Η πανδημία του κορωνοϊού κυριαρχεί και επισκιάζει τα πάντα, λένε οι κυβερνώντες, και δεν έχουν άδικο. Ο φόβος και η αγωνία για τη ζωή δεν αφήνουν χώρο σε κανέναν και σε τίποτε. Ιδιαιτέρως μετά την έξαρση των δύο τελευταίων εβδομάδων όλα περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Κατόπιν αυτών ευλόγως αναζητήσαμε τους λόγους που ξέφυγε η κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα και το πανδημικό κύμα απειλεί πλέον όλη τη χώρα. Απευθυνθήκαμε σε μακεδόνες φίλους και γνωστούς, οι οποίοι χωρίς δισταγμό μας εξήγησαν ότι η Θεσσαλονίκη είναι πλέον ανοιχτό μητροπολιτικό κέντρο, που δέχεται επισκέπτες από παντού. Οι αποστάσεις είναι μικρές, σε μια ώρα μπορείς φθάσεις εύκολα από τις γύρω πόλεις, είτε για διασκέδαση, είτε για δουλειές.

Και το αντίστροφο επίσης. Πολλοί Θεσσαλονικείς εργάζονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και κινούνται καθημερινά προς τη Βέροια, τη Νάουσα, την Εδεσσα, την Κατερίνη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, την Αριδαία και αλλού όπου είναι εγκατεστημένες πάμπολλες βιομηχανικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η πόλη είναι ζωντανή, διατηρεί περίπου 6.000 βάσεις εστίασης και μαζί ενθουσιώδη νεανικό και απολύτως κινητικό πληθυσμό. Περιττό να πούμε επίσης ότι αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όλα τα Βαλκάνια. Με άλλα λόγια, η κινητικότητα περισσεύει στην πόλη και αρκούσαν λίγες μέρες χαλάρωσης για να μεταβληθεί όλη η ζώνη σε βάση της πανδημίας.

Η Λάρισα

Ανάλογα χαρακτηριστικά έχει και η Λάρισα. Και αυτή έχει εξελιχθεί στο πιο ανεπτυγμένο αστικό κέντρο του θεσσαλικού κάμπου, δεχόμενη σχεδόν καθημερινά πάνω από 200.000 επισκέπτες. Και εκεί η κινητικότητα είναι μεγάλη, αυτοτροφοδοτούμενη από τον φοιτητόκοσμο και τις πολλές μονάδες εστίασης που έχουν βρει πρόσφορο περιβάλλον ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται «καφεδούπολη», ένα κέντρο που προσελκύει επισκέπτες από τον Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Κατερίνη και από τη Λαμία ακόμη. Η συνάφεια και η συνάντηση πολιτών είναι λοιπόν δεδομένες και ικανές να ανοίξουν ρωγμές εισβολής του κορωνοϊού. Ολοι γνώριζαν τα ιδιοχαρακτηριστικά των δύο περιοχών, αλλά προφανέστατα ολιγώρησαν. Και τρέχουμε όλοι μαζί, με την ελπίδα να μην περάσει η πανδημία το ανάχωμα της Στερεάς και μετατρέψει την Αθήνα σε ένα ελληνικό Μπέργκαμο.

Mάχη συμβόλων

Παρά ταύτα, ωστόσο, δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να αυτοσυγκρατηθούν τη μέρα μνήμης της επετείου του Πολυτεχνείου. Προτίμησαν να δώσουν μια μάχη συμβόλων και συμβολισμών παραβιάζοντας τους κανόνες αποφυγής των συναθροίσεων. Στήθηκαν απέναντι στις κάπως ιεραποστολικού τύπου απαγορεύσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και έδρασαν σχεδόν ως άλλοι θρησκόληπτοι. Είχαν προηγηθεί επαφές και συνεννοήσεις ώστε να γίνουν ανεκτές κάποιες ελεγχόμενες εκδηλώσεις όπου θα τηρούνταν τα μέτρα κατά κορωνοϊού, αλλά τα στελέχη του ΚΚΕ δεν αρκέστηκαν σε αυτές.

Κατά τα φαινόμενα, τήρησαν το πρωί τα συμφωνηθέντα με τον Χρυσοχοΐδη επιχειρώντας μια βορειοκορεατικής έμπνευσης επίδειξη, αλλά το απόγευμα την έσπασαν παραπλανώντας τις αρχές με αποστολή sms για επισκέψεις στα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας που γειτνιάζουν με την αμερικανική πρεσβεία. Ετσι ξαφνικά βρέθηκαν μερικές εκατοντάδες μαζεμένοι κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, λίγα μέτρα από τον ετήσιο προορισμό των διαδηλωτών στις 17 Νοεμβρίου. Κάπως έτσι βρέθηκαν απέναντι οι «ιεραπόστολοι» της τάξης και οι «θρησκόληπτοι» του κόμματος. Το τι επακολούθησε όλοι το γνωρίζουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως υπήρξε πιο νομιμόφρων, δεν εξέθεσε ούτε εξετέθη, παρά αξιοποίησε την όποια σύγκρουση των άλλων για να κατατροπώσει τον «μεγάλο εχθρό».

Η μάχη του Αρχιεπισκόπου

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ευαγγελισμού εξακολουθεί να βρίσκεται ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμος. Είναι σε καλή διάθεση, ανταποκρίνεται πλήρως στην ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα που του παρέχεται και αδημονεί, όπως λέει στο υγειονομικό προσωπικό της ΜΑΦ, να πάρει γρήγορα εξιτήριο για να ολοκληρώσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Χριστιανική Βοιωτία». Και βεβαίως να μεταβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στο ησυχαστήριό του στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων με θέα τον Κορινθιακό.

Ο Μακαριότατος είναι ίσως ο μοναδικός ασθενής με CΟVID-19 που δεν είναι μόνος του στη ΜΑΦ. Μαζί του είναι και ο Βλάσης Καρανικόλας, ο πιστός οδηγός του, ο οποίος να σημειώσω δεν έχει απολύτως τίποτα, αλλά βρίσκεται εκεί ως εθελοντής. Του παραχώρησαν ένα κρεβάτι δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο για ό,τι χρειαστεί. Μόνον που είναι ντυμένος σαν… αστροναύτης με την προστατευτική στολή που του έχουν δώσει.

Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου είναι σταθερή, όπως με διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, που βρίσκεται συνεχώς κοντά του. Κάποια στιγμή, το απόγευμα της Παρασκευής, ανέβασε πυρετό και γινόταν προσπάθεια να σταθεροποιήσουν και πάλι τη θερμοκρασία του.

Τα fake news

Εκείνο που εξόργισε τους δικούς του ανθρώπους είναι τα διάφορα fake news που κάποιοι διοχετεύουν στα ΜΜΕ. Οτι δήθεν μεταφέρουν άρον-άρον από την Αμερική το φάρμακο που χορήγησαν στον Τραμπ για να βελτιώσουν την υγεία του και να εξέλθει από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες. Οπως με βεβαιώνει η κυρία Κοτανίδου, τέτοιο πράγμα δεν έγινε ούτε πρόκειται να συμβεί και ότι στον Αρχιεπίσκοπο χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Στο ίδιο νοσοκομείο αλλά στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Η υγεία του οποίου βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, όπως μου λένε οι θεράποντες γιατροί του. Εάν συνεχίσει έτσι και δεν υπάρχει καμία επιπλοκή, τότε ίσως σε λίγες ημέρες να έχουμε ευχάριστα νέα.

Οι ευρωπαίοι «τραμπιστές»

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, η Ουγγαρία και η Πολωνία, με τη συνδρομή της Σλοβενίας, μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης για τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης. Αιτία είναι ο μηχανισμός επιτήρησης του κράτους δικαίου, τον οποίο η υπόλοιπη Ευρώπη θέλει να προσκολλήσει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που η Ουγγαρία ή η Πολωνία επιχειρούν μέσω της νομοθεσίας να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη και να ελέγξουν τα ΜΜΕ, θα χάνουν κονδύλια από το Ταμείο.

Η κόντρα επεκτάθηκε και στο υγειονομικό επίπεδο, καθώς η Κομισιόν προειδοποίησε τη Βουδαπέστη να μην αγοράσει το αμφιλεγόμενο ρωσικό εμβόλιο για να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία των εμβολίων που αναμένεται να εγκρίνει σύντομα η ΕΕ. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αντιδραστική αυτή συμπεριφορά βασίζεται στο ότι οι υπερσυντηρητικοί δεξιοί κύκλοι της ΕΕ έχασαν το «σιωπηρό ιδεολογικό στήριγμα» της κυβέρνησης Τραμπ μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Ούγγρος Ορμπαν και ο Σλοβένος Γιάνσα προκαλούν ενδοοικογενειακή κρίση και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο δυσκολεύεται πλέον να συμβιώσει με τους ευρωπαίους τραμπιστές.

Θερμή υποδοχή στο Αμπου Ντάμπι

Με 31 βαθμούς Κελσίου και πνιγηρή υγρασία υποδέχθηκε το Αμπου Ντάμπι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το κλιμάκιο των υπουργών που τον συνόδευαν – αποτελούμενο από τον Νίκο Δένδια, τον Αδωνι Γεωργιάδη, τον Κώστα Φραγκογιάννη, τη διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Θάνο Ντόκο. Θερμότερη όμως ήταν η υποδοχή στο παλάτι που τους επιφύλαξε ο διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν.

Η προγραμματισμένη συνάντηση της μιας ώρας διήρκεσε δύο ώρες, προς μεγάλη έκπληξη της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν έμαθαν ότι εξαιτίας τους καθυστέρησαν οι επόμενες συναντήσεις του διαδόχου με τους βασιλείς της Ιορδανίας και του Μπαχρέιν. Οι δύο συμφωνίες που υπογράφηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ ικανοποίησαν τόσο την πρωθυπουργική αποστολή, ώστε τα μέλη της λησμόνησαν τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στα υπερπολυτελή δωμάτια του Emirates Palace Hotel – «χρυσή φυλακή» τα χαρακτήρισε μέλος της αποστολής – κατά την παραμονή της μετάβασής τους στο παλάτι, λόγω των αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό.

ΝΔ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Aντάρτικο

Στο «αντάρτικο» βγήκε τις τελευταίες ημέρες ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έλαβε νωρίτερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη. Οι παρεμβάσεις του προκαλούν την αντίδραση άλλων παραγόντων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πάσχιζαν να επιβληθούν εγκαίρως μέτρα ενώ ο περιφερειάρχης αγωνιούσε μόνο για την ευημερία της τοπικής οικονομίας. Οχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, η Περιφέρεια από την 1η Ιουλίου μέχρι τώρα επέβαλε 10 πρόστιμα, ύψους 1.500 ευρώ, για τους ελέγχους που έκανε.

Το ίδιο διάστημα τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επέβαλαν πρόστιμα ύψους 75.000 ευρώ. Επειδή εκτιμάται ότι το μείγμα κακώς εννοούμενης αλληλεγγύης, χαλαρότητας και διαφθοράς δεν βοηθά τη Θεσσαλονίκη να ανακάμψει, τις προσεχείς ημέρες θα εγκατασταθεί στην πόλη κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. από την Αθήνα και θα δημιουργηθεί επιχειρησιακό κέντρο του ΕΚΑΒ ώστε όλες οι απαιτούμενες ενέργειες να γίνονται επί τόπου.