Η κατάρρευση του συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων –τα τελευταία 24ωρα τα «ορφανά» κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στο 86% όταν προ μερικών μηνών ήταν περίπου 40%- ήταν από τους λόγους, αλλά κυρίως το επακόλουθο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, που οδήγησαν στο lockdown!

Την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι ποσοστό 48% -σχεδόν τα μισά- των 2.917 κρουσμάτων που καταγράφηκαν χθες προέρχονταν από την Θεσσαλονίκη και τους έξι γειτονικούς της νομούς (Κιλκίς, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής) που έχουν συνολικά το 17,2% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Χθες σε αυτούς του νομούς σημειώθηκαν συνολικά 1.384 κρούσματα με σύνολο πληθυσμού 1.850.000.

Κι αυτό όταν η Αθήνα κι οι πέριξ νομοί (Βοιωτία, Κορινθία) είχαν συνολικά περίπου 610 κρούσματα -δηλαδή το 21% του συνόλου των νέων φορέων της επικράτειας-  όταν ο πληθυσμός τους είναι περίπου το 38% όλης της χώρας.

Δηλαδή, η πυκνότητα των κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη και στα πέριξ είναι σχεδόν πενταπλάσια από αυτήν της Αττικής και των γύρων περιοχών, όπου υπάρχει σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων.

Πού σκόνταψε η ιχνηλάτηση

Δείγμα έξαρσης της πανδημίας αποτελεί -παρά τα περιοριστικά μέτρα- η μετακίνηση ατόμων νεαρής κυρίως ηλικίας από την συμπρωτεύουσα -σύμφωνα με αναφορές τοπικών φορέων- σε γειτονικούς νομούς για λόγους διασκέδασης κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή επιμόλυνση ηλικιωμένων ατόμων, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των θανάτων –υπολογίζεται ίσως και περισσότεροι από 40-50 καθημερινά!- εν μέσω της καραντίνας. Η εν λόγω αυξητική τάση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 15-20 ημέρες.

Οσον αφορά στο σύστημα ανίχνευσης κρουσμάτων, το οποίο μέχρι πρότινος είχε αποδώσει σχετικά και υποβοηθούσε σε αρκετές περιπτώσεις στην «στεγανοποίηση» των νέων επιδημιολογικών εστιών που δημιουργούνταν, φαίνεται τώρα να «εξαϋλώνεται». Ένα σύστημα εντοπισμού συρροών που είχε δημιουργήσει ίσως και την ψευδαίσθηση ότι θα εμποδίσει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και θα περιορίσει τις νέες εστίες.

Παρ’ ότι υπήρξε προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού με 64 επιπλέον άτομα (συνολικά 144), η αιφνιδιαστική εξάπλωση της πανδημίας εξουδετέρωσε σχεδόν όλες τις προσπάθειες ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ήταν γνωστής συρροής κι αλληλένδετα μεταξύ τους ήταν της τάξης του 29,1% (με τον υπολογισμό να γίνεται ωστόσο από την αρχή της πανδημίας) όταν στις 15 Αυγούστου αυτό το ποσοστό προσέγγιζε το 50%.

Σε απόλυτους αριθμούς το τελευταίο τριήμερο που καταγράφηκαν συνολικά 5.381 κρούσματα, αυτά που είχαν ιχνηλατηθεί ήταν μόλις 768 δηλαδή ποσοστό 14,2%. Αριθμός που αναμένεται να συρρικνωθεί τις επόμενες ημέρες …