Για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Δολοφονίες που άλλαξαν την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας.

Από τον Ιούλιο Καίσαρα μέχρι τον Φερδινάνδο των Αψβούργων και από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον Κένεντι, μέχρι τον Αλντο Μόρο.

Τεκμηριωμένα στοιχεία, από έγκριτους μελετητές, ζωντανεύουν εγκλήματα, που έγιναν με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Αυτή την εβδομάδα

Φραγκίσκος Φερδινάνδος των Αψβούργων.

Η δολοφονία του Αρχιδούκα της Αυστρίας, στο Σαράγεβο,

που οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα πολιτικά κίνητρα, οι δράστες και το χρονικό της δολοφονίας

που άλλαξε για πάντα την Ευρώπη.

Επαρκής κατανόηση της διεθνούς ιστορίας, ιδίως στις πιο ταραγμένες εποχές της, δεν είναι εφικτή χωρίς τη γνώση μίας από τις πιο σκοτεινές όψεις της: των πολιτικών δολοφονιών που καθόρισαν, πολλές φορές, την πορεία της. Τέτοιες δολοφονίες έγιναν αμέτρητες από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και τις ημέρες μας. Οι πολιτικές δολοφονίες υπήρξαν, ιδίως στο παρελθόν, ένας από τους πιο συνήθεις τρόπους κατάκτησης της εξουσίας. Η παγκόσμια ιστορία βρίθει από εγκλήματα που έγιναν εις βάρος ηγετών, πολιτικών και κοινωνικών, από σφετεριστές που ήθελαν με κάθε τρόπο να αρπάξουν την εξουσία, από τρομοκράτες ή φανατικούς που ήθελαν να γκρεμίσουν πρόσωπα και καθεστώτα, αλλά και από μηχανισμούς που στόχο είχαν να φιμώσουν για πάντα «επικίνδυνες» φωνές αντιπάλων τους. Είναι τα εγκλήματα που τελικά άλλαξαν τον ρου της ιστορίας. Και αυτό ανεξάρτητα από τη νομική, πολιτική και ηθική καταδίκη των δολοφόνων, άσχετα από το κατά πόσο αυτές οι δολοφονίες τελικά διαλευκάνθηκαν ή όχι.

Ανεξάρτητα από εποχές, από πολιτεύματα, από θρησκείες, από πλούτο, από τόπο και από χρόνο, δεν υπήρξε, σημαντική ειδικά, χώρα που να μη γνώρισε τέτοιου είδους εγκλήματα. Ποτισμένα από το μίσος που γεννούν σε κάποιους το ακαταμάχητο ελιξίριο της εξουσίας αλλά και η μανία της μισαλλοδοξίας. Οσο και

αν κάθε μία δολοφονία διαφέρει από άλλες ως προς το ιδεολογικό της στίγμα, τις μεθόδους, τις ειδικές συνθήκες και τις επιπτώσεις που είχε στη στιγμή και στον τόπο που έγινε, όλες τους έχουν κοινό παρονομαστή την απαράλλακτη σκοτεινή γοητεία που ασκεί η ισχύς στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Δεν θα έμοιαζε παράλογο να σκεφτεί κανείς ότι η Πρόοδος της Δημοκρατίας, η περιστολή των εσωτερικών συγκρούσεων και η ωρίμανση των κοινωνιών, ειδικά της Δύσης, μέσα από τη σταδιακή εξέλιξή τους, θα μπορούσαν να είχαν εξαλείψει το φαινόμενο. Ομως, κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη. Ο ευρωπαϊκός αλλά και ο αμερικανικός 20ός αιώνας είναι γεμάτοι από πολιτικές δολοφονίες τόσο στον προπολεμικό όσο και στον μεταπολεμικό κόσμο. Και αυτό ακόμα και σε χώρες που το επίπεδο της πολιτικής τους οργάνωσης υπήρξε, και παραμένει μέχρι σήμερα, υψηλό: από τον Τζον Κένεντι μέχρι τον Ούλοφ Πάλμε, τέτοια χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν άφθονα.

«Το Βήμα» προσφέρει στους αναγνώστες του, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μια μοναδική σειρά με τις σημαντικότερες πολιτικές δολοφονίες όλων των εποχών και την επίδρασή τους. Ερευνες σε βάθος και στοιχεία ζωντανεύουν τα εγκλήματα που συντάραξαν χώρες και εποχές και προκάλεσαν συχνά τεκτονικές επιπτώσεις. Αυτά καταγράφονται και αναλύονται εδώ με τον πιο άρτιο, πολυδιάστατο και έγκυρο τρόπο. Ο αναγνώστης των συναρπαστικών αυτών βιβλίων βλέπει να ξετυλίγονται στις σελίδες τους στιγμή προς στιγμή οι πιο σκοτεινές περιπέτειες από τις οποίες πέρασαν ολόκληρα έθνη. Και όχι μόνον έθνη: κάποιες από αυτές τις δολοφονίες πυροδότησαν έως και μεγάλους, πρωτοφανείς πολέμους, όπως έγινε με τον Αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο των Αψβούργων, που η εκτέλεσή του το 1914 στο Σαράγεβο οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φραγκίσκος Φερδινάνδος των Αψβούργων:

Στις 28 Ιουνίου του 1914 δολοφονείται ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος των Αψβούργων.

Η πολιτική δολοφονία που, ενώ άφησε αδιάφορη τη δυναστεία των Αψβούργων-Έστε και την αυστριακή κοινή γνώμη, αποτέλεσε το έναυσμα για το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι συνέπειες του οποίου υπήρξαν αδιανόητα ολέθριες για όλη την ανθρωπότητα. Μια δολοφονία που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από μια δράκα Σέρβων εθνικιστών, η επιχειρησιακή δυνατότητα των οποίων ήταν απίστευτα περιορισμένη. Ωστόσο, εξαιτίας μία σειράς ατυχών συμπτώσεων, ανικανότητας των αρχών να παράσχουν ασφάλεια και του απαράμιλλου θάρρους με το οποίο ήταν προικισμένος ο αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος, γι’ αυτούς και για άλλους λόγους συντελέστηκε η πιο περίεργη αλλά και πιο καθοριστική για τις μελλοντικές εξελίξεις δολοφονία.

Ακόμη

Ζωγραφική για παιδιά και ενηλίκους

Χρωματίστε εντυπωσιακά σχέδια,

περάστε ατελείωτες ώρες ψυχικής ηρεμίας και ψυχαγωγίας

και καταπολεμήστε το στρες!

Μαζί

Hαrper’s Bazaar

Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο

Η υπεροχή της δυναμικής σιλουέτας.

Τα πανοφώρια της σεζόν και πώς θα τα φορέσετε

Ρολόγια με το άγγιγμα της μόδας

Η Τζίλιαν Άντερσον μιλάει για την εμπειρία του να υποδύεσαι τη Μάργκαρετ Θάτσερ

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: 
«Φερδινάνδος των Αψβούργων»: €1,75 και «Αntistress»: €0,50