σε διάστημα περίπου 28-38 ημερών μετά την κορύφωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων.

Αυτό προκύπτει από αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα» που περιλαμβάνει την ημερομηνία που ελήφθησαν τα μέτρα, την ημερομηνία που υπήρξε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων φορέων και ξεκίνησε η «κάμψη» της καμπύλης των κρουσμάτων και την μείωση που παρατηρείται μέχρι τα τελευταία 24ωρα.

Σε μία κρίσιμη καταγραφή και σύγκριση των πορειών των νέων διαγνώσεων σε χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί από το «δεύτερο κύμα» του Covid-19 προκειμένου ίσως να διαφανεί τι μπορεί να συμβεί στην χώρα μας, με αυτή την κρίσιμη παράμετρο της πανδημίας.

Οι ελληνικές ιδιομορφίες

Με την Ελλάδα να έχει πολλές ιδιομορφίες και διαφοροποιήσεις σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθότι υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις στα κρούσματα και επανακάμψεις του αριθμού των νέων φορέων στη διάρκεια της πτωτικής πορείας που δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες.

Κάτι που οφείλεται πιθανόν στη μη τήρηση μεγάλου τμήματος των περιοριστικών μέτρων, ενώ έχει εκφρασθεί η άποψη ότι ίσως η πιο γρήγορη πτώση των κρουσμάτων να υπάρξει σε λίγα 24ωρα.

Γαλλία

Στη Γαλλία λοιπόν, που ελήφθησαν μέτρα σε δύο χρονικές φάσεις (η πρώτη στις 17 Οκτωβρίου με περιορισμό της νυκτερινής κυκλοφορίας κι άλλους περιορισμούς, η άλλη στις 28 Οκτωβρίου με γενική καραντίνα αλλά με ανοικτά σχολεία) η υποχώρηση άρχισε να παρατηρείται στις 6 Νοεμβρίου. Δηλαδή περίπου 21 ημέρες μετά τα πρώτα μέτρα. Πλέον η μείωση των κρουσμάτων 27 ημέρες μετά την κορύφωση είναι της τάξης του 72%.

Ισπανία

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ισπανία όπου τα πρώτα σημαντικά περιοριστικά μέτρα υπήρξαν την 1ηΟκτωβρίου κι ακολούθησαν τοπικά lockdown στις 25 Οκτωβρίου.

Η αρχή της συρρίκνωσης υπήρξε στις 27 Οκτωβρίου κι η χώρα αυτή που παρουσίασε έξαρση στο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας με σημαντική διάφορά φάσης από την χώρα μας είναι πλέον σε σταθερή κάθοδο των αριθμού των νέων διαγνώσεων της ταξης περίπου του 69%. Όμως οι θάνατοι παραμένουν πολλοί με 200-400 σε καθημερινή βάση λόγω του τεράστιου αιθμού νοσούντων που είχαν προηγηθεί.

Μ. Βρετανία

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στη Μ. Βρετανία όπου και πάλι υπήρξαν αρκετά περιοριστικά μέτρα όμοια με αυτά της χώρα μας που ανακοινώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου.

Ανοικτά παρέμειναν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και κολέγια και οι παιδικοί σταθμοί, καθώς και οι υπαίθριες παιδικές χαρές, ενώ επιτρέπονται οι οικοδομικές εργασίες, καθώς και η λειτουργία αγροκτημάτων, δικαστηρίων και του κοινοβουλίου.

Η κορύφωση υπήρξε στις 12 Νοεμβρίου – την ίδια μέρα και στη χώρα μας- όμως η καθοδική τάση των νέων νοσούντων ήταν πιο σταθερή και φθάνει σήμερα στο 50%.

Στη χώρα μας που κήρυξε καραντίνα στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες στις 3 Νοεμβρίου και ολική στις 7 Νοεμβρίου παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στις 12 Νοεμβρίου με 3.316 εγχώριους φορείς.

Όμως για πολλές ημέρες διατηρήθηκε σε αυτά τα επίπεδα χωρίς ουσιαστική πορεία μείωσης κι είναι ενδεικτικό ότι στις 18-20 Νοεμβρίου (σ.σ. δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα) τα κρούσματα ήταν άνω των 3.100.

Όμως, ακόμη και προ τριημέρου παρουσιάσθηκε ανάκαμψη του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε εναλλαγές που προβληματίζουν τους επιστήμονες.