Η συντηρητική προσέγγιση του ζητήματος της άρσης των μέτρων φαίνεται ότι προκρίνεται από το κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο, καθώς δεν υπάρχουν  δεδομένα που να επιτρέπουν κάτι διαφορετικό.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, όμως εν όψει αυτών συνεχίζεται μία ανούσια και εν πολλοίς ενοχλητική συζήτηση.

Ενώ φαίνεται ότι σχολεία και πολλές άλλες δραστηριότητες θα παραμείνουν κλειστές, με το αιτιολογικό της κινητικότητας του πληθυσμού, από κάποια μέσα εξακολουθεί να πυροδοτείται μία κουβέντα που αφορά το λιανεμπόριο.

Αν θα ανοίξει εν όψει Χριστουγέννων, για πόσο θα ανοίξει, με ποιον τρόπο κλπ.

Πιθανώς η κυβέρνηση να έχει λάβει την απόφαση και να καθυστερεί απλώς η ανακοίνωσή της.

Όμως η ουσία είναι μία και απλή. Το λιανεμπόριο δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανοίξει. Αν συμβεί αυτό, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι και αύξηση κροσυμάτων θα υπάρξει και η προσπάθεια θα υπονομευτεί σε αυτό το κρίσιμο σημείο.

Αρκεί κανείς να σχηματίσει την εικόνα: Ανακοινώνεται μία, περιορισμένη έστω, επαναλειτουργία των καταστημάτων. Η εικόνα των εμπορικών δρόμων των πόλεων θα είναι εφιαλτική. Ας φανταστεί κανείς την Ερμού υπό αυτές τις συνθήκες…

Στο σημείο που βρισκόμαστε, η αποφασιστικότητα και η ευθικρισία των αρμοδίων είναι οι κρισιμότερες παράμετροι.

Πρέπει να μην διστάσουν στην λήψη αποφάσεων, να μην καθυστερήσουν και να τις συνοδεύσουν με ικανοποιητικά μέτρα στήριξης των πληττόμενων επαγγελματικών κατηγοριών και δραστηριοτήτων. Αν συμβεί αυτό και συνδυαστούν οι ενέργειες, ούτως ή άλλως θα μιλούμε για μερικές εβδομάδες και τα μέτρα στήριξης δεν θα είναι και τόσο δραματικά για το δημοσιονομικό σκέλος.

Παράλληλα, μπορούν να γίνουν στοχευμένες ενέργειες στήριξης. Για παράδειγμα, τα μεγάλα καταστήματα ή όσα διαθέτουν   e-shop, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την κρατική βοήθεια. Τα μικρά του λιανεμπορίου και οι εργαζόμενοί τους να στηριχθούν και μάλιστα ικανοποιητικά.

Το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε είναι κομβικό. Οι αποφάσεις πολύ πιο δύσκολες από της προηγούμενης άνοιξης και το κοινωνικό περιβάλλον πολύ διαφορετικό.

Τώρα είναι η στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας για όλους και οι πάντες θα κριθούν με βάση ένα και κύριο κριτήριο: την υπευθυνότητα που θα επιδείξουν.