«Παράθυρο» για συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά το τηλεφώνημα των δύο ανδρών το μεσημέρι της Κυριακής. Διαμήνυσε ωστόσο πως δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος αν η γείτονα δεν σταματήσει τις προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς πόσο κοντά είναι μια συνάντηση των δύο υπουργών, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «αν υπάρχει συνέχεια από την Τουρκία στην αποφυγή των προκλήσεων, μια τέτοιου είδους συνάντηση είναι πιθανή». Ωστόσο, όπως είπε, με παράνομες NAVTEX σε ισχύ και με το Oruc Reis στην περιοχή, δεν μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Αθήνα ελπίζει η γειτονική χώρα να αφήσει επιτέλους στην άκρη τις προκλητικές συμπεριφορές και «να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών για να λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αυτό θα φανεί στην πράξη αν έχει συνέχεια και συνέπεια».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για άγχος στην Τουρκία από την εκλογή Μπάιντεν. «Εμείς, όμως, εξετάζουμε τις σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν η νέα αμερικανική διοίκηση συμβάλλει σε αυτό με καθοριστικό τρόπο, θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τη σταθερότητα σε όλη τη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «εμείς διατηρούμε προσδοκίες -που είναι πάντα ρεαλιστικές- ότι η σχέση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ έχει αφήσει στην άκρη τις ίσες αποστάσεις που παραδοσιακά κρατούσαν οι ΗΠΑ, θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί το επόμενο διάστημα».

«Θερμά συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια της κυβέρνησης στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

«Είναι, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτησή του, αληθινός φίλος της Ελλάδας και είναι βέβαιο ότι υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας που είναι ήδη εξαιρετικές θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές. Προσδοκούμε να συνεργαστούμε για την ενίσχυση των διμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας και για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» είπε ο κ. Πέτσας.