Είτε βραστά, είτε τηγανιτά, είτε ομελέτα τα αβγά αποτελούν μια άκρως αγαπητή τροφή παγκοσμίως – για πρωινό και όχι μόνο καθώς «κρύβονται» και σε πλήθος άλλων αλμυρών αλλά και γλυκών τροφίμων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, είναι άκρως σημαντικό να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωση αβγών αφού τα πολλά αβγά αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

Μακροχρόνια μελέτη

Η μακροχρόνια αυτή μελέτη – διήρκεσε από το 1991 ως το 2009 – που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και το Πανεπιστήμιο του Κατάρ, είναι η πρώτη που διερευνά την κατανάλωση αβγών σε ένα μεγάλο δείγμα κινέζων ενηλίκων. Συγκεκριμένα περιελήφθησαν 8.545 ενήλικοι με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγάλη μελέτη China Health and Nutrition Survey.

50 γραμμάρια αβγού, αύξηση του διαβήτη κατά 60%

Με βάση τα ευρήματα, τα άτομα που κατανάλωναν σε τακτική βάση ένα ή περισσότερα αβγά την ημέρα (ποσότητα αντίστοιχη με 50 γραμμάρια) αντιμετώπιζαν αύξηση του κινδύνου για διαβήτη κατά 60%.

Οπως ανέφερε η δρ Μινγκ Λι, επιδημιολόγος και ειδικός στη δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, η αύξηση των ποσοστών του διαβήτη αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στην Κίνα όπου παρατηρείται «δυτικοποίηση» της παραδοσιακής κινεζικής διατροφής με σοβαρή επίδραση στην υγεία του πληθυσμού. «Η διατροφή αποτελεί έναν γνωστό και τροποποιήσιμο παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Ετσι η κατανόηση του εύρους των διατροφικών παραγόντων που πιθανώς επιδρούν στην ολοένα αυξανόμενη συχνότητα εφάνισης της νόσου είναι σημαντική» σημείωσε η ερευνήτρια και προσέθεσε ότι στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται σταθερά η

κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών ενώ παράλληλα μεταξύ του 1991 και του 2009 ο αριθμός αβγών που καταναλώνεται από τον πληθυσμό έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι η μέση ημερήσια κατανάλωση αβγών στην Κίνα ανέβηκε από 16 γραμμάρια μεταξύ του 1991-1993 σε 26 γραμμάρια το 2000-2004 και σε 31 γραμμάρια το 2009.

33,65 γραμμάρια αβγού η μέση ημερήσια κατανάλωση στην Ευρώπη

Κατά την ίδια περίοδο η μέση κατανάλωση αβγών έφθανε στα 33,65 γραμμάρια ημερησίως στην Ευρώπη, στα 28,43 γραμμάρια στην Αμερική, στα 20,56 γραμμάρια στην Ασία, στα 18,20 γραμμάρια στην Ωκεανία και στα 5,93 γραμμάρια στην Αφρική – ο μέσος όρος σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 21,45 γραμμάρια ημερησίως.

38 γραμμάρια ημερησίως, αύξηση κινδύνου για διαβήτη κατά 25%

Η δρ Λι τόνισε πως παρότι η σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αβγών και του διαβήτη αποτελεί συχνά «πεδίο αντιπαράθεσης λαμπρό», η νέα μελέτη είχε ως στόχο να καταγράψει τη μακροπρόθεσμη κατανάλωση αβγών και τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτης όπως αυτός προσδιορίζεται από τα επίπεδα του σακχάρου νηστείας. «Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν ότι όσο υψηλότερη ήταν η μακροπρόθεσμη κατανάλωση αβγών – μεγαλύτερη από 38 γραμμάρια ημερησίως – τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος διαβήτη –έφθανε σε περίπου 25%. Επιπροσθέτως οι ενήλικοι που κατανάλωναν σε τακτική βάση πολλά αβγά (άνω των 50 γραμμαρίων την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα αβγό) είχαν αυξημένο κατά 60% κίνδυνο για διαβήτη». Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος φάνηκε να είναι υψηλότερος για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.

Στόχος οι σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες στον πληθυσμό

Κατά την ερευνήτρια, απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανή αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβγών και της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. «Αν θέλουμε να νικήσουμε τον διαβήτη απαιτείται μια πολύπλευρη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει έρευνα αλλά και σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πληροφόρηση και την καθοδήγηση του κοινού. Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα βήμα προς τον μακροπρόθεσμο στόχο».