Ακολουθώντας πιστά το πλάνο που έχει ήδη προαναγγείλει σχετικά με τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία εξέδωσε σήμερα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, νέα ναυτική αγγελία (πρόκειται για τη NAVTEX υπ’ αριθμόν 1404/20, την οποία εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας) με την οποία οι έρευνες του τουρκικού σκάφους παρατείνονται ως και τα μεσάνυχτα της 23ης Νοεμβρίου.

Όπως φαίνεται και στον χάρτη της νέας τουρκικής NAVTEX (με μαύρο χρώμα), η Άγκυρα έχει… κόψει άλλη μία «φέτα» περιοχής που εισέρχεται – σαν τη μύτη ενός βέλους – μεταξύ των ανατολικών ακτών της Ρόδου και των αντικείμενων τουρκικών ακτών.

Προπέτασμα καπνού το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου

Το τηλεφώνημα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια πριν από λίγες ημέρες – για το οποίο οι πληροφορίες ανέφεραν ότι προτάθηκε από τουρκικής πλευράς μία συνάντηση των δύο ανδρών – μοιάζει και πιθανότατα ήταν ένα προπέτασμα καπνού. Η Άγκυρα δεν σκοπεύει να σταματήσει, ακόμη, τη δραστηριότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στον ορίζοντα έχει αρχίσει να διαφαίνεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης-11ης Δεκεμβρίου στο οποίο σύμφωνα με τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1-2 Οκτωβρίου θα πρέπει να συζητηθούν πιθανές ευρωπαϊκές κυρώσεις σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά.

Ήδη, σε κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης ευρύτερα έχει αρχίσει να επικρατεί προβληματισμός για τα επόμενα βήματα. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η Άγκυρα ίσως εκδώσει άλλη μία NAVTEX πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου – άλλωστε ελάχιστοι εξεπλάγησαν από την νέα ανανέωση των ερευνών του «Oruc Reis».

Πώς θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας όμως αν αιφνιδίως η Άγκυρα αρχίσει να εμφανίζεται διαλλακτική και προτείνει, πχ, μία ημερομηνία για διερευνητικές επαφές αφού έχει ολοκληρώσει τον δικό της σχεδιασμό; Θα δεχθούν συζήτηση επί κυρώσεων και για το εμπάργκο όπλων ή θα προτιμήσουν για άλλη μία φορά τον στρουθοκαμηλισμό εν μέσω και της έξαρσης της πανδημίας, η οποία έχει απορροφήσει την ενέργεια όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων;

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν βλέπει καν υπερπτήσεις

Την ίδια στιγμή, προβληματισμός θα πρέπει να υπάρξει στην ελληνική πλευρά και σε σχέση με το περιεχόμενο της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – στο πλαίσιο των προβλέψεων του πολυδιαφημισμένου East Med Act – για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συμπεριέλαβε στην έκθεση (που παρέδωσε στις ηγεσίες των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας) καμία παραβίαση στον σχετικό κατάλογο.

Αντιθέτως, προέβη σε ορισμένες, μάλλον ανησυχητικές διαπιστώσεις, ενώ φαίνεται να μην αναγνωρίζει καν τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών άνωθεν ελληνικών νησιών ή τις παραβιάσεις εντός των 6 ναυτικών μιλίων! Είναι γνωστό ότι η διαφοροποίηση χωρικών υδάτων και εναερίου χώρου συνιστά μία διεθνή παραδοξότητα, αλλά παρ’ όλα αυτά η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγείρει ερωτήματα. Για το θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Με βάση την έκθεση, οι λόγοι που το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει κατάλογο με τις τουρκικές παραβιάσεις είναι:

Πρώτον, το γεγονός ότι η Ελλάδα διεκδικεί έναν εναέριο χώρο που εκτείνεται ως και 10 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή της και χωρικά ύδατα ως 6 ναυτικά μίλια. Όπως αναφέρει η έκθεση, «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ο εναέριος χώρος μιας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ως και 6 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου της Ελλάδας, σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επομένως, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμερίζονται την ίδια άποψη σχετικά με την έκταση του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Δεύτερον, αν και η Ελλάδα διεκδικεί επί του παρόντος έως και 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, «η Ελλάδα και οι γείτονές της δεν συμφώνησαν για οριοθέτηση συνόρων στις περιοχές όπου επικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η έλλειψη τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και του αντίστοιχου εναέριου χώρου σε αυτές τις περιοχές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας».

Εν κατακλείδι, η έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν εκκρεμή διμερή θέματα θαλάσσιων συνόρων ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Τέτοιες προσπάθειες», αναφέρει, «θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής και θα διευκολύνουν τη συνεργασία στο ΝΑΤΟ. Ομοίως, οι ΗΠΑ παροτρύνουν τόσο την Ελλάδα όσο και την Τουρκία να απέχουν από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».